in

Klice – nezamjenjiva namirnica i superhrana

Klice – nezamjenjiva namirnica i superhrana
Slatka-Tajna.Eu

Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti, a njihov nevjerovatan nutritivni sastav čini ih ne-zamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže savršenom zdravlju.

Dobrobiti klica spominju se u Bibliji, a bile su po-pularne i u Kini još prije 5.000 godina – doktori su ih propisivali za liječenje mnogih bolesti.

Danas je popularnost klica u porastu, s obzirom na njihovu pristupačnu cijenu i nutritivnu vrije-dnost.

Klice možete uzgojiti sami  od sjemenja biljaka – počevši od sjemenki suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve. Klijati mogu i mahunarke te orašasto voće.

Njihov blagotvoran učinak na zdravlje može se vi-djeti brzo, a studije su razotkrile zašto je to tako. Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem. Jedna klica sadrži ne samo povećanu količinu vitamina, minerala, vlakana, bjelančevina i ostalih hranjivih sastojaka u većoj mjeri nego obična sjemenka, nego i ima impuls rasta i snagu cijele biljke, te  izuzetno snažnu vitalnu i kreati-vnu energiju u sebi. Tako klice imaju veliku ener-getsku vrijednost, dok im je kalorična vrijednost niska, što ih čini idealnom zdravom hranom, uz to lako probavljivom. A i tijelo mnogo bolje prima vi-tamine i minerale iz klica nego iz različitih vita-minskih tableta ili prašaka.

Klice nemaju samo hranjive vrijednosti, već se ko-riste i u medicinske svrhe, u borbi protiv različitih poremećaja i bolesti, a da pri tome ne izazivaju ra-zne zdravstvene posljedice. Tako se danas koriste i u liječenju raznih bolesti. To su znali i stari Ki-nezi prije 5.000 godina, kada su klice različitih sjemenki koristili u liječenju kožnih oboljenja, probavnih smetnji, mišićnih oboljenja itd.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Često su ih koristili i rimski legionari u osva-jačkim pohodima jer im je to bila najdostupnija namirnica koju je bilo vrlo jednostavno uzgojiti. Engleski mornari su jeli klice na dugim i zamor-nim putovanjima te ih koristili i u preventivne svrhe.

Vitalna energija na vašem tanjiru

Sama sjemenka ima potencijal biljke, ali kada pro-klija, sve njene nutricionističke vrijednosti naglo rastu. Osim što su klice bogat izvor vitamina (A, B, C, D, E i K), bogate su i mineralima (magnezi-jum, željezo, cink, kalcijum), vlaknima, bje-lančevinama, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, folnom kiselinom i još mnogim drugim hranjivim tvarima. Izuzetno su bogate vitaminom C.

Primjena klica za razna jela

Stoga je klice uvijek poželjnije uzimati sirove ili što manje termički obrađivati, smrzavati, konzer-visati, kiseliti, sušiti itd. Većina klica je odlična namirnica sama po sebi, ili kao dio jela. Neke kli-ce, kao što su klice rotkvice, kopra, gorušice, cele-ra i peršuna su ljutog okusa, pa ih koristimo više kao začin. Klice po svojoj prirodi imaju svojstva sjemenke, pa stoga svrhu njihove upotrebe uvijek možete ravnati prema svrsi za koju biste koristili same sjemenke. Tako je npr. klice žitarica najbolje koristiti u jelima u kojima se i inače koristi zrnje ili brašno, kao što je tjestenina i slično. Od prokli-jalih mahunarki uvijek će biti dobra variva, supe ili dodatak salati. Poznato je i da se može praviti mlijeko od klica prosa ili badema, dok je možda još najpoznatije hranjivo i nutritivno energetsko jelo musli od klica zobi, pšenice, prosa itd.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vaterpolisti Srbije protiv SAD na startu Svjetskog prvenstva

Vaterpolisti Srbije protiv SAD na startu Svjetskog prvenstva

Lawyers file complaint against prosecutors behind ‘Dobrovoljacka’ investigation

Lawyers file complaint against prosecutors behind ‘Dobrovoljacka’ investigation