in

RAT UŽIVO: Zelenski u novom obraćanju poručio – ‘Vratit ćemo sve gradove koje su zauzeli Rusi’

RAT UŽIVO: Zelenski u novom obraćanju poručio – ‘Vratit ćemo sve gradove koje su zauzeli Rusi’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zelenski u novom obraćanju poručio – ‘Vratit ćemo sve gradove koje su zauzeli Rusi’

22:40  “Ukrajina će vratiti gradove koje je izgubila od Rusije, uključujući Severodonjeck”, rekao je Volodimir Zelenski u najnovijem obraćanju. Dodao je da je Ukrajinu pogodilo 45 ruskih projektila i raketa u posljednja 24 sata.

Napade je opisao kao “ciničan pokušaj da se slomi duh ukrajinskih ljudi”.

22:20 Zapovjednik elitne jedinice ukrajinskih marinaca rekao je za Sky News da je većina njegovih najbolje obučenih vojnika povrijeđena ili ubijena. Govoreći u blizini liniej ratišta, južno od grada Severodonjecka, zapovjednik satnije Oleksandr rekao je da je izgubljena jezgra iskusnih vojnika koji su se zajedno borili od 2018.

Severodonjeck, na istoku zemlje, pao je u ruke ruskih snaga ranije danas nakon više sedmičnih žestokih borbi.

21:45 U ruskim napadima danas su ubijena 3 civila u Bakhmutu, izjavio je guverner regije Pavlo Kirilenko.

Osim toga, ruski raketni udari su ubili najmanje 3 i ranili 4 osobe u Sarnyu, gradu u Rivneu, zapadnoj regiji Ukrajine.

21:15 SAD je najavio da će Ukrajini osigurati 18 patrolnih brodova u sklopu 13. sigurnosnog paketa. “U paket koji je najavljen u četvrtak uključena su dva 35-stopna mala riječna plovila; šest 40-stopnih pomorskih borbenih plovila; i deset patrolnih čamaca od 34 stope, Dauntless Sea Ark”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

20:50 Rusija će u idućih nekoliko mjeseci u Bjelorusiju poslati projektile sposobne nositi nuklearne bojeve glave, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

20:35 Više od 34.700 ruskih vojnika ubijeno je od početka rata u Ukrajini prije 122 dana, tvrdi Ukrajina. U svom dnevnom ažuriranju o neprijateljskim gubicima, ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je također uništeno 217 aviona, 184 helikoptera i 1.511 tenkova.

20:10 Ruske snage uspostavile su potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Severodonjeckom i obližnjim gradom Borivske, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“Kao rezultat uspješnih ofanzivnih operacija, jedinice narodne milicije LNR-a, uz podršku ruskih trupa… potpuno su oslobodile gradove Severodonjeck i Borivske”, rekao je Konašenkov

19:50 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kaže da “Rusija nikada nije spriječila izvoz žitarica iz ukrajinskih luka”.

“Sigurna plovidba u ukrajinskim teritorijalnim vodama i korištenje luka trenutno su nemogući zbog velike opasnosti od mina i granatiranja. Ovu prijetnju stvorio je Kijev”, rekla je.

19:25 Postrojenje za nuklearna istraživanja u Ukrajini oštećeno je ruskim granatiranjem, objavio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat. Napad je oštetio neke od zgrada, ali nije zahvatio područje u kojem se nalazi nuklearno gorivo, stoji u online objavi.

Vlasti su dodale da su razine radijacije u tom području ostale unutar normalnog raspona.

19:00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zatražio je istragu lažnih poziva nakon što je troje europskih gradonačelnika prevareno deep fake videima. Osoba s kojom su razgovarali izgledala je i zvučala kao Kličko.

18:35 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da se ukrajinski vojnici pregrupiraju na više mjesto u Lisičansku kako bi stekli taktičku prednost nad Rusijom. Govoreći iz Kijeva, Kirilo Budanov je rekao da više nije moguće držati liniju u Severodonjecku – koja je pala u ruke ruskih snaga – ali će snage nastaviti odbranu od susjednog grada Lisičansk.

“Aktivnosti koje se događaju u području Severodonjecka su taktičko pregrupiranje naših jedinica. Ovo je povlačenje na povoljne položaje radi dobivanja taktičke prednosti”, rekao je.

18:25 Britansko Ministarstvo odbrane javlja kako je Putin smijenio glavnog zapovjednika u Ukrajini Aleksandra Dvornikova. Njega je na mjestu zapovjednika Južne vojne oblasti navodno zamijenio general zbora Sergej Surovikin, koji je predvodio rusku intervenciju u Siriji između marta i decembra 2017., te između januara i aprila 2019.

18:05 Ukrajina je saopćila da je pod “masovnim bombardiranjem” iz susjedne Bjelorusije. Dvadeset raketa “ispaljenih s teritorija Bjelorusije i iz zraka” gađalo je selo Desna u sjevernoj regiji Černihiv, saopćilo je  ukrajinsko vojno zapovjedništvo.

