in

RAT UŽIVO: U tri smjera Oružane snage Ukrajine natjerale neprijatelja na povlačenje, u Ukrajinu stiže moćni američki raketni sistem…

RAT UŽIVO: U tri smjera Oružane snage Ukrajine natjerale neprijatelja na povlačenje, u Ukrajinu stiže moćni američki raketni sistem…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: U tri smjera Oružane snage Ukrajine natjerale neprijatelja na povlačenje, u Ukrajinu stiže moćni američki raketni sistem…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwmqod1xeaenbll.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwmqod1xeaenbll.jpg”,”caption”:””,”bg”:”9e9d9c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwmnkuxxgaa93x0.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwmnkuxxgaa93x0.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e1ecf0″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwnrku2xeaisxv8.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwnrku2xeaisxv8.jpg”,”caption”:””,”bg”:”62779a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwoks51wyaec83b.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fwoks51wyaec83b.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e0e2eb”}]

08.30 U tri smjera Oružane snage Ukrajine natjerale neprijatelja na povlačenje.

U blizini Marinke, kao i na području Bahmuta i Donjecka, ukrajinski branioci su odbili napade i zaustavili napredovanje neprijatelja. U pravcu Severskog, neprijatelj nastavlja da pruža pojačanu zaštitu ukrajinsko-ruske granice. Osim toga, nastavio je granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblastima naselja Krinivka i Janžulivka u Černjigovskoj oblasti i izvođenje zračnih udara na naselje Slavgorod Sumske oblasti. U pravcu Slobožanskog neprijatelj je pucao na jedinice Odbrambenih snaga, vršio je radiotehničko izviđanje i elektronsko ratovanje, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

08.00 U regiji Odessa ugašen požar nakon raketnog udara, u Hersonu okupatori otvorili banku Ruske Federacije.

07.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije obavještajne podatke.

“Tokom idućih dana ruska kampanja će se vrlo vjerojatno sve više oslanjati na ešalone pričuvnih snaga”, piše u saopćenju. To uključuje pričuvu ruske vojske, koja je sastavljena od dobrovoljaca koji se najčešće raspoređuju za pozadinske zadatke.

Rusija ima još jedan sastav rezervista, veterane koji su služili vojsku u posljednjih pet godina. “Ruske vlasti vjerovatno koriste dobrovoljce iz ove kategorije za popunjavanje trećih bataljuna u okviru redovnih brigada”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Unatoč nedostatku rezervista čini se da Rusija nije spremna proglasiti opću mobilizaciju, navodi se.

06.30 Predsjednik SAD-a Joe Biden danas bi trebao objaviti da SAD, u sklopu najnovijeg paketa vojne pomoći,da  šalje Ukrajini napredni raketni sistem zemlja-zrak, rekao je izvor za Reuters. SAD navodno kupuje NASAMS, norveški protuzračni sistem kako bi osigurao obranu srednjeg i dugog dometa.

Isti sistem koristi se za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i američkoga Kapitola u Washingtonu.

06.00 Sukob u Ukrajini nastavit će dominirati dnevnim redom u ponedjeljak, drugoga dana trodnevnog summita čelnika G7 u južnoj Njemačkoj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se razgovorima putem video veze.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u nedjelju u bavarskom ljetovalištu – dvorcu Elmau – s ciljem da zajedno pojačaju pritisak na Rusiju kako bi povukla svoje trupe iz Ukrajine te da ublaže negativne posljedice rata.

Čelnici G7 već su iskoristili samit kao forum za najavu zabrane uvoza ruskog zlata i zajedničke infrastrukturne inicijative za suprotstavljanje kineskom utjecaju u zemljama u razvoju. U tijeku su i razgovori o mogućem ograničavanju cijene nafte. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također su sudjelovali u raspravama u nedjelju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Papa u šali poručio majkama sa sinovima neženjama: Nemojte im peglati košulje! / Bljesak.info

Papa u šali poručio majkama sa sinovima neženjama: Nemojte im peglati košulje! / Bljesak.info

STRES ME JE DOKUSURIO: Ivana Šašić završila u bolnici

STRES ME JE DOKUSURIO: Ivana Šašić završila u bolnici