in

RAT UŽIVO: Zapadne sile najavile zabranu uvoza zlata iz Rusije, Ukrajinci tvrde da su Rusi ukrali 500 hiljada tona njihovog žita

RAT UŽIVO: Zapadne sile najavile zabranu uvoza zlata iz Rusije, Ukrajinci tvrde da su Rusi ukrali 500 hiljada tona njihovog žita
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zapadne sile najavile zabranu uvoza zlata iz Rusije, Ukrajinci tvrde da su Rusi ukrali 500 hiljada tona njihovog žita

20:39 Joe Biden: ‘Moramo ostati ujedinjeni protiv Putina!‘; Najavljena zabrana uvoza ruskog zlata

“Moramo ostati ujedinjeni” protiv Rusije, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden saveznicima na početku samita lidera G7 na kojemu će dominirati rat u Ukrajini i njegov utjecaj na snabdjevanje hranom i energentima.

Na početku sastanka u bavarskim Alpama, četiri od sedam bogatih nacija koje čine skupinu G7, najavile su zabranu uvoza ruskog zlata kako bi se pojačale sankcije Moskvi i blokirale njene mogućnosti finansiranja invazije na Ukrajinu.

20:00 Ukrajinski parlament: Rusija je ukrala više od 500 hiljada tona našeg žita

Ukrajinski parlament tvrdi da je Rusija ukrala više od 500 tisuća tona njihovog žita.

Saopćili su da su zalihe prevezene iz Hersona i Zaporožja.

19:45 Ruski mediji: Ukrajina napala naftnu platformu tvrtke s Krima

Ukrajinske snage napale su naftnu platformu u Crnom moru u vlasništvu krimske naftne kompanije, javila je novinska agencija Tass, što je drugi takav napad u tjedan dana.

18:00 Lider Harkivske regije Oleg Sinehubov kaže da je regija granatirana preko noći. Kaže kako  su od početka ruske invazije 24. februara, ruske trupe uništile su 4019 domova, 97 zdravstvenih i 427 obrazovnih ustanova, podsjeća regionalni čelnik.

“Nije prošao niti jedan dan a da okupatori nisu napali područje Harkiva! Dakle, ne možemo si priuštiti da se opustimo, svaki put kada zanemarite zračne sirene može vas koštati života”, rekao je.

17:40 Iz Rusije tvrde da su u Kijevu pogodili tvornicu za proizvodnju projektila i “lažnim vijestima” nazvali informacije da je pogođena stambena četvrt grada. “Radi se o tvornici za proizvodnju oružja koja je kao vojna infrastruktura bila meta”, saopćilo je rusko ministarstvo obrane, podsjećajući da je ista tvornica bila meta napada u aprilu.

17:20 Vladimir Putin ove će sedmice posjetiti dvije bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog lidera u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

17:00 Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je jedna Ruskinja među ranjenima u jutrošnjim raketnim napadima na Kijev.

Anton Geraščenko rekao je da je posjetio mjesto gdje je pala ruska raketa i opisao je scene kao užasne.

“Žena koju spasioci izvlače iz ruševina je ruska državljanka. Ona je sada u bolnici. Rusi pucaju na Ruse”, poručio je Geraščenko.

16:30 Ruski projektili pali su danas blizu grada Čerkasija u centralnu Ukrajinu te usmrtili jednu osobu i pogodili most koji povezuje zapadne regije s istočnim borbenim zonama, prenosi Reuters pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

Čerkasi je uglavnom bio netaknut bombardiranjem od početka rata, no Rusija je ovog vikenda pojačala raketne napade širom Ukrajine.

“Danas je neprijatelj pokrenuo raketne napade na regiju Čerkasi. Dva su udara u blizini regionalnog središta. Jedan mrtav i pet ranjenih. Infrastruktura je oštećena”, poručio je regionalni guverner Ihor Taburets u aplikaciji Telegram.

Nije dao više detalja, ali je predsjednički savjetnik rekao Reutersu da je jedan od projektila gađao most preko rijeke Dnjepar.

“Pokušavaju ograničiti prijenos naših rezervi i zapadnog oružja na istok”, rekao je savjetnik Aleksij Arestovič u poruci.

16:10 Andrij Jemak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog, pozvao je G7 da na ruske raketne napade na Kijev odgovori agresivnijim sankcijama.

Na Twitteru je napisao da ruski plin, kao i zlato, treba zabraniti.

16:00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da su ruski raketni napadi na grad uništili više od 220 stanova.

Također je rekao da se čini da je vrijeme napada namjerno odabrano da bude simbolično.

15:45 Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da napadi Rusije na stambene zgrade u Kijevu pokazuju važnost međunarodnog jedinstva u podršci Ukrajini, prenosi AP.

Govoreći nakon što je bio domaćin prve sjednice summita G7, Scholz je naglasio jedinstvo G7 o Ukrajini. Rekao je:

“Sa sigurnošću možemo reći da Putin nije računao na to i da ga to još uvijek boli – velika međunarodna podrška Ukrajini, ali, naravno, i hrabrost Ukrajinaca u odbrani vlastite zemlje. Da je ovaj rat koji Putin vodi brutalan, još smo jednom vidjeli u raketnim napadima na kuće u Kijevu. To pokazuje da je ispravno što smo jedinstveni u podršci Ukrajincima da obrane svoju zemlju, svoju demokratiju, svoju slobodu za samoodređenje.”