Rečeno je da je pogođena infrastruktura, ali još uvijek nema prijavljenih žrtava.

17:45 Ruski helikopteri ispalili su projektile na pogranično selo u sjeveroistočnoj ukrajinskoj pokrajini provinciji Sumi.

Dva ruska helikoptera “izvela su šest lansiranja nevođenih projektila” na selo Krasnopillia u Sumiju, u blizini ukrajinske granice s Rusijom, javlja Kyiv Independent, pozivajući se na ukrajinsku graničnu službu. Za sada nema prijavljenih žrtava.

17.25 Gradonačelnici nekoliko europskih prijestolnica prevareni su da učestvuju u videopozivu s gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Gradonačelnica Berlina Franziska Giffey u petak je učestvovala u zakazanom razgovoru na platformi za videokonferencije Webex s osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala poput Klička. “Nije bilo znakova da videokonferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom”, stoji u saopćenju njezinog ureda.

Tek nakon 15-ak minuta navodni gradonačelnik Kijeva s druge strane linije počeo je govoriti o problemu ukrajinskih izbjeglica koji varaju njemačku državu i tada je Giffey postala sumnjičava. Kada je veza nakratko prekinuta, ured berlinskog gradonačelnika kontaktirao je ukrajinskog ambasadrora u Njemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u videopozivu nije pravi Kličko, objavio je novinski magazin Der Spiegel.

17:00 Gotovo sve ukrajinske trupe sada su se povukle iz strateškog grada Severodonjecka, izjavio je gradonačelnik. Žestoke borbe oko grada traju sedmicama protiv napredujućih ruskih snaga.

Reuters javlja da gradonačelnik Oleksandr Štriuk nije potvrdio je li u toku potpuno povlačenje, ali je rekao na nacionalnoj televiziji: “Nažalost, skoro su napustili grad.”

Pad Sjeverodonjecka bit će ključna pobjeda za Rusiju, kojoj je cilj zauzeti čitavu ukrajinsku istočnu regiju Donbas.

16:40 Ruske i proruske snage ušle su u Lisičansk te se u tom gradu, nedaleko od Sjeverodonecka, vode ulične borbe, objavili su separatisti. Radi se o strateškoj točki na istoku Ukrajine koja se čini na rubu pada u ruke ruskih snaga i separatista, piše agencija France presse.

“Narodna milicija ‘Narodne Republike Lugansk’ i ruska vojska su ušle u Lisičansk”, kazao je glasnogovornik separatista Andrej Moročko. Po njegovim riječima, trenutno se vode ulične borbe.

To je područje posljednjih tjedana poprište žestokih sukoba, posebice topničkih napada. U petak su ukrajinske snage dobile naređenje da se povuku iz Sjeverodonecka, ključne točke za Moskvu koja želi zauzeti cijeli industrijski bazen Donbasa. Zauzimanje Sjeverodonecka i Lisičanska otvorit će put Moskvi i separatistima prema gradovima Slovjansk i Kramatorsk.

16:06 “Velika je histerija protiv EU. Lijepo je to kad uz pivo gledamo TV, možemo opsovati. Super je to. Ali nemojte smetnuti s uma da imamo novac zahvaljujući, prije svega, EU”, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

15:33 Gotovo sve ukrajinske trupe sada su se povukle iz strateškog grada Severodonjecka, izjavio je gradonačelnik. Žestoke borbe oko grada traju tjednima protiv napredujućih ruskih snaga.

Reuters javlja da gradonačelnik Oleksandr Štriuk nije potvrdio je li u toku potpuno povlačenje, ali je rekao nacionalnoj televiziji: “Nažalost, skoro su napustili grad.”

14:52 Njemačka je potpisala sporazum kojim će ukrajinskom državnom budžetu osigurati 1 milijardu eura bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva finansija.

Sredstva će biti “usmjerena u državni budžet Ukrajine za finansiranje prioritetnih socijalnih i humanitarnih izdataka tokom vanrednog stanja”, navodi se. Ukrajina će sredstva dobiti preko Međunarodnog monetarnog fonda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14:27 Ukrajina stoji uz Moldaviju koja je na meti prijetnji iz Moskve, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. 

Kuleba je rekao da ruske prijetnje samo pokazuju njenu slabost.

14:06 Ruske snage ubile su desetke poljskih boraca u istočnoj regiji Donjecka, tvrdi rusko ministarstvo odbrane. 

Navodi se da je “do 80 poljskih boraca ubijeno u preciznim udarima” u tvornici cinka Megatex u Kostjantinivki, prenosi AFP.

13:47 Ukrajinci su prijavili niz raketnih napada noćas, u više ukrajinskih regija. Ukrajina tvrdi da su neke rakete lansirane i s teritorija Bjelorusije.

