in

MJERE KOJE ĆE GAĐATI U SRCE PUTINOVE RATNE MAŠINERIJE: Velika Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz ruskog zlata

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (EPA/FRANK RUMPENHORST)

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Downing Street prvog dana summita G7 u Njemačkoj.

„Te mjere pogodit će direktno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja”, rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj.

Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu.

Rusija je važan proizvođač zlata čiji je izvoz 2021. imao vrijednost od gotovo 15 milijardi eura, po Downing Streetu.

Zabrana zlata na londonskim burzama, važnom finansijskom centru za razmjenu sirovina, bit će “enorman udar na Putinov kapacitet prikupljanja sredstava”, dodaje britanska vlada.

Mjera se neće odnositi na zlato koje je izvezeno iz Rusije prije stupanja na snagu ovog embarga.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike G7, na početku trodnevnog samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane.

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno.

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

O dobročinstvu od Holokausta, do opsade Sarajeva

Ko je Nermin Handžić iz Tešnja? Pobjednik ‘Zvezda Granda’ o poljupcu koji je dobio od Cece Ražnatović – Senzacija