in

Šta znamo o kompaniji vivo – novom brendu pametnih telefona na bh. tržištu

Slatka-Tajna.Eu

vivo, španska riječ za „živ“ ili „živim“, savršeno reflektuje živahan karakter istoimene kompanije, petog najvećeg prodavača pametnih telefona na svijetu. vivo je osnovan 2011. godine, a skoro pola decenije njegovi uređaji dostupni su bili samo u matičnoj Kini. To se promijenilo 2014-te, kada je vivo svoj doseg proširio na još nekoliko zemalja Južne Azije. Od 2020. godine vivo pametni telefoni dostupni su i na području Evrope, a od nedavno i u Bosni i Hercegovini.

Proces njihovog širenja praćen je jedinstvenim vivo pristupom poznatim kao Benfen koncept, koji danas čini centralni dio korporativne kulture i filozofije kompanije. Benfen je kineska riječ, koja se može prevesti kao integritet i služi kao moralni vodič uposlenicima u svakodnevnom radu. U samom srcu ovog pristupa nalazi se težnja da rade prave stvari i da ih rade baš onako kako treba, što se reflektuje na snažni timski duh, ali i na njihov pristup tehnologiji. Upravo zbog toga, vivo inovacije nikad nije plasirao tek toliko da bi bili prvi u nekom polju, već uvijek kao odgovor na stvarne potrebe korisnika. O ovoj posvećenosti shvatanju stvarnih potreba korisnika najbolje govori činjenica da je više od 75 posto vivo timova posvećeno radu na istraživanju i razvoju. Svi oni nalaze se u ukupno 10 istraživačko-razvojnih centara diljem svijeta, u kojima se nove tehnologije razvijaju kroz razgovor sa korisnicima, odnosno na temelju njihovih iskustava, potreba i želja.

Paralelno, još jedan važan aspekt filozofije ove kompanije jeste i činjenica da sve rade korak po korak, bez traženja prečica i bez žurbe – baš kako to Benfen i nalaže. Uz to, donošenje važnih odluka u ovoj kompaniji prate detaljna istraživanja tržišta i temeljito promišljanje, uz obimne pripreme, a o uspješnosti ove formule govori i više od 400 miliona kupaca koji su svoje povjerenje ukazali vivo uređajima na više od 70 tržišta diljem svijeta.

Na globalnom nivou uspjeh nije izostao, jer je vivo već dugo vremena u top pet proizvođača pametnih telefona na svijetu, a na bh. tržište dolazi s tri modela – vivo Y33s, vivo X22s i vivo Y01. Svi uređaji su, dakako, zanimljivi na svoj način, no među prvim reakcijama vidljivo je da je značajnu pažnju privukao model Y01 – možda ponajviše zbog iznimne kvalitete koju prati cjenovna pristupačnost. Ostaje nam da vidimo da li će Benfen pronaći svoje pratitelje i na bh. tržištu.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Srpski teniser upucan u Americi, Đoković se uključio u akciju pomoći

OVO JE ROĐENA SESTRA SEKE ALEKSIĆ, živi i radi u Bosni: Kad vidite koliko liče zastat će vam dah – Senzacija