in

Počeli s 11 radnika, danas rade za Chanel, Gucci, Louis Vuitton…

Počeli s 11 radnika, danas rade za Chanel, Gucci, Louis Vuitton…
Slatka-Tajna.Eu
Počeli s 11 radnika, danas rade za Chanel, Gucci, Louis Vuitton…

Kompanija Forster Rohner Ilidža d.o.o je osnovana 2017. godine od strane švicarske kompanije „Forster Rohner AG“ iz St. Gallena, kao kćerka firma sa sjedištem u Hrasnici / Ilidža.

Ovo je kompanija sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji veza, čiji se proizvodi koriste za visoku modu, prêt à porter i donje rublje, ali također i u tehničkoj industriji tekstila. Osim u Bosni i Hercegovini, grupacija Forster Rohner posjeduje proizvodne pogone u Švicarskoj (3), te Rumuniji (1) i Kini (2).

Od osnivanja u BiH 2017.g, kada su počeli sa 11 uposlenika, Forster Rohner Ilidža d.o.o se širio u proteklih 6 godina i danas, uz investiciju od preko 8 miliona EUR, broji 120 uposlenika raspoređenih u 5 sektora.

Proizvodnja vrhunskog luksuznog veza se radi na CNC mašinama, od kojih su neke unikatne u cijelom svijetu i te su napravljene i koriste se samo u pogonu firme na Ilidži. Gotovi proizvodi veza i čipke su isključivo namijenjeni izvozu za najluksuznije modne kuće i najveće tekstilne klijente svijeta u segmentima visoke mode, konfekcije, donjeg rublja kao i običnih tkanina.

Sa svojim dugogodišnjim partnerima iz Velike Britanije (Colorifix), njihova matična kompanija Forster Rohner AG iz Švicarske (St. Gallen) zauzima se za smanjenje štetnih uticaja na okolinu i već primjenjuje proces farbanja tekstila uz pomoć GMO mikroorganizama koji je ekološki i prijateljski nastrojen, te omogućava veliku energetsku uštedu uz značajno smanjenje obima kako otpadnih voda, tako i hemikalija u odnosu na klasične metode bojenja tkanine.

Trenutno, firma u svojoj fabrici na Ilidži (Hrasnica) radi i na izgradnji mikrobiološke laboratorije ali i farbaone u kojoj će se vršiti bojenje tkanine upotrebom ove nove tehnologije. U tom smislu, već se pristupilo realizaciji izgradnje tekstilnog laboratorija za mehaničko i fizičko ispitivanje osobina tekstilnog platna. Mašine i postrojenja za mikrobiološki i tekstilni laboratorij kao i potreban kadar već su obezbjeđeni. Njihova proizvodnja je vrlo specifična i jedina su kompanija ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jedan od njihovih narednih projekata, kojeg žele pokrenuti i biti nosilac, je prenos stečenog znanja u oblasti proizvodnje veza kao i primjeni novih tehnologija u oblasti bojenja tekstila među učenicima srednjih škola unutar BiH.

Na žalost, veliki problem im predstavlja zakonska regulativa – odnosno nedonošenje podzakonskih akata u FBiH koji su već odavno pripremljeni i samo čekaju da ih usvoji Vlada Federacije BiH.

Čim od strane Vlade FBiH bude usvojen „Pravilnik o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom sistemu“, Forster Rohner Ilidža bi postao prva i (trenutno) jedina kompanija u regiji koja će započeti primjenu GMO bojenih tkanina u svojoj proizvodnji, što bi Bosnu i Hercegovinu i ovu kompaniju pozicioniralo u sami vrh izrade najprofinjenijeg materijala za svjetsku modnu industriju. Samim time otvorile bi se neizmjerne mogućnosti u daljem razvoju i modernizaciji poslovanja i poboljšanja ne samo ove firme već i cjelokupne BH privrede.

Iz kompanije naglašavaju da će usvajanje „Pravilnika o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom sistemu“ direktno uticati na povećanje njihovog obima posla i izvoza, povećat će se broj zaposlenih, te će generalno pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine, dok u suprotnom prijeti bojazan da bi investitor zbog neusklađenih zakonskih propisa mogao premjestiti proizvodnju iz Bosne i Hercegovine u neku drugu državu gdje za njih neće postojati takvi izazovi.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Ruski projektili pogodili vojnu infrastrukturu na sjeveru Ukrajine

RAT UŽIVO: Ruski projektili pogodili vojnu infrastrukturu na sjeveru Ukrajine

Hor „Eš Šems“ predstavio ilahiju „Svaki šehid“ – Hayat Production

Hor „Eš Šems“ predstavio ilahiju „Svaki šehid“ – Hayat Production