15:30 Svjetski lideri ismijavali su imidž Vladimira Putina na ručku G7, šaleći se o tome trebaju li se skinuti do rukava – ili čak i skroz, prenosi AFP.

15:00 Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Europe, prenosi Financial Times.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14:40 Nakon sastanka Macrona i Johnsona tokom summita G7, ured francuskog predsjednika je objavio da je britanski premijer zainteresiran  za projekt Europske političke zajednice. Više pročitati OVDJE!

14:20 Ruski udari na Kijev mogli bi biti “simbolični napad” uoči ovosedmičnog summita NATO-a u Madridu, izjavio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

14:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova objavio je jutros sliku mlade djevojke iznesene iz ruševina uništenog stambenog bloka u Kijevu kritizirajući ruski “bolesni imperijalizam”.

“Ova sedmogodišnja ukrajinska curica mirno je spavala u Kijevu dok ruski krstareći projektil nije raznio njen dom”, piše Dmitro Kuleba.

“Summit G7 mora odgovoriti s više sankcija Rusiji i više teškog naoružanja za Ukrajinu. Ruski bolesni imperijalizam mora biti poražen”, dodao je.

13:50 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je da je jedna od ozlijeđenih u raketnom napadu na Kijev Ruskinja. “Na mjestu sam gdje je ruska raketa pogodila danas ujutro. To je užasno. Žena koju su spasioci izvukli iz ruševina je državljanka Rusije. Sada je u bolnici. Rusi pucaju na Ruse”, objavio je na Twitteru.

13:30 Ruska agencija FOM objavila je rezultate ankete koja je provedena na 1500 ispitanika u dobi od 18 do 53 godine, a prema kojoj Vladimira Putina podržava čak 80 posto stanovnika, objavila je državna novinska agencija RIA.

13:15 Ruske rakete pogodile su stambenu zgradu i kompleks dječjeg vrtića u središtu Kijeva, usmrtivši jednu osobu i ranivši još pet, navodi Reuters.

13:00 Ambasadorica Velike Britanije u Ukrajini Melinda Simmons jutros je na Twitteru napisala: “Kijev je granatirala preko noći Rusija. Gađana je stambena četvrt. Ništa vojno. Kakav kukavičluk.”

12:45 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da je upotrijebilo visokoprecizno oružje za napade na centre za obuku ukrajinske vojske u ukrajinskim regijama Černihiv, Žitomir i Lavov, izvijestile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da pokušava poništiti svoju rusku povijest.

12.20 Ruska raketa je preletjela kritično nisko iznad južnoukrajinske NE – “Energoatom”, javlja Ukrajinska pravda.

11.00 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

10.00 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruskih trupa u Ukrajini, saopćilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

“Na komandnim mjestima ruskih jedinica general armije Sergej Šojgu saslušao je izvještaje komandanata o trenutnoj situaciji i dejstvima Oružanih snaga Rusije u glavnim operativnim oblastima”, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

08.54 Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je nove obavještajne informacije vezane za rat u Ukrajini. Britanci navode da se većina ukrajinskih snaga vjerovatno povukla sa svojih preostalih odbrambenih položaja u Sjeverodonjecku.

Britanski obavještajci dodaju da je Rusija u aprilu revidirala svoj neposredni plan ratne kampanje pa su se fokusirali na ofanzivu na Donbas umjesto okupacije cijele ili većine Ukrajine.

Stanje u Sjeverodonjecku

Britanci su se osvrnuli na stanje u Sjeverodonjecku te naveli da je rusko zauzimanje grada značajno postignuće u okviru smanjenog cilja vojne operacije. To naselje je veliko središte industrije i zauzima strateški položaj na rijeci Siverski Donjeck.

07.45 U Kijevu je raketa pogodila višespratnicu, pod ruševinama ima ljudi, javlja Ukrajinska pravda. 

Slika 

07.00 Izvještaji o raketnim udarima i eksplozijama u Kijevu stižu od ranog jutra.  

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u četvrti Shevchenkivskiy glavnog grada Ukrajine, Kijeva, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Trenutno nema informacija o uzrocima eksplozije ili žrtvama.

“Ekipe Hitne pomoći i spasioci su upućeni na mjesto događaja. Detaljnije informacije – kasnije”, rekao je Kličko. “Stanovnici se spašavaju i evakuiraju iz dvije zgrade.”

Povijesna četvrt, jedna od središnjih  četvrti Kijeva, dom je niza sveučilišta, restorana i umjetničkih galerija.

06.00 Snimke novih gubitaka agresorskih snaga u Ukrajini.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAD ĐANI ŽENI SINA: Šerif skupljao eure, Jana častila muziku

KAD ĐANI ŽENI SINA: Šerif skupljao eure, Jana častila muziku

MILICA PAVLOVIĆ PORUČILA KOLEGICI: Ana, sram te bilo!

MILICA PAVLOVIĆ PORUČILA KOLEGICI: Ana, sram te bilo!