in

RAT UŽIVO: Američki višecijevni bacači raketa stigli su u Ukrajinu

RAT UŽIVO: Američki višecijevni bacači raketa stigli su u Ukrajinu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Američki višecijevni bacači raketa stigli su u Ukrajinu

15.40 Kineski predsjednik Xi Jinping danas je kritizirao, kako je rekao, zloupotrebu međunarodnih sankcija i pozvao Rusiju, Indiju, Brazil i Južnoafričku Republiku da preuzmu svoju odgovornost u svijetu.

15.20 Samo 45% istočne regije Donjeck je pod kontrolom ukrajinskih snaga, što znači da je ostalih 55% pod kontrolom ruskih snaga, javlja CNN.

“Teško je reći da je ostatak gradova odnosno teritorija pod kontrolom neprijatelja, jer ruske snage uništavaju te gradove. Radi se samo o teritorijima, rekao je danas Pavlo Kirilenk, ukrajinskki šef vojne administracije regije Donjeck.

15.10 Kremlj je danas saopćio da za veliko smanjenje isporuke plina Njemačkoj nije kriva Moskva te je ponovo odbacio optužbe da je smanjenje isporuke energenta putem plinovoda Sjeverni tok 1 politički motivirano i za situaciju u Njemačkoj okrivio sankcije.

14.55 Europol je objavio saopćenje u kojem navodi da su izbjeglice iz Ukrajine meta kriminalnih mreža. Istražitelji su provjeravali forume koji nude pomoć ili poslove za izbjeglice, platforme za “dejtanje” i seksualne usluge.

14.40 Američki višecijevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Twitteru.

MLRS-ovi su dio novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. juna.

“Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti posljednje”, objavio je Reznikov.

14.25 Američki maloprodajni lanac sportske odjeće i obuće Nike najavio je da se zbog ruske invazije na Ukrajinu potpuno povlači iz Rusije.

“Nike je donio odluku o napuštanju ruskog tržišta. Naš prioritet je osigurati potpunu podršku našim zaposlenicima dok odgovorno smanjujemo svoje operacije u Rusiji u narednim mjesecima”, stoji u saopćenju Nikea koje je objavio Reuters.

14.15 Tri rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Mikolajiv, dok je protuzračna obrana oborila dvije rakete u blizini Odese na jugu Ukrajine, objavile su ukrajinske oružane snage.

Ukrajina navodi da je u napadu na Mikolajiv ozlijeđen jedan civil.

14.05 Europski parlament pozvao je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u bez odgode, naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija.

14.00 Irski premijer Micheal Martin rekao je da se Putin ponaša potpuno nemoralno i da koristi hranu, energiju i migracije kao oružje.

Martin je u Bruxellesu, uoči summita čelnika EU i Zapadnog Balkana, kazao da Europska unija “ne želi, u bilo kojem obliku, posredovati pojavi gladi”.

13.20 “Problem oko izvoza žitarica iz Ukrajine već bi bio riješen da su Kijev i njegovi zapadni saveznici razminirali crnomorske luke”, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi CNN.

13.05 Smanjenje opskrbe plinom iz Rusije pogodilo je 12 članica Europske unije, rekao je danas visoki predstavnik EU Frans Timmermans.

Dvanaest zemalja EU koje su djelomično ili potpuno pogođene prekidima isporuke ruskog plina su: Litva, Bugarska, Poljska, Njemačka, Finska, Danska, Nizozemska, Italija, Francuska, Austrija, Češka i Slovačka.

Zemlje EU koje su izdale deklaracije ranog upozorenja iz predostrožnosti su: Italija, Latvija, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Finska, Estonija, Danska, Nizozemska i Švedska.

12.45 Nakon što je Turska danas saopćila da istražuje navode iz Kijeva da je Rusija ukrala žitarice iz Ukrajine, Kremlj je ponovio da nije učinio ništa takvo.

Ambasador Kijeva u Ankari je početkom juna rekao da su turski kupci među onima koji su uzimali žitarice koje je Rusija ukrala iz Ukrajine, dodajući da je tražio pomoć nadležnih vlasti u identifikaciji i hvatanju osoba koje su odgovorne za navodne pošiljke.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se na današnji komentar turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua da će Ankara istražiti cijeli slučaj te negirao bilo kakvu krađu.

“Trebali biste o tome pitati tursko ministarstvo vanjskih poslova. Rusija nije ukrala žitarice”, kazao je Peskov, a prenosi Reuters.

