in

SAD, Japan, Australija, Novi Zeland i UK osnovali Pacifičku skupinu / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto:AAP / SAD, Japan, Australija, Novi Zeland i UK osnovali Pacifičku skupinu

Sjedinjene Države, Australija, Japan, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su neformalnu skupinu kojoj je cilj jačanje gospodarskih i diplomatskih veza s pacifičkim otočnim državama, priopćila je Bijela kuća.

Bidenova administracija obećala je da će uputiti više sredstava na indo-pacifičko područje dok Kina pokušava ojačati gospodarske i vojne veze s pacifičkim otočnim državama željnima stranih ulaganja.

Skupina nazvana Partneri u Plavom Pacifiku (Partners in the Blue Pacific – PBP) nastojat će podržati pacifički regionalizam i ojačati gospodarske veze između pacifičkih otoka i ostatka svijeta, prenosi Hina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Ujedinjeni smo u našoj zajedničkoj odlučnosti da pružimo potporu regiji u kojoj žive narodi Pacifika. Ujedinjeni smo i u načinu na koji ostvarujemo tu viziju – u skladu s načelima pacifičkoga regionalizma, suverenosti, transparentnosti, odgovornosti i, ponajviše, vođeni pacifičkim otocima”, priopćila je Bijela kuća.

Koordinator Bijele kuće za indo-pacifičko područje Kurt Campbell rekao je u četvrtak da očekuje da će više viših dužnosnika SAD-a posjetiti pacifičke otočne države, dok Washington pojačava svoj angažman kako bi se suprotstavio Kini u strateški bitnoj regiji.

Campbell je rekao da je SAD-u potrebno više diplomatskih objekata u toj regiji i više kontakta s pacifičkim otočnim državama koje katkada “dobivaju manje pozornosti”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Plenković o potpori Europskog vijeća RH za članstvo u euro području; komentirao i Milanovićeve izjave

Tsitsipas je danas osvojio prvu titulu na travi, pa je skočio u bazen