in

Šta bi se desilo ako biste prestali da jedete jaja?

Šta bi se desilo ako biste prestali da jedete jaja?
Slatka-Tajna.Eu

Nema sumnje da jaja imaju mnoge zdravstvene prednosti, kao što su održavanje težine, poboljšanje zdravlja očiju i obezbjeđivanje mnogih hranljivih materija, poput proteina i omega-3 kiselina.

Međutim, nova istraživanja sugerišu da bi možda bilo bolje da ih zamijenite drugom hranom koja je jednako potrebna vašem tijelu.

Na ovaj način ćete ostati na putu ka dobrom zdravlju.

“Bright Side” je prikupio neka istraživanja koja sugerišu da često konzumiranje jaja možda nije najzdravija opcija, prenosi 24sedam.

1. Sama jaja mogu izazvati zatvor

Jaja imaju puno proteina, ali nemaju vlakna, koja pomažu varenju. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora, pa ako jedete samo jaja, možda ćete proći kroz neprijatno iskustvo u kupatilu. Zato bi bilo bolje da pomiješate jaja s hranom bogatom vlaknima, kao što su špinat i paradajz, pa bi možda trebalo da doručkujete fini omlet.

2. Jaja mogu da vam skrate život

Studija je pokazala da potpuno uklanjanje jaja iz ishrane može da vam produži život, jer žumance ima visok nivo holesterola. U bilo kom uzrastu, ako jedete puno jaja, možete povećati ovaj rizik – ali ako jedete manje od jednog jajeta svake nedjelje, onda ste bezbjedniji. Međutim, uvijek postoji rješenje za održavanje zdrave ishrane – i dalje možete dobiti proteine zamjenom žumanceta biljnom hranom, kao što su orasi, tjestenina i hljeb, kako biste povećali svoje šanse da živite duže.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


3. Jaja mogu izazvati akne

Akne su uzrokovane visokim nivoom hormona progesterona, kojih su jaja puna. Prirodno, naša tijela sama proizvode ove hormone, ali jedući jaja mi samo dodajemo još hormona u naše tijelo. Dakle, ako iznenada vidite neke izbočine na koži, možda biste mogli da počnete da pratite koliko često konzumirate jaja. Međutim, ako redovno jedete jaja i ne primijetite da se akne pojavljuju, to je vjerovatno zato što ih niste jeli u velikim količinama.

4. Konzumiranje puno jaja povećava šanse za razvoj srčanih bolesti

Generalno, zdravi ljudi mogu da jedu oko sedam jaja nedjeljno bez da naštete srcu, a konzumiranje ovoliko jaja može čak biti dobro za vas jer će se smanjiti šanse za moždani udar ili će vam se poboljšate vid. Međutim, ako patite od nekog zdravstvenog stanja, kao što je dijabetes, konzumiranje ovoliko jaja može povećati šansu da dobijete srčane bolesti.

Studija je čak otkrila da muškarci koji jedu više od jednog jajeta svaki dan imaju veći rizik od razvoja ovog stanja – pa je preporučljivo da se konsultujete sa svojim ljekarom prije nego što promijenite svoju ishranu.

5. Jaja bi mogla da vas nadimaju

Jaja mogu biti odličan obrok za doručak za neke, ali ne i ako ste osjetljivi na određenu hranu ili imate netoleranciju. Ako se pitate zašto se nadimate ili imate gasove nakon što pojedete jaja, možda bi bilo pametno da uradite test na alergiju prije nego što nastavite da konzumirate jaja svakog jutra. Intolerancija na jaje u osnovi znači da ne možete pravilno svariti određeni element u jajetu i možda nemate određeni enzim u svom tijelu koji bi mogao da ga razbije. Ovo ne samo da vas nadima, već možete iskusiti i bol u stomaku, glavobolju i napetost.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Slavljenička noć u Mostaru: Ljubav prema Veležu je ogromna, navijači su to i večeras dokazali

Slavljenička noć u Mostaru: Ljubav prema Veležu je ogromna, navijači su to i večeras dokazali

TARA SIMOV NAKON “ZADRUGE” NA LIJEKOVIMA: Tablete za pritisak, srce, psihički rasturena

TARA SIMOV NAKON “ZADRUGE” NA LIJEKOVIMA: Tablete za pritisak, srce, psihički rasturena