in

Kontra mještana, neumski turisti oduševljeno o kruzeru – “Ovo je atrakcija”

Kontra mještana, neumski turisti oduševljeno o kruzeru – “Ovo je atrakcija”
Slatka-Tajna.Eu
Kontra mještana, neumski turisti oduševljeno o kruzeru – “Ovo je atrakcija”

Rano jutros ispod Pelješkog mosta, prošao je prvi kruzer, najveći ikada u neumskom zaljevu. Nakon što se vožnjom teških kamiona ispitala izdržljivost Pelješkog mosta, sada je testiran i pomorski promet, odnosno prolazak velikih brodova, koji po svemu sudeći nisu dobrodošli u Neum. Mještani okupljeni na protestu, poručili da su da se čini nepopravljiva ekološka šteta.

U 6:30 minuta ispod Pelješkog mosta prolazi 51 metar visok kruzer „Bollete“ pod zastavom Bahama, sa 1000 putnika i posadom od preko 600 članova.

Ovo je prvi brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta i najveći koji je ikad uplovio u neumski zaljev, dug je preko 230 metara i plovi brzinom od 25 čvorova.

11 dan svog putovanja kruzerom, turisti iz Velike Britanije iskrcali su se na bh obalu, odakle su krenuli na jednodnevni obilazak turističkih odredišta.

“Idemo u Sarajevo, ali poprilično kasno smo krenuli pa nadam se da ćemo stići tamo i da ćemo se lijepo provesti”, rekla nam je Gloria koja je kruzerom stigla iz Velike Britanije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prvi nam je put u Neumu, ali ne i u BiH. 18 dana ukupno traje naše putovanje brodom,a ovo je 11ti dan. Nadamo se da ćemo u povratku imati malo vremenu i za Neum”, dodao nam je njen sunarodnjak Allan.

Po izlasku sa broda na plaži susreću okupljene mještane s transparentima i porukom „Čuvajmo naše more“. Neum nije luka, te stoga kažu brodovima tu nije mjesto. Zagađenje mora, uništenje ekosistema izvjesne su, tvrde, posljedice uplovljavanja brodova.

“Mi se već dosta godina borimo protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev, kojim nam prave nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom, radom motora i želimo da to prestane”, poručio je mještanin Nikola Prkačin.

Za domaće goste u Neumu, kruzer danas atrakcija.

“Dolaze ljudi potrošit će nešto i svima će biti dobro, treba i više da dolaze moje mišljenje. Lijepo je i vidjeti , ovo je atrakcija, da ih je više u sezoni pa da svi zarade”, naveo nam je Zeničanin Suad Isaković.

Lokalna vlast sve vrijeme je bez uvida o tome ko je dao saglasnost za prolazak broda, pozivaju se na raniju odluku Predsjedništva BiH o nadležnosti za davanje saglasnosti za uplovljavanje.

Opšinije u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SUPRUG ELLE DVORNIK SE POHVALIO: Charels smršao 20 kilograma

SUPRUG ELLE DVORNIK SE POHVALIO: Charels smršao 20 kilograma

NE VJERUJEM U NJEGOVE EMOCIJE: Sandra Rešić potkačila Anđela

NE VJERUJEM U NJEGOVE EMOCIJE: Sandra Rešić potkačila Anđela