in

RAT UŽIVO: Scholz – ‘Ukrajina pripada europskoj obitelji’

RAT UŽIVO: Scholz – ‘Ukrajina pripada europskoj obitelji’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Scholz – ‘Ukrajina pripada europskoj obitelji’

17:02 Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da je došao u Ukrajinu s jasnom porukom: Ukrajina pripada europskoj obitelji. Dodao je kako će Njemačka podržati odluku o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. Scholz također kaže da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu sve dok joj bude potrebno.

16:52 Nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali čelnici Ukrajine, Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su se svi složili te da podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za pridruživanje Europskoj uniji. Macron je također obećao da će Francuska isporučiti šest dodatnih Caesar topova dugog dometa Ukrajini.

16:28 Tokom svog posjeta Kijevu talijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj prijedlog na sljedećem sastanku Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna.

16:04 Završen je sastanak čelnika Ukrajine, Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske u Kijevu, rekao je šef ureda predsjednika Zelenskog. “Ukrajina ima čvrstu potporu međunarodne koalicije”, napisao je Andrij Jermak u aplikaciji Telegram. Dodao je da je predsjednik Zelenskij svojim kolegama predložio novi paket prijedloga sankcija protiv Rusije. “Moramo povećati pritisak na agresora i raditi na sedmom paketu sankcija koji će uključivati plinski embargo”, napisao je Jermak.

15:37 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da se nada da posjeta Kijevu čelnika Francuske, Njemačke i Italije “neće biti fokusirana isključivo na isporuke oružja Ukrajini”.

“Želio bih se nadati da se čelnici ove tri države – i predsjednik Rumunjske – neće usredotočiti samo na potporu Ukrajini daljnjim napumpavanjem Ukrajine oružjem”, kaže Peskov.

To bi bilo “apsolutno beskorisno i nanijelo bi daljnju štetu zemlji”.

Peskov sugerira da bi Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi trebali iskoristiti svoje vrijeme s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi “realistično sagledali stanje stvari”.

15:01 Najmanje tri civila ubijena su, a sedam ozlijeđeno u ruskom zračnom napadu u istočnom gradu Lisičansk, izjavio je guverner Luhanska Sergij Haidai.

Udar je pogodio zgradu u kojoj su se sklonili civili, rekao je Haidai. Spasioci raščišćavaju ruševine na mjestu događaja, dodao je. Tvrdnje nije bilo moguće neovisno provjeriti.

13:44 Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

12:56 Britanija je najavila novi val sankcija protiv Rusije usmjerenih na osobe umiješane u “barbarski tretman djece u Ukrajini”. Među onima koji su kažnjeni su moskovska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova za “prisilni transfer i posvojenje” 2000 ukrajinske djece.

Sankcioniran je i patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnji Putinov saveznik i glasni pobornik rata u Ukrajini.

“Danas ciljamo na pokretače i počinitelje Putinovog rata koji su Ukrajini donijeli neizrecive patnje, uključujući prisilno premještanje i posvajanje djece. Nećemo se umoriti od obrane slobode i demokracije i održavanja pritiska na Putina, sve dok Ukrajina ne uspije”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

12:23 Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, pozvao je da “sve ruske gradove” u Ukrajini, uključujući Odesu, zauzmu proruske snage, u intervjuu koji je prenijela ruska novinska agencija RIA Novosti.

“Moramo osloboditi sve ruske gradove” rekao je Pušilin kao odgovor na pitanje o Odesi. Pušilin također kaže da bi se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao suočiti s međunarodnim sudom zbog onoga što samozvani čelnik DPR-a smatra ratnim zločinima u Donbasu.

10:58 Kyiv Independent objavio je procjenu gubitaka ruskih snaga, prema informacijama ukrajinskog ministarstva obrane.

Ukrajina procjenjuje da je u posljednja 24 sata Rusija izgubila još 200 vojnika i 17 APV-a i devet tenkova i sedam topničkih sistema.

09.55 Neprijatelj gađa regionSumy, snažni napadi na Donbass, borbe se nastavljaju u regiji Izyum, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske u dnevnom izvještaju.

08.30 Ukrajinski diverzanti uništili ruski pontonski most u Luganskoj oblasti.

08.00 Rusi ispalili projektile u regiji Sumy: 4 poginula, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubnih metara.

06.00 Ruski predsjednik Vladimir Putin planira dovesti neke zemlje svijeta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini, tvrdi povjesničar s prestižnog američkog sveučilišta Yale, Timothy Snyder.

U nizu objava na Twitteru, Snyder je poručio kako vjeruje da Putin koristi nestabilnost lanca opskrbe hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “posljednjim poglavljem u politici gladi”.

“Rusija ima plan stvaranja gladi”

“Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema izgladnjeti veliki dio zemalja u razvoju, kao dio sljedeće faze njegovog rata u Europi”, napisao je Snyder.

05.00 Dron je snimio ogromnu detonaciju municije nakon što je ukrajinski Jevelin izvrio udar na ruski T-90 MBT.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAD DOĐEM DO STO KILOGRAMA,BIĆU MRŠAVA: Bojana Stamenov liniju dovodi u red treninzima

KAD DOĐEM DO STO KILOGRAMA,BIĆU MRŠAVA: Bojana Stamenov liniju dovodi u red treninzima

Jaran i Remzo na rubu fizičkog obračuna (Noćna Mora)

Jaran i Remzo na rubu fizičkog obračuna (Noćna Mora)