in

Brojne reakcije na odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju

Brojne reakcije na odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju
Slatka-Tajna.Eu
Brojne reakcije na odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju

Reakcije na odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju

Foto: Elizabeth Frantz/Jim Bourg/Evelyn Hockstein / REUTERS

Nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji, uslijedile su brojne reakcije. Presudom u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na pobačaj te je on legaliziran u cijeloj zemlji. Odluka Vrhovnog suda tumači se kao pobjeda republikanaca koji žele ograničiti ili zabraniti pobačaj. Među stotinama okupljenih ispred zgrade Vrhovnog suda SAD-a nakon presude protiv prava na pobačaj neki su plakali od sreće, dok su drugi vidno potreseni uzvikivali kako nije još sve gotovo.

Biden: Ovo je tužan dan za sud i za državu. Vratilo je zemlju 150 godina unatrag

Predsjednik SAD-a Joe Biden kritizirao je odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništena presuda o legalizaciji pobačaja u cijelom SAD-u. Poručio je da su zdravlje i život Amerikanki sada ugroženi.

– Ovo je tužan dan za sud i za državu, rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući nakon presude, za koju je rekao da vraća zemlju 150 godina unatrag. Obećao je da će se nastaviti boriti za reproduktivna prava, ali je rekao da ne može uredbom nametnuti legalni pobačaj u cijeloj zemlji. Pozvao je birače da izaberu kongresmene koji će raditi na izradi saveznog zakona o pravu na pobačaj.

– Ove jeseni Roe je na glasačkom listiću. Osobne slobode su na glasačkom listiću, rekao je Biden, referirajući se na odluku Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je pobačaj postao legalan u cijelom SAD-u, dok su ranije o tome odlučivale savezne države.

Biden je apelirao na prosvjednike da mirno prosvjeduju. Bez zastrašivanja, jer nasilje nikada nije prihvatljivo, poručio je Biden.

UN: Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim

Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i to ga samo čini smrtonosnijim, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta, dodao je.

Odluka američkog velik je korak unatrag i golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova, rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je zapanjujućih 45 posto svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki.

Pelosi, McConnell, Pence i Murray o odluci suda 

Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma iz redova demokrata, presudu je nazvala “okrutnom” i “nečuvenom”. No, nemojte se dati zavarati: ovog studenog glasat ćemo o pravima žena i svih Amerikanaca, najavila je.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell ocijenio je da je presuda povijesna pobjeda za Ustav i one najranjivije u društvu. 

Poništivši odluku iz slučaja Roe protiv Wadea, Vrhovni sud SAD-a dao je američkim građanima nadu u novi početak, kazao je bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence.

Patty Murray, senatorica i demokratska predsjednica senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i umirovljenike rekla je da republikanci tjeraju žene da nastave trudnoću i porod čak i ako one to ne žele bez obzira na okolnosti. Amerikanci neće zaboraviti okrutnost Republikanaca ni danas, ni sutra, a ni ovog studenog, ustvrdila je.

Glavni državni odvjetnik – koristit ćemo alat koji nam je na raspolaganju za zaštitu reproduktivnih prava

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland nakon presude Vrhovnog suda u petak je najavio da će ministarstvo pravosuđa koristit će svaki alat koji mu je na raspolaganju za zaštitu reproduktivnih prava.

– Ova odluka nanosi razoran udarac reproduktivnoj slobodi u Sjedinjenim Državama. Imat će neposredan i nepovratan utjecaj na živote ljudi diljem zemlje, poručio je Garland i dodao da će najveći teret osjetiti manjine i oni s ograničenim financijskim mogućnostima. 

Obama i Trump o odluci Vrhovnog suda 

Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom unazadio gotovo 50 godina, njome je vrlo osobnu odluku pretvorio u ideološki i politički hir, što je napad na osnovne slobode milijuna Amerikanaca, izjavio je bivši predsjednik Barack Obama.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku Vrhovnog suda. To je u skladu s ustavom, vratiti prava gdje su već dugo trebala biti… Ovo sve vraća natrag (saveznim) državama kojima je oduvijek i pripadalo, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju

Papinska akademija za život pohvalila je odluku Vrhovnog suda SAD-a, kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj, poručivši da je ta presuda “izazov za cijeli svijet” po životnim pitanjima. Papinska akademija za život također je poručila priopćenjem da obrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje šireg društvenog značaja.

Trudeau: Vijesti iz SAD-a su užasne 

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da je poništenje povijesne američke presude ‘Roe vs Wade’ užasno i suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj. 

– Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube zakonsko pravo na pobačaj. Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebao govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom, kazao je Tudeau.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedors Ghebreyesus razočaran je poništenjem povijesne američke presude o legalizaciji pobačaja. Prava žena moraju se poštivati. Očekivao bih da će Sjedinjene Države ta prava zaštititi, kazao je prvi čovjek WHO-a.

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude ‘Roe vs Wade’ i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag. Uvijek sam vjerovao u prava žene i ostajem pritom. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju, kazao je. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da je pobačaj temeljno pravo žena. “Moramo ga zaštititi. Želim izraziti svoju solidarnost sa svim ženama čije je slobode danas doveo u pitanje Vrhovni sud SAD-a”, napisao je Macron na Twitteru.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije pobačaja velik udarac ljudskim pravima.

– Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti, poručila je na Twitteru.

JPMorgan i Disney će svojim zaposlenicima snositi troškove putovanja na pobačaj

Dvije velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Disney, najavile su da će svojim zaposlenicama snositi troškove putovanja u klinike za pobačaj, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na pobačaj.

– Fokusirani smo na zdravlje i dobrobit svih naših zaposlenica i želimo im osigurati jednak pristup svim zdravstvenim beneficijama, kazala je glasnogovornica banke.

– Kompanija je svojim zaposlenicama poručila da shvaća utjecaj presude, ali ostaje posvećena osiguranju kompletne zdravstvene skrbi, uključujući obiteljsko planiranje i reproduktivno zdravlje, kazao je glasnogovornik Disneyja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt?

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt?

“KOSA” NA TRGU ISPRED POZORIŠTA: Tifina kćerka pokazala talenat za pjevanje i glumu

“KOSA” NA TRGU ISPRED POZORIŠTA: Tifina kćerka pokazala talenat za pjevanje i glumu