in

Gotovo 2,4 milijarde žena u svijetu nemaju ista ekonomska prava kao muškarci

Gotovo 2,4 milijarde žena u svijetu nemaju ista ekonomska prava kao muškarci
Slatka-Tajna.Eu
Gotovo 2,4 milijarde žena u svijetu nemaju ista ekonomska prava kao muškarci
Employment Discrimination. Diverse Businessmen Staring At Lady Applicant Waiting For Job Interview Sitting On Chairs Indoor. Female Gender Prejudice At Work, Sexism And Career Inequality. Panorama

Oko 2,4 milijarde radno sposobnih žena nemaju jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održava zakonske barijere koje sprečavaju njihovo puno ekonomsko učešće, prema izvještaju Svjetske banke o ženama, biznisu i zakonu 2022. U 86 zemalja, žene se suočavaju sa nekim oblikom ograničenja posla, a 95 zemalja ne garantuje jednaku platu za jednak rad.

Na globalnom nivou, žene još uvijek imaju samo tri četvrtine zakonskih prava koja su davana muškarcima – ukupan rezultat od 76,5 od mogućih 100, što označava potpuni pravni paritet. Međutim, uprkos nesrazmjernom učinku globalne pandemije na živote i sredstva za život žena, 23 zemlje su reformisale svoje zakone 2021. kako bi poduzele prijeko potrebne korake ka unapređenju ekonomske inkluzije žena, navodi se u Izvještaju.

„Iako je postignut napredak, jaz između očekivanih životnih zarada muškaraca i žena na globalnom nivou iznosi 172 biliona dolara – skoro dva puta više od svjetskog godišnjeg BDP-a. Dok idemo naprijed ka postizanju zelenog, otpornog i inkluzivnog razvoja, vlade moraju ubrzati tempo zakonskih reformi kako bi žene mogle ostvariti svoj puni potencijal i imati punu i jednaku korist”,mišljenje je Mari Pangestu, direktorice Svjetske banke za razvojnu politiku i partnerstva.

Žene, biznis i zakon 2022. mjeri zakone i propise u 190 zemalja u osam oblasti koje utiču na ekonomsko učešće žena – mobilnost, radno mjesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzije. Podaci nude objektivna mjerila za globalni napredak ka rodnoj ravnopravnosti. Samo 12 zemalja, koje su sve članice OECD-a, ima zakonski rodni paritet. Novost ove godine je pilot istraživanje u 95 zemalja o zakonima koji regulišu brigu o djeci – kritična oblast u kojoj je potrebna podrška ženama da bi uspjele u plaćenom zaposlenju. Uključena je i pilot analiza o tome kako se zakoni koji utiču na ekonomsko osnaživanje žena zapravo provode, naglašavajući razliku između zakona u knjigama i stvarnosti koju žene doživljavaju.

Regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i Subsaharske Afrike pokazale su najveća poboljšanja u WBL indeksu u 2021. godini, iako i dalje zaostaju za ostalim dijelovima svijeta općenito. Gabon se ističe sveobuhvatnim reformama svog građanskog zakonika i donošenjem zakona o eliminaciji nasilja nad ženama. Rezultat Gabona je porastao sa 57,5 u 2020. na 82,5 u 2021.

Na globalnom nivou, najveći broj reformi napravljen je u indikatorima roditeljstva, plate i radnog mjesta. Mnoge reforme bile su fokusirane na zaštitu od seksualnog uznemiravanja pri zapošljavanju, zabranu rodne diskriminacije, povećanje plaćenog odsustva za nove roditelje i uklanjanje ograničenja za posao za žene. Pokazatelji Plaća i Roditeljstvo imaju najniže prosječne ocjene u indeksu, ali su u prošloj godini porasli za 0,9 odnosno 0,7 poena, uz prosječne ocjene od 68,7 i 55,6. Dobici u indikatoru roditeljstva uglavnom su bili oko roditeljskog odsustva i zajedničkog roditeljskog odsustva, ali nizak rezultat naglašava potrebu za ubrzanjem reformi u ovoj oblasti.

„Žene ne mogu postići jednakost na radnom mjestu ako su u neravnopravnom položaju kod kuće. To znači izjednačavanje uslova i osiguranje da rađanje djece ne znači da su žene isključene iz punog učešća u privredi i ostvarivanja svojih nada i ambicija”, smatra Carmen Reinhart, viša potpredsjednica i glavna ekonomistkinja Grupacije Svjetske banke

Širom svijeta, 118 ekonomija garantuje 14 sedmica plaćenog odsustva za majke. Više od polovine (114) ekonomija je izmjerilo mandatno plaćeno odsustvo za očeve, ali srednje trajanje je samo jedna sedmica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prošle godine, SAR Hong Kong, Kina – koji je ranije davao 10 sedmica plaćenog porodiljskog odsustva – uveo je preporučeno minimalno trajanje od 14 sedmica. Jermenija, Švajcarska i Ukrajina uvele su plaćeno roditeljsko odsustvo. Kolumbija, Gruzija, Grčka i Španija uvele su plaćeno roditeljsko odsustvo, koje oba roditelja nudi neki oblik plaćenog odsustva radi brige o djetetu nakon rođenja. Zakoni koji promovišu plaćeno odsustvo za očeve mogu smanjiti diskriminaciju na radnom mjestu i poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Žene, biznis i zakon 2022. uvodi pilot istraživanje i za dvije nove oblasti: pravnog okruženja za usluge brige o djeci i primjene zakona. Sve veći broj ekonomija ulaže u brigu o djeci kako bi poboljšao vještine djece i prepoznao neplaćeni rad na brizi o djeci, koje često preuzimaju više obaveza njege. Pilot istraživanje analiziralo je zakone u 95 ekonomija i pokazalo da većina zemalja OECD-a s visokim dohotkom i ekonomija Evrope i Centralne Azije reguliraju javne usluge brige o djeci, dok na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi i Južnoj Aziji propisi nalažu privatnom sektoru ili poslodavcima da pružaju usluge brige o djeci zaposlenih roditelja.

Kako bi čuvanje djece učinilo pristupačnijim i široko korištenim, neke zemlje nude finansijsku podršku roditeljima ili pružaocima usluga brige o djeci. Istraživanje je takođe razmatralo regulisane aspekte kvaliteta, kao što su omjer nastavnika i djece, maksimalne veličine grupa, zahtjevi za obukom za nastavnike, kao i zahtjevi za licenciranje, inspekcije i izvještavanje za pružaoce usluga. Potrebno je više dokaza o tome šta čini dobar kvalitet i koji aspekti kvaliteta mogu odrediti prihvatanje usluga od strane roditelja.

Ovo izdanje takođe istražuje rad indikatora žena, biznisa i zakona u praksi u 25 ekonomija. Analiza šema implementacije zakona otkriva značajan jaz između zakona o knjigama i pravnog djelovanja. Zakoni sami po sebi nisu dovoljni za unapređenje rodne ravnopravnosti; faktori koji su u igri uključuju ne samo njihovu implementaciju i provođenje, već i društvene, kulturne i vjerske norme. Ove praznine će se dalje istraživati u budućim ciklusima izvještaja o ženama, biznisu i pravu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Preporuka vozačima kamiona

Preporuka vozačima kamiona

Glamurozni nakit koji vrišti: Kupi me! Nosi me! Pokaži me!

Glamurozni nakit koji vrišti: Kupi me! Nosi me! Pokaži me!