in

RAT UŽIVO: Rusija prijeti Litvi, Evropa bi se mogla vratiti ugljenu

RAT UŽIVO: Rusija prijeti Litvi, Evropa bi se mogla vratiti ugljenu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija prijeti Litvi, Evropa bi se mogla vratiti ugljenu
15:03 RUSIJA je smanjila dotok plina Evropi, zbog čega se najveći evopski kupci utrkuju u traženju alternativnih goriva, a neki ne isključuju povratak ugljenu zbog prijeteće energetske krize, ako se zalihe plina ne napune do zime. 14:13 Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku enklavu Kalinjingrad.

itvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija – što uključuje jedinu željezničku rutu između kopnene Rusije i enklave koja je stisnuta između Poljske i Litve.

Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

13.55 Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Litvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija – što uključuje jedinu željezničku rutu između kopnene Rusije i enklave koja je stisnuta između Poljske i Litve.

Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

13.30 Moskva bi trebala čekati “dok se SAD ne dopuže i traži pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja”, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. 

Ustvrdio je da dok “Amerika ne dopuže nazad i traži pregovore” nema smisla da Moskva vodi bilo kakve pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD-om.

Medvedev, koji trenutno služi kao zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak u aplikaciji Telegram: “Sada je sve mrtva zona. Sada nemamo nikakve odnose sa Sjedinjenim Državama. Oni su na nuli Kelvinovove ljestvice.

“Još nema potrebe pregovarati s njima (o nuklearnom razoružanju). To je loše za Rusiju. Pustite ih da sami dotrče ili dopužu natrag i traže (pregovore)”, napisao je Medvedev.

13.00 Moskva tvrdi da postoji masovni neposluh među ukrajinskim snagama i da vojnici dezertiraju.

U svom posljednjem dnevnom operativnom brifingu, rusko ministarstvo odbrane također tvrdi da su se neki zapovjednici “povukli iz upravljanja svojim postrojbama i izbjegavali borbene misije” koristeći bolest kao izgovor. 

12.40 Njemačka je vrlo sigurna u to da će NATO postići sporazum sa Švedskom i Finskom o njihovim kandidaturama za članstvo u savezu, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Izvor kaže da ne bi bila katastrofa da dogovor ne bude postignut do kraja NATO summita u Madridu sljedeće sedmice.  “S naše tačke gledišta presudno je da nema nepremostivih problema”, dodaje.

12.25 Separatisti koje podržava Rusija tvrde da su zauzeli selo pokraj glavne južne ceste prema Severodonjecku u istočnoj Ukrajini. Severodonjeck je ključna meta ruskih snaga jer mu je cilj preuzeti punu kontrolu nad regijom Luhansk.

Ruska agencija TASS citira Vitalija Kiseleva, samozvanog ministra unutarnjih poslova Luganske Narodne Republike (LPR) koju podržava Rusija, koji je rekao kako su separatističko-ruske snage zauzele selo Toškivka, oko 25 km južno od Severodonjecka.

Međutim, Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske regije Lujansk, rekao je ukrajinskoj televiziji da proruske snage pokušavaju probiti linije sela.

12.00 Ukrajina je pogodila platforme za bušenje nafte kod anektiranog poluotoka Krima, objavio je proruski orijentirani čelnik regije Sergej Askjonov. 

“Tri osobe su povrijeđene, a potraga je u toku za još sedam radnika”, poručio je Askjonov.

11.25 Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je 51 plaćenik iz BiH ubijen na ukrajinskom ratištu. Ministarstvo sigurnosti BiH negira te tvrdnje i navodi da se u Ukrajini bore dva državljanina BiH.

11.00 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) ustvrdila je jutros da su u posljednja 24 sata granatiranjem ukrajinskih snaga oštećene 32 kuće i 8 “objekata civilne infrastrukture” na 13 od 238 naselja za koje DPR tvrdi da ih kontrolira.

