in

RAT UŽIVO: CNN u svojoj analizi navodi da je propao plan Evrope i SAD-a da zabranom uvoza ruske nafte promijene tok invazije na Ukrajinu

RAT UŽIVO: CNN u svojoj analizi navodi da je propao plan Evrope i SAD-a da zabranom uvoza ruske nafte promijene tok invazije na Ukrajinu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: CNN u svojoj analizi navodi da je propao plan Evrope i SAD-a da zabranom uvoza ruske nafte promijene tok invazije na Ukrajinu

14:34 Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je najavio da će u novom Strateškom konceptu koji će saveznici usvojiti u Madridu Rusija biti definirana kao “najveća i izravna prijetnja našoj sigurnosti”.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

“To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima”, rekao je Stoltenberg.

Prvi put u Strateškom konceptu spomenut će se i Kinu i izazove koje Peking predstavlja za članice NATO-a. Još uvijek je nejasno hoće li se riješiti pitanje turske blokade za primanje Finske i Švedske u NATO.

13:47 Nestašica plina ove zime mogla bi dovesti do teške ekonomske krize u Evropi, upozorio je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva.

“Tokom zime prijeti scenarij u kojem se zapravo moraju nametnuti ograničenja. Po mom mišljenju, to bi dovelo do teške ekonomske krize u Europi i Njemačkoj, a to se mora izbjeći po svaku cijenu”, rekao je danas njemački ministar Robert Habeck.

13:27 Evropa i Sjedinjene Države zabranile su uvoz ruske nafte kako bi prekinule ključni izvor prihoda za Kremlj. Ali plan da se predsjedniku Vladimiru Putinu nanese bol i da promijeni tok invazije na Ukrajinu nije uspio, piše u svojoj analizi CNN.

11:23 Pojavljuju se novi detalji o govoru ukrajinskog predsjednika na summitu G7. Dvojica europskih diplomata kažu da je Zelensk čelnicima rekao da želi okončati rat do kraja ove godine, prije nego što nastupi zima. Neimenovani europski dužnosnik je za Reuters rekao da je Zelenski tražio sisteme protuzračne odbrane, sigurnosna jamstva i pomoć oko izvoza žitarica. Također je zatražio uvođenje daljnjih sankcija Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se obratio i građanima Bjelorusije i rekao im da ih Moskva uvlači u rat s Ukrajinom.

“Kremlj je već odlučio sve umjesto vas – vaši životi njima ništa ne vrijede. Ali vi niste robovi ni topovsko meso. Ne morate umrijeti”, rekao je Zelenskij.

Kaže i da će Bjelorusi koji lansiraju projektile na Ukrajinu odgovarati za svoje postupke. “Kada vaše rakete pogode stambene zgrade, to su ratni zločini”, rekao je.

 

10:34 Objavljena snimka: “Gori rusko skladište streljiva”

Na društvenim mrežama je objavljena snimka velikog oblaka dima koji se navodno uzdiže iz zapaljenog ruskog skladišta streljiva u blizini okupiranog Alčevska u Luhanskoj regiji.

10.30 Ukrajinska 1. zasebna brigada za posebne namjene gađa ruski samohodni top s ATGM Stugna-P/Skif u regiji  Lisičansk.

09.30 Eksplodirao automobil proruske političarke u okupiranom Hersonu.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je eksplodirao automobil proruske političarke koju su ruske snage “zadužile za pitanja obrazovanja i kulture u novoj administraciji”.

“Eksplozivna naprava je eksplodirala ranije nego što je planirano, što joj je spasilo život”, piše TASS pozivajući se na regionalnu policijsku upravu u Hersonu.

Pokušaj atentata je potvrdio i Serhij Klan, savjetnik šefa ukrajinske vojne administracije regije Herson.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










08.30 U tri smjera Oružane snage Ukrajine natjerale neprijatelja na povlačenje.

U blizini Marinke, kao i na području Bahmuta i Donjecka, ukrajinski branioci su odbili napade i zaustavili napredovanje neprijatelja. U pravcu Severskog, neprijatelj nastavlja da pruža pojačanu zaštitu ukrajinsko-ruske granice. Osim toga, nastavio je granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblastima naselja Krinivka i Janžulivka u Černjigovskoj oblasti i izvođenje zračnih udara na naselje Slavgorod Sumske oblasti. U pravcu Slobožanskog neprijatelj je pucao na jedinice Odbrambenih snaga, vršio je radiotehničko izviđanje i elektronsko ratovanje, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.00 U regiji Odessa ugašen požar nakon raketnog udara, u Hersonu okupatori otvorili banku Ruske Federacije.

07.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije obavještajne podatke.

“Tokom idućih dana ruska kampanja će se vrlo vjerojatno sve više oslanjati na ešalone pričuvnih snaga”, piše u saopćenju. To uključuje pričuvu ruske vojske, koja je sastavljena od dobrovoljaca koji se najčešće raspoređuju za pozadinske zadatke.

Rusija ima još jedan sastav rezervista, veterane koji su služili vojsku u posljednjih pet godina. “Ruske vlasti vjerovatno koriste dobrovoljce iz ove kategorije za popunjavanje trećih bataljuna u okviru redovnih brigada”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Unatoč nedostatku rezervista čini se da Rusija nije spremna proglasiti opću mobilizaciju, navodi se.

06.30 Predsjednik SAD-a Joe Biden danas bi trebao objaviti da SAD, u sklopu najnovijeg paketa vojne pomoći,da  šalje Ukrajini napredni raketni sistem zemlja-zrak, rekao je izvor za Reuters. SAD navodno kupuje NASAMS, norveški protuzračni sistem kako bi osigurao obranu srednjeg i dugog dometa.

Isti sistem koristi se za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i američkoga Kapitola u Washingtonu.

06.00 Sukob u Ukrajini nastavit će dominirati dnevnim redom u ponedjeljak, drugoga dana trodnevnog summita čelnika G7 u južnoj Njemačkoj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se razgovorima putem video veze.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u nedjelju u bavarskom ljetovalištu – dvorcu Elmau – s ciljem da zajedno pojačaju pritisak na Rusiju kako bi povukla svoje trupe iz Ukrajine te da ublaže negativne posljedice rata.

Čelnici G7 već su iskoristili samit kao forum za najavu zabrane uvoza ruskog zlata i zajedničke infrastrukturne inicijative za suprotstavljanje kineskom utjecaju u zemljama u razvoju. U tijeku su i razgovori o mogućem ograničavanju cijene nafte. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također su sudjelovali u raspravama u nedjelju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČICA PLIVA U NOVCU, SVILI I KADIFI! Zavirite u stan sav od zlata, a vila na Ilidži puna antikviteta! Bazen, fontana… (Video, foto) – Senzacija

PJEVAČICA PLIVA U NOVCU, SVILI I KADIFI! Zavirite u stan sav od zlata, a vila na Ilidži puna antikviteta! Bazen, fontana… (Video, foto) – Senzacija

NE ZANIMJU ME VIŠE ŽENE: Sanja Stanković presjekla nakon iskustva sa Matorom

NE ZANIMJU ME VIŠE ŽENE: Sanja Stanković presjekla nakon iskustva sa Matorom