in

RAT UŽIVO: Ruske snage granatiraju stambene i industrijske objekte u Harkivu, poginulo više osoba

RAT UŽIVO: Ruske snage granatiraju stambene i industrijske objekte u Harkivu, poginulo više osoba
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ruske snage granatiraju stambene i industrijske objekte u Harkivu, poginulo više osoba

22:10 Iako Rusija trenutno prolazi kroz nova iskušenja i nevolje, oni se rješavaju i bit će prevladani, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima vojnih fakulteta, prenosi ruska agencija TASS.

21:30 Ruske snage granatiraju drugi najveći ukrajinski grad Harkiv te gađaju stambene i industrijske objekte, rekao je Serhij Bolvinov iz policije u Harkivu.

U granatiranju je ubijeno 5, a ozlijeđeno 11 ljudi. Osim onih koji su poginuli u Harkivu, još četiri osobe ubijene su u okolnim gradovima i selima, među kojima je i 8-godišnja djevojčica.

20:45 Američki glavni državni tužilac Merrick Garland potvrdio je tokom posjete Ukrajini predanost Sjedinjenih Američkih Država identificiranju, hapšenju i procesuiranju onih koji su umiješani u ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.

20:20 Ruske snage osvojile su naselje Toškivka jugoistočno od grada Lisičanska u pokrajini Luhansk, rekao je guverner te pokrajine. “Nažalost, neprijatelj je poslao goleme količine oružja i ljudi i osvojio Toškivku”, kazao je guverner Serhij Hajdaj za ukrajinsku nacionalnu televiziju. Ruska teška artiljerija intenzivno tuče Lisičansk, no ukrajinska strana ondje još pruža otpor, rekao je Hajdaj.

Ranije u utorak Hajdaj je rekao da su ruske snage ušle u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Severodonjecka, no još jedino nisu zauzele hemijsku tvornicu Azot u tom području, a obližnja sela su meta neprestanih napada. U tvornici Azot se skriva oko 300 civila. Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Severodonjecka.

19:45 Ukrajinska vojska saopćila je kako je pokrenula zračne napade na Zmijski otok te su, kako navode, uzrokovali značajnu štetu ruskim snagama. 

19:20 Rusko  ministarstvo odbrane razgovarat će se Turskom o uspostavi crnomorskog koridora za izvoz ukrajinskih žitarica, javlja novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

19:00 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su njihove rakete pogodile zračnu luku u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese, izvijestile su ruske novinske agencije.

18:52 Prema navodima zapadnih dužnosnika, u Rusiji će uskoro krenuti masovna mobilizacija, a Kremlj bi prema njihovim informacijama trebao regrutirati ljude iz siromašnijih ruskih regija, prenosi CNN. Strahovi da bi mobilizacija diljem zemlje mogla izazvati nemire u gradovima doveli su do toga da će Kremlj provoditi regrutiranje u siromašnijim područjima Rusije.

18:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se ukrajinske snage suočavaju s borbom na fronti dugoj više od 2.500 kilometara. Na svom telegramu je podijelio niz slika s ukrajinskih ratišta. “Imamo posla s apsolutnim zlom. Nemamo izbora nego ići dalje. Oslobodite naš teritorij i istjerajte okupatore iz svih naših krajeva”, napisao je u opisu Zelenski.

18:12 Lideri Evropske unije nastaviće da vrše pritisak na Rusiju obavezujući se na dalji rad na sankcijama, koje bi mogle da uključe i zlato, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenom za usvajanje na ovonedjeljnom samitu EU u Briselu, a u koji je Reuters imao uvid.

17:28 Prvi strani brod, turski “Azov Konkord” napustio je luku Mariupolj, duž koridora koji je organizovala ruska vojska, javila je danas ruska agencija TAS S.

17:08 Visoki dužnosnik ukrajinske vlade i jedan poslovni čelnik privedeni su zbog sumnje da su dio navodne ruske špijunske mreže, tvrdi ukrajinska sigurnosna služba. Reuters nije naveo imena privedenih, ali kažu da je riječ o visokom dužnosniku iz Kabineta ministara te šefu odjela u tamošnjoj Gospodarskoj i industrijskoj komori. Osumnjičeni su privedeni u sklopu specijalne operacije kako bi se neutralizirao navodni špijunski lanac.

15:50 Američki State Department potvrdio je smrt američkog državljanina u Ukrajini. “Možemo potvrditi smrt američkog državljanina Stephena Zabielskog u Ukrajini. Bili smo u kontaktu s obitelji i pružili svu moguću konzularnu pomoć. Iz poštovanja prema obitelji u ovom teškom trenutku nemamo ništa više za reći”, rekao je glasnogovornik. 

Zabielski je imao 52 godine te je drugi Amerikanac koji je ubijen u borbama u Ukrajini. Podsjetimo, bivši marinac Willy Cancel poginuo je u aprilu. 

