in

Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majmunske boginje bi uskoro mogle imati novo ime jer postojeće potiče diskriminaciju i stigmatizira.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošli tjedan da s “partnerima i stručnjacima diljem svijeta radi na promjeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva”.

Ti su sojevi posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama.

Prošle je godine WHO sve varijante covida odlučio nazvati po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizirala mjesta gdje su se prvi put pojavile.

Foto: 6TV News / Majmunske boginje

Samo nekoliko dana prije nego što je WHO objavio da će majmunskim boginjama promijeniti naziv, skupina znanstvenika u javnom je pismu pozvala na “hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizirajuće nomenklature” virusa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U pismu, koje je potpisalo i nekoliko afričkih znanstvenika, posebno se upozorava na “zapadnoafrički” i “srednjoafrički” soj virusa majmunskih boginja.

Ove je godine zabilježeno više od 2100 zaraza majmunskim boginjama, od čega ih je 84 posto u Europi, 12 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, a samo tri posto u Africi.

Oyewale Tomori, virolog na sveučilištu Redeemer u Nigeriji, podržava promjenu naziva sojeva majmunskih boginja. “Ali čak je i naziv majmunske boginje pogrešan”, izjavio je AFP-u.

“Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILICA PAVLOVIĆ PORUČILA KOLEGICI: Ana, sram te bilo!

Zurkina škola nabijanja – Gledanje tekme