in

Principijelno sam više na švedskoj nego na turskoj strani

Principijelno sam više na švedskoj nego na turskoj strani
Slatka-Tajna.Eu
Principijelno sam više na švedskoj nego na turskoj strani

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Ja sam principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas na summitu NATO-a u Madridu govoreći o prijeporima oko pristupanja Švedske i Finske NATO-u.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da je Turska ipak pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje Savezu.

Milanović, čiji je stav da bi pridruživanje Finske i Švedske trebalo povezati s rješavanjem statusa Hrvata u BiH, rekao je u Madridu da je više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku, i sada na summitu – a sutra će se sastati sa Šveđanima – da u tome nema ničega osobnog, što se njega tiče.

– To su države koje ispunjavaju visoke kriterije. Ovo što Turska traži od njih je dosta. Ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, rekao je Milanović.

Međutim, poručio je da je njegov platni razred Hrvatska, njezini interesi i njihovo zastupanje.

Milanović je ustvrdio da je problem u BiH naš sigurnosni problem, “nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola milijuna državljana Europske unije koji su istovremeno državljani BiH”.

– To je pitanje nekakvog ponosa i kredibiliteta Hrvatske i želim da se to riješi. To je to. Tko je čuo, čuo je. Ja puno dalje od toga ne mogu, rekao je predsjednik RH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potužio se na neinformiranost lidera s kojima je razgovarao o BiH.

– Ulaziš u potpuno zapušten prostor, nepripremljenu, neobrađenu, kako da kažem, kognitivnu oranicu. To trebaš pripremiti. Ljudi ne znaju čak ni točno gdje je BiH, tko je čiji lider. Ne znaju jer imaju važnijih problema ili ih to naprosto ne zanima, rekao je Milanović.

– Kad vas Orban, Slovenci – OK, i Orban brane i aktivno promiču vaše interese jasnije i glasnije nego hrvatska vlada, onda znaš koliko je to sati, također je rekao.

Na novinarsko pitanje je li o ovom pitanju razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom odgovorio je niječno.

Silom ne raspolažem niti sam na nju ovlašten

Upitan što će učiniti u slučaju novog nepovoljnog ishoda za Hrvate na izborima u BiH, rekao je da mimo ovoga što radi ne može i ne smije više.

– Sve preko toga je sila. Silom ne raspolažem niti sam na nju ovlašten. Ali ovo je verbalna sila u kojoj idem toliko daleko da, ne znam, pokušavamo dokazati da nam je stalo da cijela Bosna uđe u EU. Ej! Za to se zalažem ja, Vlada ne, Vlada igra neku svoju igru, rekao je Milanović.

Dodao je da se osjeća pomalo nelagodno na tom terenu, da mora ljude razdvajati po tome jesu li Hrvati, Srbi ili Bošnjaci.

– Međutim, ja sam predsjednik hrvatske nacionalne države. Moje dužnosti su malo drukčije. Uvijek su bile u politici, a sad su posebno drukčije. O tome moram govoriti, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOOR – Još jedan singl sa albuma predstavljen publici – Hayat Production

NOOR – Još jedan singl sa albuma predstavljen publici – Hayat Production

Uspješno završena promocija prvog albuma dječjeg benda Frtutma KIDS / Bljesak.info

Uspješno završena promocija prvog albuma dječjeg benda Frtutma KIDS / Bljesak.info