in

Gradovi u kojima je marihuana normalna stvar

Gradovi u kojima je marihuana normalna stvar
Slatka-Tajna.Eu

Postoji nekoliko lokacija širom Starog kontinenta na kojima je uživanje u dimu marihuane jednako dio kulture kao ispijanje italijanske kafe ili francuskih vina.

I dok je posljednjih godina ostvaren znatan napredak u korištenju kanabisa u medicinske svrhe, u mnogim državama još uvijek ćete za njezinu konzumaciju – nagrabusiti.

Portal Euronews.com obišao je neke gradove u kojima se stanovnici u miru prepuštaju dimu.

Amsterdam

Vjerovatno i svjetska prijestonica kanabisa, Amsterdam je poznat i po mnogim stvarima, uključujući tulipane, brojne muzeje i kanale. Ali od većine evropskih prijestonica izdvaja se upravo otvorenošću prema marihuani.

U specijalizovanim mjestima, koja su poznata kao coffee shopovi, pušenje trave je legalno, ali njezino uzgajanje je i dalje krivično djelo.

Iako je marihuana veliki mamac za turiste, nemojte zaboraviti kako grad skriva neke od najboljih muzeja, slavna arhitektonska djela, izvrsnu gastronomsku scenu, pa ako niste uživalac marihuane, isplati se doći i zbog svega drugoga.

Kopenhagen

Tačnije, četvrt Kristiania. Radi se o anarhističkoj četvrti u kojoj se marihuana nekad posve legalno prodavala. Četvrt su zauzeli hipiji još sedamdesetih godina, a i dandanas oko devet stotina stanovnika živi nezavisno o danskim zakonima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poznata je i kao “četvrt zelenog svjetla”, s obzirom na sve vrste kanabisa kojima se tu trgovalo. Ipak, to je stvorilo i probleme i razne svađe u četvrti, pa je danas, iako je kanabis dostupan, četvrt znatno poznatija po obojenim ulicama, kafićima i restoranima.

Barselona

Iako u Barseloni marihuana tehnički nije dozvoljena, u praksi itekako jest. Konzumirati je možete u privatnom prostoru ili klubovima, dok je na ulici ipak malo ozbiljnija priča.

Ipak, zna se da se i to može na određenim mjestima. Širom grada moguće je pronaći kanabis-klubove, u koje se morate učlaniti i koji se ne smiju reklamirati. Ipak, s obzirom na to da ih je u katalonskoj prijestonici više od tri stotine, očito je da narodna predaja funkcioniše.

Prag

Grad koji je i dalje, za razliku od prva tri s liste, moguće obići i bez previše novca. Takođe, i ovdje je stvar kao i u Barseloni, nije posve legalno, ali za posjedovanje do 15 grama niko vas neće gnjaviti.

Nema članskih klubova, iako marihuanu često možete kupiti upravo kod konobara. Naravno, kad ste već tu, nemojte se samo baviti pitanjem dima kanabisa, već uživajte i u čudesnoj arhitekturi i isprobavanju 1.001 vrste točenog piva.

(punkufer.dnevnik.hr)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sale Tropiko i Jovana ponovo zajedno? Bivši supružnici napustili Beograd – evo kako se provode! – Senzacija

Sale Tropiko i Jovana ponovo zajedno? Bivši supružnici napustili Beograd – evo kako se provode! – Senzacija

Ugrožene životinje u BiH zaštićene samo na papiru

Ugrožene životinje u BiH zaštićene samo na papiru