Ukrajinci navode kako je Rusija danas pokrenula topničko bombardiranje i zračne napade na Severodonjeck i Lisičansk te da su pogodili hemijsku tvornicu u kojoj su zarobljene stotine civila. 

13:23 Raketni sistemi koje isporučuje SAD već rade i pogađaju mete u dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, rekao je čelnik ukrajinske vojske. 

“Topnici Oružanih snaga Ukrajine vješto su gađali određene ciljeve – vojne ciljeve neprijatelja na našem, ukrajinskom, teritoriju”, napisao je na Telegramu načelnik Glavnog stožera Ukrajine Valerij Zalužnji.

12:58 Ured ukrajinskog glavnog tužitelja objavio je ažuriranje o navodnim ratnim zločinima koje je počinila Rusija dok njena invazija ulazi u peti mjesec.

Navodi se da je evidentirano 19.530 navodnih zločina agresije i ratnih zločina te 9.678 navodnih zločina protiv nacionalne sigurnosti. Osim toga, ubijeno je 339 djece.

12:10 Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu.

11:00 Ruski projektili pogodili su vojnu infrastrukturu na sjeveru Ukrajine, rekli su lokalni dužnosnici.

Reuters javlja da je Vitalij Bunečko, guverner Žitomirske regije na sjeveru zemlje, rekao da je u napadima na vojni cilj ubijen najmanje jedan vojnik.

“Gotovo 30 projektila lansirano je na jedan vojni infrastrukturni objekt u neposrednoj blizini grada Žitomira”, rekao je Bunečko, dodajući da je gotovo 10 projektila presretnuto i uništeno.

U sjevernoj regiji Černihiv, guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je mali grad Desna u subotu ujutro bio pod “masovnim raketnim udarima”. Žrtava nije bilo i nije precizirao što je pogođeno, rečeno je samo da je došlo do oštećenja infrastrukture.

09.30 Oružane snage Ukrajine od početka agresije su već uništile 34,700 okupatora, 217 aviona i 184 helikoptera, javljaju ukrajinski mediji.

08.50 Branitelji su uništili ruski jurišni avion Su-25, 8 BBM i neprijateljsko skladište municije, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.50 Rusi će pokušati opkoliti Lisičansk prije nego što nastave ofenzivu na Slavjansk, navodi se u izvještaju Instituta za rat.

07.30 Rusi pucali na Dnjepropetrovsku oblast – ranjena žena.

Slika

07.00 Oružane snage Ukrajine na jugu zemlje uništili dva ruska tenka i dio mehanizacije, javlja Ukrainska pravda.

Slika

06.00 Zapadni čelnici će na dva predstojeća ključna summita, G7 i NATO-a, nastojati što više zbiti redove u odnosu prema Moskvi jer bi rat u Ukrajini, kojem se ne vidi kraja, mogao dovesti u pitanje njihovo jedinstvo.

Čelnici velikih sila, među kojima je i američki predsjednik Joe Biden, od nedjelje se sastaju u bavarskim Alpama na godišnjem okupljanju sedam indistrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Skupinu čine SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Francuska, Italija i Njemačka.

Nastavak potpore Ukrajini, četiri mjeseca nakon početka ruske ofenzive, bit će u samom središtu tog sastanka, ali i dvodnevnog summita NATO-a koji počinje 28.  lipnja u Madridu.

Kancelar Olaf Scholz, domaćin summita G7, ovaj tjedan je podsjetio da će potpora Ukrajini zahtijevati “ustrajnost”.

“Istina je da smo još daleko od pregovora između Ukrajine i Rusije jer Putin i dalje vjeruje u mogućnost diktiranog mira”, rekao je Scholz, dodajući da je stoga još važnije “čvrsto ostati na zacrtanom smjeru, s našim sankcijama, financijskom potporom Ukrajini i koordiniranim isporukama oružja”. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao trajati “godinama”.

Stefan Meister iz njemačkog istraživačkog instituta DGAP tvrdi da je ruska agresija primorala članice G7 da shvate da su potrebne jedna drugoj jer će inflacija ili prijetnje izbijanja energetske i prehrambene krize, kao posljedice rata, dodatno staviti na kušnju otpor međunarodne zajednice.

Očekuje se da će čelnici također razgovarati i o “Marshallovom planu” obnove Ukrajine za koji se govori kako će koštati milijarde i obuhvatiti više generacija.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski će se čelnicima G7 obratiti video vezom i zatražiti još oružja, a to će učiniti i na summit NATO-a.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Isplivali novi detalji afere Melihe Imširović i supruga Dade Mešaljić: Fotkala se u Dadinom stanu i javno objavljivala? – Senzacija

Isplivali novi detalji afere Melihe Imširović i supruga Dade Mešaljić: Fotkala se u Dadinom stanu i javno objavljivala? – Senzacija

Đokovića pitali o vakcinaciji, pogledajte šta je rekao

Đokovića pitali o vakcinaciji, pogledajte šta je rekao