14:54 Kremlj: Putin bolestan? Igrao je hokej za vikend

KREMLJ se još jednom oglasio o glasinama o navodnoj teškoj bolesti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov te je glasine odbacio tako što je rekao da je Putin tijekom vikenda igrao hokej. 

“Mogu vam reći jednu stvar – da je jučer poslijepodne, to znam, zapravo igrao hokej. Dakle, jučer je igrao hokej, a onda sami razmislite o njegovom zdravlju. 

O Putinovoj bolesti se već dugo nagađa, a nekima su kao dodatni argument za te tvrdnje poslužile Putinove kretnje – navodno šepanje, trešnja, hvatanje stola rukama ili natečeno lice. 

Peskov je glasine o Putinovom zdravlju nazvao smiješnima i nekoliko puta opovrgnuo da je smrtno bolestan, kao što se sugeriralo u nekim izvješćima.

Pod pritiskom višeg međunarodnog dopisnika NBC Newsa Keira Simmonsa da se jednom zauvijek pozabavi glasinama, Putinov glasnogovornik također je ukazao na predsjednikov poduži govor na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt-Peterburgu prošlog tjedna kako bi odagnao glasine o bolesti. 

15.05 Ruskim raketama je preko noći uništena škola u gradu Avdiivka u Donjecku, objavila je Emine Dzheppar, prva zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Dzheppar je objavila dramatičan video škole u plamenu za koju navodi da je treća uništena u gradu.

“Ruski osvajači nastavljaju uništavati, ubijati i pljačkati budućnost ukrajinske djece”, poručila je. 

14.50 “Britanska vlada je odlučna uvesti daljnje sankcije Rusiji i nastavit će to činiti sve dok se Moskva u potpunosti ne povuče iz Ukrajine”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

“Odlučni smo osigurati više oružja, uvesti više sankcija i podržati Ukrajinu u potiskivanju Rusije s njihova teritorija”, dodala je Truss.

14.40 Ruske vlasti blokirale su web stranicu britanskog lista Telegraph zbog izvještavanja o ratu u Ukrajini.

Državno nadzorno tijelo Roskomnadzor potvrdio je da je pristup stranici graničen nakon što je utvrđeno da je širila “netačne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji koju su ruske oružane snage provele na teritoriju Ukrajine”, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

14.35 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će Berlin slati oružje Ukrajini “koliko god bude potrebno”.

Rekao je da mu je njegov prošlosedmični put u Kijev i susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jasno dao do znanja da Ukrajina pripada Europi.

“Zapad ne prihvaća nasilni napad na Ukrajinu”, rekao je u govoru njemačkom industrijskom udruženju, dodavši da se zato Ukrajinu snažno oprskrbljuje oružjem, a Rusiji uvode sankcije. 

“Ove sankcije djeluju. Da, ove sankcije štete i nama samima. Štete našim kompanijama, ali su ispravne”, rekao je. Zaključio je da ćeNjemačka nastaviti podržavati Ukrajinu i kroz slanje oružja, sve dok Ukrajina treba podršku.

14.05 Kremlj je u utorak saopćio da američki državljani uhvaćeni u Ukrajini podliježu sudskim odlukama i da nije isključeno da će se suočiti sa smrtnom kaznom

“Ne možemo ništa isključiti, jer su ovo sudske odluke. Ne komentiramo ih i nemamo prava miješati se”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. On je izjavio da Kremlj ne zna gdje se trenutno muškarci nalaze, nakon što su njihove porodice rekle da se nisu vratili s misije u okolici regije Harkiv.

13.25 I pored toga što su brojčano nadjačane u smislu topništva, ukrajinske trupe “sve više će stjecati prednost”kako napredno zapadno oružje bude stizalo na linije ratišta”, kaže umirovljeni američki general-pukovnik Mark Hertling.

Bivši američki general kaže da snage Kremlja i dalje gube osoblje i opremu te pate od niskog morala.

Herling, inače bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, kaže: “Ruski moralni i psihološki uvjeti su izuzetno niski i ne poboljšavaju se”.

Rekao je da Rusima slijedi nokaut na bojištu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13.00 Dva Amerikanca zarobljena u Ukrajini trenutno se nalaze u separatističkoj regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija, izvijestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na neidentificirani izvor.

12.45 Vladimir Putin rekao je da će Rusija “dodatno ojačati svoje oružane snage kako bi uzela u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike”, prenosi Reuters.

Ruske nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca, bit će raspoređene do kraja godine, dodao je.

12.15 Rusija je zaprijetila posljedicama koje će imati “ozbiljan negativan utjecaj na stanovništvo Litve” zbog litavske zabrane transporta robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingrad. 

Domaćin sastanka u Kalinjingradu Nikolaj Patušev, sekretar Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bliski Putinov saveznik rekao je:

“Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mjere se razrađuju u međuresornom formatu i bit će poduzete u bliskoj budućnosti. Njihove posljedice imat će ozbiljan negativan utjecaj na stanovništvo Litve”, rekao je. 