12.10 Velika Britanija je danas objavila da će Rusiji biti uveden novi niz trgovinskih sankcija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na vladinoj web stranici navedene su nove mjere koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza robe i tehnologije te mlaznog goriva. U obavijesti se također navodi da su uvedene nove zabrane pružanja tehničke pomoći, finansijskih usluga, fondova i brokerskih usluga u vezi s uvozom željeza i čelika.

Neke od zabrana odnosit će se na Rusiju i ukrajinske teritorije pod kontrolom ruske vlade ili separatista, piše Sky News.

11.25 Rusko ministarstvo odbrane navodi da su ruske snage u posljednja 24 sata ubile najmanje 650 ukrajinskih vojnika.

Tvrdi da “neprijatelj i dalje trpi značajne gubitke” i da su u blizini naselja Mirnaja Dolina u Lugansku mlađi ukrajinski zapovjednici napustili svoje podređene i dezertirali.

11.00 Njemačka je aktivirala drugu fazu svog trodijelnog plana za hitne slučajeve opskrbe prirodnim plinom, objavio je danas ministar ekonomije Robert Habeck.

10.30 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss upozorila je da svjetski čelnici moraju riješiti krizu sa izvozom žitarica iz Ukrajine u sljedećih mjesec dana, inače bi moglo doći do razornih posljedica.

10.00 Cijena megavat-sata prirodnog gasa, koji se 8. juna u Evropi trgovao po 79,40 eura, jučer je porasla za 60 posto, odnosno na čak 127,17 eura, javlja AA.

Ugovorna cijena plina za juli, kojom se trguje na TTF-u, nizozemskoj virtualnoj trgovačkoj tački prirodnog gasa s najvećom dubinom u Evropi, jučer je započela s 124,60 eura po megavat-satu.

Cijena megavat-sata prirodnog gasa, koja se u Evropi 8. juna trgovala po 79,40 eura, dosegla je najniži nivo na zatvaranju u posljednja četiri mjeseca od početka rusko-ukrajinskog rata. Tako je cijena megavat sata plina, koja je jučer porasla na 127,17 eura, u dvije sedmice porasla za 60 posto.

Cijena megavata prirodnog gasa zaključila je dan na 124,36 eura 16. juna, što je najviši nivo na zatvaranju od 31. marta.

09:59 BRITANSKO ministarstvo odbrane objavilo je u izvještaju da ruske snage koje napreduju prema Lisičansku vrše dodatni pritisak na regiju oko tog grada.  “Ruski okupatori ne prestaju s napadima. Brojne žrtve su među civilima. Unatoč konstantnim napadima, grad je na čelu ukrajinskog otpora okupatorima. Lisičansk se brani svim silama, i brani Ukrajinu”, napisao je na Telegramu Sergej Hajdaj, guverner Luganske oblasti. 

Ruske snage su navodno zauzele naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka južno od ukrajinskih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka koji su posljednjih nekoliko tjedana žarište ruske ofanzive u regiji.

Vijest o tome objavio je ukrajinski štab oružanih snaga dodajući da njihove snage nastavljaju braniti Sjeverodonjeck i obližnja naselja.

09.15 Ukrajinski MBT puca na ruske položaje u gradu Sjeverodonjecku.

08.00 Ukrajinski zrakoplovi napali ruske položaje u regiji Donjeck, javlja Ukrajinska pravda.

07.00 Snimke nedavnih ukrajinskih udara dronovima usmjerenih na ruski BMP.

06.00 Ruske snage su navodno zauzele naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka južno od ukrajinskih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka koji su posljednjih nekoliko sedmica žarište ruske ofanzive u regiji.

Vijest o tome objavio je ukrajinski stožer oružanih snaga dodajući da njihove snage nastavljaju braniti Sjeverodonjeck i obližnja naselja.

05.00 Evropski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošle sedmice.

04.00 Ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

Tokom noćnog obraćanja, Zelenski je rekao: “U Donbasu su konstantni masovni zračni i topnički udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk, – oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih unišititi.”

Zelenski je apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja. “Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini”, rekao je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POSLOVNI SMO I EMOTIVNI PARTNERI: Nadežda Biljić prepustila da joj karijeru vodi Toma Panić

POSLOVNI SMO I EMOTIVNI PARTNERI: Nadežda Biljić prepustila da joj karijeru vodi Toma Panić

DOŽIVIO SAM FIJASKO: Vladan Savić o festivalu “Sunčane skale”

DOŽIVIO SAM FIJASKO: Vladan Savić o festivalu “Sunčane skale”