in

RAT UŽIVO: Ukrajinske oružane snage porazile ruske diverzantske grupe, pokrenut zračni napad…

RAT UŽIVO: Ukrajinske oružane snage porazile ruske diverzantske grupe, pokrenut zračni napad…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinske oružane snage porazile ruske diverzantske grupe, pokrenut zračni napad…

10.55 Mađarska naftna i plinska kompanija MOL objavila je danas da će građanima ograničiti kupnju goriva na 50 litara dnevno kako bi osigurala dovoljno benzina i dizel.

10.25 Dmitri Savlučenko, proruski političar kojeg su ruske snage postavile za šefa uprave za mlade, porodicu i sport u okupiranom gradu Hersonu, jutros je ubijen. Informaciju je potvrdila ruska prorežimska agencja RIA Novosti.

RIA navodi da je Savlučenko ubijen “u terorističkom napadu”. 

Ukrajinci su, logično, smrt Savlučenka dočekali sasvim drugačije.

“Naši partizani upisali su još jednu pobjedu”, objavio je na Facebooku Serhij Klan, savjetnik šefa vojne administracije regije Heron, pa dodao: “Proruski aktivist i izdajnik je jutros u Hersonu dignut u zrak u svom autu.”

10.00 Ukrajinske snage objavile su da su zarobile pilota ruskog vojnog aviona koji je oboren ovog mjeseca, objavilo je jutros britansko ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju svojih obavještajaca.

Pilot je, navode obavještajci, priznao da je bivši bojnik ruskog ratnog zrakoplovstva koji se po napuštanju vojske zaposlio u privatnoj vojnoj kompaniji Wagner te je letio u nekoliko misija nad Ukrajinom.

Britanski obavještajci u svom izvještaju navode da je korištenje umirovljenih pripadnika vojske, koji sad rade za Wagner, “sugerira da se rusko ratno zrakoplovstvo muči s pronalaženjem dovoljno zračnih posada koji bi pružali podršku iz zraka”.

09.15 Ukrajinske oružane snage porazile su ruske diverzantske grupe, pokrenule zračni napad na veliku koncentraciju ruskih vojnika – navodi se u izvještaju Glavnog stožera ukrajinske vojske.

09.00 Mariupolj: Okupatori grade utvrde pod krinkom stanogradnje, izjavio je gradonačelnik Vadim Boičenko.

Slika

08.00 Snimka stranih legionara tokom borbe u Sjeverodonjecku.

07.00 Guverner Luhanska, regije na istoku Ukrajine, jutros je objavio da se preostali branitelji Sjeverodonjecka, moraju povući iz tog ključnog grada.

“Ostajanje na pozicijama koje su razbijene na komadiće samo zato da bi ostali nema smisla”, rekao je Serhij Hajdaj za ukrajinsku televiziju. 

“Nažalost, moramo ukloniti našu vojsku iz Sjeverodonjecka, ostanak nema smisla. Broj mrtvih raste”, objavio je Hajdaj jutros na Telegramu, dodavši da je 90% domova u Sjeverodonjecku uništeno ili teško oštećeno.

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon odluke o davanju Ukrajini statusa zemlje kandidata za članstvo u EU rekao da se radi o “jedinstvenom i povijesnom trenutku” u odnosima Ukrajine i Europe.

“Budućnost Ukrajine je u EU. Ovo je pobjeda na koju smo čekali 120 dana i 30 godina”, napisao je Zelenski, aludirajući na trajanje ruske invazije i broj godina koje su prošle otkako je Ukrajina postala neovisna nakon raspada SSSR-a.

“A sad ćemo pobijediti neprijatelja”, dodao je.

U televizijskom obraćanju nedugo nakon odluke u Bruxellesu, Zelenski je rekao: “Vjerujem da će ovo biti početna točka nove povijesti Europe. Europe bez podjela i bez “sivih zona”. Europa je istinski ujedinjena i zna kako  odbraniti, svoje vrijednosti i svoju budućnost”

“Ovo je odluka koja se ne tiče samo Ukrajine. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji je ovog trenutka mogao biti poduzet. Uvjeti su teški, rat kojeg je pokrenula Rusija testira našu mogućnost da očuvamo slobodu i jedinstvo”, zaključio je Zelenski.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KRIJE SE OD JAVNOSTI ZBOG KĆERKE: Azzara hvali u Njemačkoj

KRIJE SE OD JAVNOSTI ZBOG KĆERKE: Azzara hvali u Njemačkoj

Moramo zajedno osvijetliti put onima koje dolaze

Moramo zajedno osvijetliti put onima koje dolaze