11.50 Europske zemlje ujedinjene su u podršci da se Ukrajini dodijeli status kandidata za pristupanje u EU, rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova.

“Radimo na tački da kažemo Putinu da Ukrajina pripada Europi i također da ćemo braniti vrijednosti koje Ukrajina brani”; rekao je luksemburški ministar Jean Asselborn, prenosi Reuters.

11.35 Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, pokrenuo proces integracije s okupiranim područjima Hersona i Zaporižje.

Georij Muradov, zamjenik predsjednika Vijeća ministara Krima, navodi se kako je rekao da su uspostavljene bliske trgovinske i ekonomkse veze te da nastoje poboljšati prometne veze.

“Izrada transportnih ruta osigurat će nesmetanu opskrbu oslobođenim područjima hranom, lijekovima i humanitarnom pomoći. Također će ojačati međuregionalne veze u različitim područjima”, rekao je Muradov. 

11.20 Nikolaj Petrušev, jedan od najvećih Putinovih političkih saveznika i sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, stigao je u Kalinjingrad. U Kalinjingradu će se održati sastanak o sigurnosti ruskog sjeverozapada.

11.05 Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovensku vojsku, prenose slovenski mediji. Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dopušta prijevoz oružja za odbranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska stanica POP-TV.

10.40 Reuters javlja da je gruzijski premijer Irakli Garibashvili na ekonomskoj konferenciji u Kataru rekao da je njegova zemlja odlučna u namjeri da se pridruži NATO-u, ali da prvo mora riješiti svoje teritorijalne probleme s Rusijom.

Gruzija je pozicionira između Rusije na sjeveru i Turske, Armenije i Azerbajdžana na jugu. 

10.20 Tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u ruskom granatiranju regije Harkiv u posljednja 24 sata, navodi se u objavi na Telegramu ukrajinskog guvernera te regije Oleha Sinjehubova. 

Poručio je da je izbio požar u tvornici za preradu plina u Izjumu nakon ruskih udara te da je obrazovna zgrada u kijevskom okrugu u Harkivu 40 posto uništena nakon napada. 

09.55 Ukopani ruski BMP uništile su ukrajinske topničke jedinice.

08.45 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj s terena. U njemu navode da su ukrajinske snage potvrdile svoju prvu uspješnu upotrebu protubrodskih projektila Harpoon, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga.

Cilj napada 17. juna gotovo je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatelj Vasilij Beh, koji je dopremao oružje i osoblje na Snake Island u sjeverozapadnom Crnom moru, navode obavještajci.

“Uništenje ruskog broda tokom misije opskrbe pokazuje poteškoće s kojima se Rusija suočava kada pokušava podržati svoje snage koje okupiraju Zmijski otok”, dodaje se u izvještaju

Ovo je posljednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koje je Ukrajina oštetila ili uništila tokom sukoba.

“Ukrajinska obalna obrambena sposobnost uvelike je neutralizirala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu mora i projektira pomorske snage u sjeverozapadnom Crnom moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za invaziju, koji je uključivao držanje regije Odese u opasnosti s mora”, navodi se u izvještaju.

.

07.55 Ukrajinski tenk gađa ruske položaje u Sjeverodonjecku.

07.30 Rusi su uništili i treću školu u gradu Avdiivki, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.15 U okupiranom Hersonu su se čule eksplozije, javljaju ruski mediji.

07.00 Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Sjeverodonjecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Serhij Hajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage jedino još nisu zauzele hemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Hajdaj na Telegramu. Obližnja sela su meta neprestanih napada. 

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ali situacija se stalno mijenja. 

Vereščuk je dodala da će dužnosnici pokušati uspostaviti sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz tvornice. 

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je 20 ukrajinskih civila napustilo tvornicu u ponedjeljak, koristeći prolaz koji nije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predstavnik separatista Rodion Mirošnik rekao je da su civili na sigurnom i optužio Ukrajinu da je spriječila evakuaciju civila iz regije “stalnim granatiranjem”, piše Interfax. 

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Sjeverodonjecka.

06.00 Gradnja “Rail Baltice”, željeznice duge 870 kilometara koja bi se protezala od Poljske preko Litve, Latvije i Estonije do Finske, mogla bi dobiti zamah zbog ruske invazije na Ukrajinu, kažu u kompaniji zaduženoj za realizaciju tog projekta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Žene su ludile za njim u Velikom bratu, a onda otišao u London i oženio se muškarcem! (Foto) – Senzacija

Žene su ludile za njim u Velikom bratu, a onda otišao u London i oženio se muškarcem! (Foto) – Senzacija

Krajem marta slavili plasman na Mundijal, sada u strahu iščekuju odluku FIFA-e

Krajem marta slavili plasman na Mundijal, sada u strahu iščekuju odluku FIFA-e