10.40 Njemačka kaže da pruža podršku Poljskoj i Rumuniji u prilagodbi svojih željeznica kako bi omogućile izvoz miliona tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini zbog ruske morske blokade, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni – njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima”, rekla je novinarima prije sastanka s kolegama iz drugih članica EU u Luksemburgu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10.25 Ruska blokada izvoza miliona tona ukrajinskih žitarica je ratni zločin, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

09.50 Pripadnik Službe sigurnosti Ukrajine gađa ruski BMP-3 ATGM-om FGM-148 Javelin u Zaporoškoj oblasti.

09.30 Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj najnoviji obavještajni izvještaj.

U njemu se navodi kako su ruske kopnene i taktičke zračne operacije ostale usredotočene na središnji sektor Donbasa tokom vikenda.

Također obavještajci daju svoju procjenu učinka Rusije na nebu iznad Ukrajine od početka invazije 24. februara.

Navode kako, u dosadašnjem dijelu rata, rusko zrakoplovstvo nije uspjelo. Njegov neuspjeh u dosljednoj isporuci zračnih snaga vjerovatno je jedan od najvažnijih faktora iza vrlo ograničenog uspjeha Rusije, kažu obavještajci dodajući da Rusi ne mogu steći potpunu nadmoć u zraku.

08.30 Vatrogasci nastavljaju s pokušajima gašenja golemog požara nakon raketnog napada na skladište goriva u gradu Novomoskovsku, sjeveroistočno od Dnjipra, glavnoga grada te regije. Jedna je osoba poginula, najmanje 13-ero je ranjenih.

07.50 U Odesi su se jutros čule eksplozije – aktivirana je ukrajinska protuzračna odbrana, javljaju ukrajinski mediji.

07.30 Rusi pucali na Harkiv i regiju, ranili troje djece, javlja Ukrajinska pravda.

07.00 Video z Harkivske oblasti, ukrajinski vojnici uništavaju ruski BMP-1AM.

06.00 Ministri vanjskih poslova Europske Unije na današnjem će sastanku u Luksemburgu raspravljati o načinima oslobađanja milijuna tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini zbog ruske blokade luka u Crnom moru.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih dobavljača pšenice, ali njezini brodovi sa žitom su zastali, a više od 20 milijuna tona je zarobljeno u silosima otkako je Rusija napala zemlju i blokirala njezine luke.

EU podržava napore Ujedinjenih Naroda da posreduju u sporazumu o obnovi ukrajinskog morskog izvoza u zamjenu za olakšavanje ruskog izvoza hrane i gnojiva, ali za to bi bilo potrebno zeleno svjetlo Moskve.

05.00 Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck priprema nove mjere koje bi trebale smanjiti potrošnju plina i nadoknaditi smanjene isporuke iz Rusije, prema planovima dostupnima agenciji dpa.

Ruski proizvođač plina Gazprom smanjio je prošlog tjedna isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 zbog, kako kaže,  zbog kašnjenja opreme koja je poslana na remont u Siemens.

Siemens je izvijestio da je turbine poslao u tvornicu u Kanadu koja je pak blokirala njihov povrat budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Njemačka je utvrdila da iz Rusije dobiva 60 posto manje plina i ministar gospodarstva skicirao je nekoliko mjera koje bi trebale nadoknaditi smanjene Gazpromove isporuke.

Habeck želi smanjiti potrošnju plina u proizvodnji struje i u industriji i prioritet dodijeliti punjenju skladišta za zimu. Umjesto u termoelektranama na plin, više struje trebalo bi se proizvoditi u termoelektranama na ugljen, predlaže.

U dokumentu na pet stranica, ministar gospodarstva ističe da “se potrošnja plina mora dodatno smanjiti, a više plina mora biti usmjereno u skladišta jer ga ove zime neće biti dovoljno”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Turske preko milijardu dolara

Spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Turske preko milijardu dolara

Dada Mešaljić završila u bolnici? – Senzacija

Dada Mešaljić završila u bolnici? – Senzacija