in

Milanović je nepredvidljiv, ne znamo što će biti u Madridu

Milanović je nepredvidljiv, ne znamo što će biti u Madridu
Slatka-Tajna.Eu
Milanović je nepredvidljiv, ne znamo što će biti u Madridu

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman upozorio je u utorak da su izjave predsjednika Zorana Milanovića nepredvidljive i da ne zna što bi se moglo dogoditi u Madridu na samitu NATO-a koji će, između ostalog, biti posvećen težnjama Finske i Švedske za članstvo u vojnom savezu.

Milanović u srijedu i četvrtak sudjeluje na summitu šefova država i vlada NATO-a u Madridu koji se održava u jeku velike sigurnosne krize u euroatlanskom području koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova upozorio je da ne zna što se može očekivati od predsjednika.

– Radi se o tome da imamo nepredvidive izjave predsjednika i mi zapravo uopće ne znamo što će se dogoditi u Madridu, rekao je Grlić Radman, ponovivši da hrvatska vlada pozitivno gleda na težnje Švedske i Finske za članstvom u NATO-u.

– Nastupio je kao netko tko ima monopol nad politikom, monopol nad vanjskom politikom i koji govori u ime Hrvatske”, rekao je Grlić Radman novinarima u utorak, komentirajući postupak Milanovića kad se u travnju usprotivio članstvu Finske i Švedske u NATO-u. Tada je pozvao da se ulazak nordijskih zemalja u vojni savez uvjetuje izmjenom izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

– Bili smo jako začuđeni tom izjavom i to je kasnije jako naštetilo našoj reputaciji jer smo sve te izjave morali tumačiti i govoriti o tome koliko je Hrvatska zapravo predana širenju NATO saveza na one zemlje koje ispunjavaju uvjete i koje to žele, dodao je ministar vanjskih poslova.

Milanović bi se trebao bilateralno sastati s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom u Madridu.

Hrvatski predsjednik je prošli tjedan finskoj premijerki Sanni Marin rekao da se načelno ne protivi prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U nedavnom telefonskom razgovoru s finskim kolegom, Milanović je također rekao da se ne protivi ulasku Finske u NATO, ali da od te zemlje očekuje razumijevanje za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na samitu NATO-a očekuje se donošenje odluke o novom Strateškom konceptu Saveza koji će postaviti načela i zadaće NATO-a i koji bi trebao pripremiti vojni savez za nadolazeće razdoblje.

Grlić Radman kaže da je hrvatska diplomacija pripremila predsjedniku “sve materijale i pozadinske informacije”. Dodao je da su se “izborili” da se u Strateški koncept ubace reference o sigurnosti zapadnog Balkana te nužnosti jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH.

– Predsjednik ima sve pripremljeno. (…) Predsjedniku države ne preostaje ništa drugo nego pročitati intervencije, papire koje smo mu pripremili, odnosno govore jer će biti tih nekoliko susreta na kojima će trebati govoriti, rekao je Grlić Radman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DESET GODINA SAM BIO OVISNIK: Osman Karić je bio u paklu droge

DESET GODINA SAM BIO OVISNIK: Osman Karić je bio u paklu droge

ŽELJELA TROJKU SA ZORICOM I KEMIŠEM: Zlata Petrović šokirala javnost

ŽELJELA TROJKU SA ZORICOM I KEMIŠEM: Zlata Petrović šokirala javnost