in

RAT UŽIVO: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu – Ovo je pet razloga za to

RAT UŽIVO: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu – Ovo je pet razloga za to
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu – Ovo je pet razloga za to

12:13 Erdogan objavio sporazum s Finskom i Švedskom: “Dobio sam što sam htio”

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima.

12:12 Oligarh blizak Putinu: Napad na Ukrajinu je kolosalna pogreška

Ruski milijarder Oleg Deripaska, poznat kao bliski saveznik Vladimira Putina i ruski kralj aluminija, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu.

12:11 Reuters: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu. Ovo je pet razloga za to

Rusija nije uspjela platiti kamate na državnu obveznicu i podmiriti obaveze prema inozemnim kreditorima prvi put od revolucije 1917. godine, ali njezino gospodarstvo ne pokazuje znakove posrtanja, unatoč sankcijama, piše Reuters.

12:10 Indonezijski predsjednik stigao u Kijev, nakon toga ide kod Putina

Indonezijski predsjednik Joko Widodo započeo je danas posjet Ukrajini s namjerom poticanja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine te pronalaska načina za oslobađanje žitarica za izvoz na globalna tržišta.

12:09 Velika Britanija je još uvijek uvozila oko 140 milijuna funti ruske rafinirane nafte u aprilu, dva mjeseca nakon što je počeo rat u Ukrajini, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS).

ONS je rekao da je to palo s oko 410 miliona funti uvezenih iz Rusije u februaru, kada je ta zemlja bila najveći dobavljač u Britaniji.

12:00 I prije početka ruske agresije znalo se da ukrajinske oružane snage imaju jednu slabu tačku – protuzračnu odbranu. Osim što je uglavnom temeljena na PZO raketnim sistemima koje je Ukrajina naslijedila od Sovjetskog saveza pa su odavno zastarjeli, još je i brojčano preslaba da bi odbranila cijeli teritorij Ukrajine. 11:55 Ruski ministar: Rusija će doživjeti deflaciju

Rusija će u junu doživjeti deflaciju, a potrošači će težiti štednji, a ne trošenju, tvrdi ruski ministar privrede Maksim Rešetnikov.

Govoreći na konferenciji najveće ruske poslovne lobističke skupine, rekao je da je potražnja u ruskoj privredi i dalje niska.

Njegove primjedbe ukazuju na to da bi rat u Ukrajini, popraćen sankcijama koje je uveo Zapad, mogao uzeti danak na finansije zemlje.

11:00 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke s jurišnih helikoptera Mi-35 za koje kažu da su u Ukrajini uništili zapovjedna mjesta i oklopna vozila ukrajinske vojske. 10:40 Američki predsjednik Joe Biden najavio je novo raspoređivanje SAD-a u Evropi. 10:23 NATO poručio Putinu: Nećeš pobijediti

Rusija predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu u Madridu, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

10:20 Kako su ukrajinski branitelji pod okriljem noći čamcima napustili Severodonjeck

Jedan od posljednjih ukrajinskih branitelja Severodonjecka rekao je da se iz grada povukao u čamcu, ogorčen što odlazi nakon što je izdržao višesedmični ruski napad na razrušeni grad, ali sretan što je živ, piše Reuters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.30 Okupatori su raketrali regiju Harkiv iz MLRS-a i iz helikoptera – 2 mrtva, javljaju ukrajinski mediji.

09.00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Navode da bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisičanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile rusku ofenzivu da prerano kulminira. Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske obrane Severodonjecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu unatoč novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve.

Kijev bi mogao nastaviti s ovim pristupom sve dok ruski napad ne kulminira ili dok ukrajinske snage ne dođu do obrambenijih položaja duž utvrđenih gradova i mjesta.

Tempo i ishod sljedeće faze rata djelomično će ovisiti o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Severodonjecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donjec kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofenzivi.

Taj bi pokret mogao potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. Ruskim snagama koje su se uključile u kontinuirane ofenzivne operacije u Severodonjecku također će trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se uključe u napade na Lisičansk.

08.00 Rusi raspoređuju raketne sisteme u blizini regije Sumy, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Snimci stranih legionara u borbi protiv ruskih agresora u Luganskoj oblasti.

06.00 Reuters javlja da su dvije osobe ubijene, a tri ranjene, u ruskom napadu na stambenu zgradu u Mikolajivu danas.

05.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred UN-om Rusiju da je “teroristička država”, a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za “daljinsku PR kampanju” u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

04.00 Rusi su raketirali Harkiv, najmanje dvoje ljudi je poginulo, ima i ozlijeđenih.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SKOVALI PLAN: Viki i Taške će nastaviti podržavati Nermina Handžića

SKOVALI PLAN: Viki i Taške će nastaviti podržavati Nermina Handžića

Radna posjeta Štokholmskom institutu za okoliš (SEI) u sklopu projekta BiH ESAP 2030+

Radna posjeta Štokholmskom institutu za okoliš (SEI) u sklopu projekta BiH ESAP 2030+