in

RAT UŽIVO: Slovenija donirala Ukrajini 35 tenkova proizvedenih u Jugoslaviji

RAT UŽIVO: Slovenija donirala Ukrajini 35 tenkova proizvedenih u Jugoslaviji
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Slovenija donirala Ukrajini 35 tenkova proizvedenih u Jugoslaviji

11.35 Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, pokrenuo proces integracije s okupiranim područjima Hersona i Zaporižje.

Georij Muradov, zamjenik predsjednika Vijeća ministara Krima, navodi se kako je rekao da su uspostavljene bliske trgovinske i ekonomkse veze te da nastoje poboljšati prometne veze.

“Izrada transportnih ruta osigurat će nesmetanu opskrbu oslobođenim područjima hranom, lijekovima i humanitarnom pomoći. Također će ojačati međuregionalne veze u različitim područjima”, rekao je Muradov. 

11.20 Nikolaj Petrušev, jedan od najvećih Putinovih političkih saveznika i sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, stigao je u Kalinjingrad. U Kalinjingradu će se održati sastanak o sigurnosti ruskog sjeverozapada.

11.05 Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovensku vojsku, prenose slovenski mediji. Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dopušta prijevoz oružja za odbranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska stanica POP-TV.

10.40 Reuters javlja da je gruzijski premijer Irakli Garibashvili na ekonomskoj konferenciji u Kataru rekao da je njegova zemlja odlučna u namjeri da se pridruži NATO-u, ali da prvo mora riješiti svoje teritorijalne probleme s Rusijom.

Gruzija je pozicionira između Rusije na sjeveru i Turske, Armenije i Azerbajdžana na jugu. 

10.20 Tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u ruskom granatiranju regije Harkiv u posljednja 24 sata, navodi se u objavi na Telegramu ukrajinskog guvernera te regije Oleha Sinjehubova. 

Poručio je da je izbio požar u tvornici za preradu plina u Izjumu nakon ruskih udara te da je obrazovna zgrada u kijevskom okrugu u Harkivu 40 posto uništena nakon napada. 

09.55 Ukopani ruski BMP uništile su ukrajinske topničke jedinice.

08.45 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj s terena. U njemu navode da su ukrajinske snage potvrdile svoju prvu uspješnu upotrebu protubrodskih projektila Harpoon, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga.

Cilj napada 17. juna gotovo je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatelj Vasilij Beh, koji je dopremao oružje i osoblje na Snake Island u sjeverozapadnom Crnom moru, navode obavještajci.

“Uništenje ruskog broda tokom misije opskrbe pokazuje poteškoće s kojima se Rusija suočava kada pokušava podržati svoje snage koje okupiraju Zmijski otok”, dodaje se u izvještaju

Ovo je posljednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koje je Ukrajina oštetila ili uništila tokom sukoba.

“Ukrajinska obalna obrambena sposobnost uvelike je neutralizirala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu mora i projektira pomorske snage u sjeverozapadnom Crnom moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za invaziju, koji je uključivao držanje regije Odese u opasnosti s mora”, navodi se u izvještaju.

.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.55 Ukrajinski tenk gađa ruske položaje u Sjeverodonjecku.

07.30 Rusi su uništili i treću školu u gradu Avdiivki, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.15 U okupiranom Hersonu su se čule eksplozije, javljaju ruski mediji.

07.00 Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Sjeverodonjecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Serhij Hajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage jedino još nisu zauzele hemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Hajdaj na Telegramu. Obližnja sela su meta neprestanih napada. 

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ali situacija se stalno mijenja. 

Vereščuk je dodala da će dužnosnici pokušati uspostaviti sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz tvornice. 

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je 20 ukrajinskih civila napustilo tvornicu u ponedjeljak, koristeći prolaz koji nije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predstavnik separatista Rodion Mirošnik rekao je da su civili na sigurnom i optužio Ukrajinu da je spriječila evakuaciju civila iz regije “stalnim granatiranjem”, piše Interfax. 

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Sjeverodonjecka.

06.00 Gradnja “Rail Baltice”, željeznice duge 870 kilometara koja bi se protezala od Poljske preko Litve, Latvije i Estonije do Finske, mogla bi dobiti zamah zbog ruske invazije na Ukrajinu, kažu u kompaniji zaduženoj za realizaciju tog projekta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HAJDE DA SE VOLIMO 1 – SJEBASTE MI AUTOBUS NAPOLJE IZ KOLA !

HAJDE DA SE VOLIMO 1 – SJEBASTE MI AUTOBUS NAPOLJE IZ KOLA !

Transrodna kći Elona Muska traži promjenu imena i raskid svih veza s ocem

Transrodna kći Elona Muska traži promjenu imena i raskid svih veza s ocem