in

Benefiti zelenog graška

Benefiti zelenog graška
Slatka-Tajna.Eu

​Dobro pravilo koje bi bilo dobro zapamtiti kada je grašak u pitanju jeste da grašak koji se može jesti sirov, takođe možete dehidrirati i koristiti kao sušeni proizvod, ali ne može se sav sušeni grašak jesti svjež.

Sušeni grašak se bere, ljušti i potom dehidrira. Prije konzumiranja potrebno ga je skuhati, obično rehidrirati i dinstati u vrućoj tečnosti. Osušeni grašak ima mnogo duži rok trajanja od zelenog graška, ali zamrzavanje svježeg graška odličan je način da ga sačuvate do godinu dana.

Zeleni grašak je jako zdrav. Šoljica ovog graška ili 170 grama sadrži 62 kalorije, od kojih 70 posto dolazi iz ugljenihhidrata, i nudi niz vitamina, minerala i makronutrijenata.

Svježi grašak je prepun vlakana

Pola šoljice zelenog graška ima oko četiri grama vlakana. Prema nutricionistici Amy Shapiru, uglavnom netopiva vlakna u grašku pomoći će kod sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju probave.

Svježi grašak je zdrav za srce

Dokazano je da prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, a kao što je već spomenuto, grašak je fantastičan način za povećanje količine vlakana u prehrani.

Ali, nije samo sadržaj vlakana ono što im daje kardiovaskularne prednosti. Grašak sadrži dobru količinu minerala za srce, kao što su magnezij, kalij i kalcij, kaže Shapiro. Kalij je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalija do srca.

Svježi grašak pomaže imunološkom sistemu

Jačanje imunološkog sistema mnogima je prioritet, posebno tokom zimskih mjeseci. Imunitet se može ojačati tokom cijele godine prehranom bogatom hranjivim tvarima punom vitamina i minerala.

Grašak u osnovi ima sve što vam je potrebno za podršku imunološkom sistemu, uključujući 13 posto preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidansa koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Svježi grašak štiti zdravlje očiju

Mrkva obično dobija sve zasluge za poboljšanje vida, ali grašak takođe može učiniti mnogo za zdravlje vaših očiju. Jedna porcija zelenog graška sadrži 24 posto preporučene dnevne količine vitamina A.

Svježi grašak pomaže u regulaciji šećera u krvi

Grašak ima relativno nizak glihemijski indeks (GI), što može pomoći u upravljanju glukozom u krvi, objašnjava Shapiro. Vlakna i bjelančevine u grašku takođe mogu pomoći da duže ostanete siti između obroka, što znači manje grickanja i, stoga, dodatno sprječavaju porast šećera u krvi, prenosi 24sata.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Zvanično počeli 13. Dani BHAAAS

Zvanično počeli 13. Dani BHAAAS

TEŽAK DAN: Sladić objašnjava zašto je vruće više nego što zapravo jeste

TEŽAK DAN: Sladić objašnjava zašto je vruće više nego što zapravo jeste