in

Znate li šta je Hashimotov sindrom? Neki ga zovu bolest današnjice

Znate li šta je Hashimotov sindrom? Neki ga zovu bolest današnjice
Slatka-Tajna.Eu

Svjedoci smo sve veće prisutnosti ove bolesti, kako iz ličnih isustava, tako i iz iskustva poznanika ili članova porodice. Šta je zapravo hashimotov sindrom ili Hashimoto tireoditis od kojeg oboljeva sve veći broj žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Hashimotova bolest je autoimuna bolest štitanjče, koja zbog propadanja njezina tkiva i hormona utječe na funkciju tijela u cjelini.

Prate ga brojni simptomi u vidu prekomjernog dobivanja ili gubljenja na težini, srčane aritmije, opadanje kose, anksioznost, depresija te brojni drugi simptomi. Neophodna je preventivna i redovna kontrola hormona. Prilagodite ishranu i životni stil bolesti. Izbacivanje glutena iz prehrane Više od polovice oboljelih od ove bolesti značajno mogu umanjiti svoje tegobe izbacivanjem glutena iz prehrane. Bitno je napomenuti da kod ove vrste bolosti simptomi i načini liječenja nisu isti kod svake osobe.

Vitamini i minerali

Vitamini igraju značajnu ulogu u liječenju Hashimoto sindroma. Pacijentima se preporučuje da konzumiraju vitamin D i Selen koji su neophodni za normalno funkcionisanje štitne žlijezde. Hashimoto ishrana podrazumjeva unos namirnica bogate antioksidantima.

Voće i povrće

Prilagodite svoju ishranu i izbacite sve negativne navike. Konzumirajte hranu bogatu vitaminima i mineralima, uz što manje prerađenih proizvoda. U užinu uključite više voća, izbacite zaslađene sokove, štetne grickalice i poslastice. Treba izbjegavati kupus, kelj, kikiriki, senf, soju, pasulj, brokolu i laneno sjeme.

Mediteranska ishrana

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Svjedoci smo činjenice koliko je zapravo zdrava mediteranska iskrana koja se primjenjuje u brojnim dijetama, pa tako i kada govorimo o ovoj bolesti. Naime, morski plodovi su izuzetno zdravi i korisni za štitnu žlijezdu koji joj obezbjeđuju sve potrebne supstance. Uključite mediteransku ishranu u svoj jelovnik jednom ili dva puta sedmično.

Fizička aktivnost

Bez obzira na negativne simptome koje uzrokuje ova bolest, neophodno je da se aktivirate i pojačate svoju fizičku aktivnost. Izdvojite vikend za boravak u prirodi i nastojte izbjegavati stresne situacije.

The post Znate li šta je Hashimotov sindrom? Neki ga zovu bolest današnjice appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dybala je pred najvećim poniženjem u karijeri

Dybala je pred najvećim poniženjem u karijeri

Đaniju guraju flašu u usta, pijan otima iz ruku pare od gostiju: Folker ne zna za sebe na veselju! Novčanice mu zalijepljene po tijelu! – Senzacija

Đaniju guraju flašu u usta, pijan otima iz ruku pare od gostiju: Folker ne zna za sebe na veselju! Novčanice mu zalijepljene po tijelu! – Senzacija