Categories: Ostalo

Otvorenje izložbe ‘Bila’ Antonia Lukende / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva samostalna izložba Antonia Lukende donosi jedan novi pogled na život i svijet oko nas, a bit će otvorena 22.6. u 19 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Antonio Lukenda mladi je akademski slikar koji svojom prvom samostalnom izložbom nagovještava smjer svog umjetničkog izričaja. U ovoj izložbi pokušava napraviti presjek svog dosadašnjeg izražavanja od prvih početaka na Akademiji pa do sada.

Foto: PR / Otvorenje izložbe Bila Antonia Lukende

Na izloženim radovima možemo pratiti razvoj i napredak procesa njegovog rada. Prvi radovi, nastali na akademiji imaju tamnu, monokromnu paletu, na njima je jasno vidljiv utjecaj minimalizma, ali i kubizma, posebice Picassove plave faze. Iz ovog perioda posebice se ističe umjetnikov Autoportret s cigaretom koji osim likovnosti u sebi odražava i duboku psihološku karakterizaciju nagovještavajući daljnji predmet umjetnikovog zanimanja. Ovaj autoportret u sebi nosi elemente kubizma i nadrealizma. Upravo će psihologija koja je glavna nit na djelu, postati kasnije predmet umjetnikove okupiranosti, često će se baviti psihološkim crtežima. U ciklusu ljudskih portreta proučava izgled crteža mentalno oboljelih, te njihov način prenošenja linija i poteza na plohu.

Lukenda na ovoj izložbi predstavlja i svoje minimalističke radove u kojima bijelom bojom poništava tamnu pozadinu. Ti radovi proizlaze iz kontemplacije i postaju meditativni umjetnikov proces stvaranja. Motivi i teme djela postaju nevažne, nego bit djela postaju odjeci stvari koje umjetnika okružuju i iracionalnih emotivnih procesa kroz koje umjetnik promišlja, pokušavajući izvući ono racionalno. Iako prvotno slikar, Antonio Lukenda se koristi različitim tehnikama. Okušava se i u grafici, ali eksperimentira i s fotografijom i kolažom. Njegov rad „Autoportret ’20.“ izdvaja se od ostalih radova i po tehnici i po motivu. Kolažirajući vlastiti rendgen i kombinirajući ga s tekstom na djelu poigrava se s klasičnim umjetničkim izražajem i propitkuje prolaznost vremena. 

Foto: PR / Otvorenje izložbe Bila Antonia Lukende

Antonio Lukenda u svojim radovima reducira motive gotovo do neprepoznatljivosti, tako nastaju njegovi radovi koji su na tragu apstrakcije, ali nam ostavljaju prostor da sami prepoznajemo stilizirane oblike i pridodajemo im značenja. Grafike i crteži prikazuju portrete koji su ekspresivni i proučavaju psihologiju, ali ne samo prikazanog lika, već kroz takav način rada umjetnik pokušava razumjeti, a onda približiti i gledatelju samu psihologiju poteza, motiva, boje i drugih likovnih elemenata. Često kroz radove provlači motive smrti  i bolesti kojima umjetnik pristupa s jedne osobne strane, prikazuje ih toliko jasno da su za promatrača pomalo potresana i gotovo ih je nemoguće gledati a da ne izazivaju osjećaj empatije.

Foto: PR / Otvorenje izložbe Bila Antonia Lukende

Antonio Lukenda kroz svoje radove iznosi unutarnje ekspresije, vlastita promišljanja o umjetnosti, svijetu i životu. Likovnim elementima pristupa na jedan drugačiji način, promatra ih kroz prizmu psihologije, bavi se neumjetničkim promatranjem likovnog izričaja kao različitih terapijskih ekspresija, što je jedan nov i osvježavajući pristup umjetnosti. Sam umjetnik o svojim radovima reći će da su oni nastali kao odjeci stvari koje su mu se događale i koje su zbog prirode iracionalnog procesa na kraju dobile neku svoju simboliku. Naglašava slobodu koju čovjek pokušava dobiti tako što se izražava kroz različite medije i pokušava proizvesti određeni artefakt koji će svjedočiti njegovom postojanju.

Pročišćenog, jednostavnog izraza iza kojeg se krije duboko osjećanje za ljudske probleme o kojima se ne govori dovoljno, ovi radovi nas pozivaju da se osvijestimo o problemima svakodnevice, da svijet prestanemo gledati idealizirano. Iako puni ekspresije i emocija, kroz ove radove umjetnik poziva promatrača da se osloni na racio.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

9 minuta ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

29 minuta ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

46 minuta ago

Inter već kuje plan za narednu sezonu

Inter je proslavio Skudeto, a sada se polako okreće narednoj sezoni. ''Neroazuri'' su već dogovorili dva…

56 minuta ago

Policija rastjerala prosvjed za Gazu pred Sorbonom

Studenti prosvjedovali pred SorbonomFoto: Sarah Meyssonnier / REUTERSPolicija je rastjerala desetke prosvjednika koji su kampirali…

57 minuta ago