in

Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim

Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim
Slatka-Tajna.Eu
Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i to ga samo čini smrtonosnijim, rekao je u petak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji pobačaja iz 1973. godine. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže pobačaj, samo ga čini smrtonosnijim, dodao je Dujarric.

Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je zapanjujućih 45% svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki. 

– Odluka američkog velik je korak unatrag i golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova, rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60% njih može završiti pobačajem, priopćio je UNFPA.

Navodi se da su Sjedinjene Američke Države – zajedno sa 178 drugih zemalja – podržale program iz 1994. koji priznaje koliko su pobačaji smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu skrb nakon njegove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrhovni sud SAD-a danas je ukinuo ustavnu zaštitu za pobačaj sadržanu u važnoj presudi Roe protiv Wadea iz 1973. Otprilike polovica američkih država spremna je nakon ovoga zabraniti pobačaj.

Bivši predsjednik Donald Trump učvrstio je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu imenovavši tri suca tijekom svog četverogodišnjeg mandata. Trumpova administracija također se zalagala u Ujedinjenim narodima protiv promicanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena jer to vidi kao poticaj na pobačaj. Protivila se davno dogovorenoj međunarodnoj terminologiji u rezolucijama UN-a. Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer smatrao da potiče pobačaje, što je UN proglasio pogrešnom percepcijom. Joe Biden obnovio je financiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako najbolje očistiti lice?

Kako najbolje očistiti lice?

Radi Manojlović stigao pozitivan test na trudnoću: Milan kipti od bijesa zbog pjevačicinog postupka! – Senzacija

Radi Manojlović stigao pozitivan test na trudnoću: Milan kipti od bijesa zbog pjevačicinog postupka! – Senzacija