in

RAT UŽIVO: Amerika po prvi put šalje Ukrajini moćne protubrodske projektile; Velika Britanija – ‘Odmah šaljemo višecijevne bacače raketa’

RAT UŽIVO: Amerika po prvi put šalje Ukrajini moćne protubrodske projektile; Velika Britanija – ‘Odmah šaljemo višecijevne bacače raketa’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Amerika po prvi put šalje Ukrajini moćne protubrodske projektile; Velika Britanija – ‘Odmah šaljemo višecijevne bacače raketa’

17:52 Aktuelni zamjenik predsjednika ruskoga Vijeća sigurnosti, Medvedev je napisao na Telegramu: “Samo jedno pitanje: ko kaže da će Ukrajina uopće postojati na karti svijeta za dvije godine?” Na njegove izjave Kijev gleda kao na dokaz da je službeni ratni cilj Moskve, a to je “denacifikacija” zemlje, zapravo samo izgovor za uništenje ukrajinske kulture. Kremlj nije direktno komentirao najnovije izjave Dmitrija Medvedeva, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je, na pitanje novinara samo odgovorio kako “znamo da Ukrajina ima velikih problema”.

17:28 Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je kako očekuje da će isporuka britanskih višecijevnih bacača raketa (MLRS) Ukrajini biti dovršena “odmah”. Na press konferenciji koju je održao sa svojim norveškim kolegom, Wallace je rekao da Britanija i dalje razmatra slanje protubrodskih projektila tipa Harpoon Ukrajini. Danska i Nizozemska su takve projektile te kopnene lansere Harpoona već poslale Ukrajini

17:08 Američki ministar odbrane Lloyd Austin je na sastanku ministara odbrane u Bruxellesu rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “ključan trenutak” za Ameriku, dodavši da si saveznici Ukrajine “ne smiju dozvoliti da popuste i izgube dah”. Austin je govorio na početku sastanka, čija glavna tema je slanje teškog oružja Ukrajini. “Ulozi su previsoki. Moramo intenzivirati ispunjavanje naših zajedničkih obaveza prema ukrajinskoj samoodbrani i moramo se potruditi još više kako bi osigurali da Ukrajina može odbraniti svoj teritorij i svoje građane”, rekao je Austin.

Ukrajina se suočava s “odlučujućom bitkom” u Severodonjecku, gdje ruske snage koriste dalekometno oružje kako bi potpuno razorile ukrajinske odbrambene položaje, rekao je Austin.

U međuvremenu je novinar Bloomberga Anthony Capaccio objavio kako SAD planira najaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 650 miliona dolara, koji će po prvi put uključivati moćne protubrodske projektile tipa Harpoon, koji mogu biti montirani na vozila.

16:52 Komisija UN-a koja istražuje ratne zločine u Ukrajini objavila je da nije uspjela stupiti u kontakt s Rusijom. No, kaže da će nastaviti pokušavati uspostaviti kontakt.

16:28 Rat u Ukrajini je sad u kritičnoj fazi, koja bi mogla odlučiti tok ostatka rata, rekli su američki dužnosnici za CNN. “Mislim da ćemo uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna”, reklao je viši američki dužnosnik NATO-a. “Ili će Rusi doseći Slovjansk i Kramatorsk ili će ih Ukrajinci tamo zadržati. A ako Ukrajinci se tamo uspiju zadržati Ruse, i to usprkos ruskoj vojnoj nadmoći, to će biti itekako važno”, rekao je.

16:00 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odgovorio je Putinovom savezniku i bivšem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, koji je danas napisao: “Pitanje je hoće li Ukrajina postojati za dvije godine?”. Podoljak je Medvedeva kao “malog čovjeka s golemim nesigurnostima koji širi otrov prema Ukrajini”. “To mu je jedini način da se dokaže”, napisao je Podoljak, pa dodao: “Ukrajina je bila, jest i bit će. Pitanje je gdje će Medvedev biti za dvije godine.”

15:51 UN istražuje navodno slanje ukrajinske djece u Rusiju gdje će navodno biti ponuđena na posvajanje ruskim porodicama, rekla je danas visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

14:57 Proruski separatistički dužnosnik Rodion Mirošnik, ambasador samoproglašene Narodne Republike Luhansk u Moskvi okrivio je ukrajinske snage za ometanje evakuacije civila skrivenih u tvornici Azot. 

“U Azotu militanti pokušavaju poremetiti evakuaciju! S područja tvornice militanti su počeli pucati”, napisao je Mirošnik na Telegramu. 

Podsjetimo, Rusija je obećala da će danas otvoriti humanitarni koridor iz tvornice u Severodonjecku gdje se brojni civili navodno skrivaju zajedno s ukrajinskim vojnicima. 

14:23 “NATO će unaprijed rasporediti snage i opremu na svom istočnom krilu prvi put nakon Hladnog rata”, izjavio je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

“To bi omogućilo brži odgovor saveza u slučaju prijetnje”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu prije sastanka ministara obrane NATO-a.

“Upravo na tome radimo s Njemačkom, ali očekujemo da svi saveznici daju slične ponude, da omoguće unaprijed dodijeljene snage koje se obučavaju i odgovorne su za obranu određenih teritorija”, rekao je Stoltenberg.

13:23 Šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je globalni rast cijena hrane posljedica rata u Ukrajini, a ne, kako tvrdi Moskva, zapadnih sankcija protiv Rusije. “Skok u cijenama hrane i žita pokazuje globalne posljedice rata… Rusija pokušava stvoriti narativ da su taj skok cijena žita uzrokovale naše sankcije. To nije točno”, rekao je Stoltenberg. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Rusija je namjerno izazvala svjetsku prehrambenu i energetsku krizu”, rekao je. Navodi i da se provode međunarodni napori kako bi se ukinulo rusku blokadu crnomorskih luka.

11:16 Ukrajinske oružane snage likvidirale su ruskog pukovnika i propagandistu Sergeja Postnova.

09.50 Ranjeno jednogodišnje dijete i uništeno 26 kuća, nakon raketnog napada u regiji Lavov, javlja Ukrjinska pravda.

08.50 Roman Starovojt, guverner ruske regije Kursk, objavio je na Telegramu da su ukrajinski vojnici napali kontrolni punkt Krupec u okrugu Rilski. Navodi kako nije bilo žrtava te da su ruske snage uzvratile vatru.

07.45 Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u akciji.

06.30 U ruskom napadu na oblast Dnjepropetrovska poginule su četiri osobe, a jedna je ranjena, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno još uvijek želi zauzeti veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu, ali je morao smanjiti svoje taktičke ciljeve u ratu, rekao je zamjenik američkog ministra obrane za politiku Colin Kahl.

“Još uvijek mislim da želi značajni dio Ukrajine, ako ne i cijelu zemlju. Ali također mislim da ne može to postići”, rekao je Kahl na događaju koji je organizirao Centar za novu američku sigurnost.

“Možda ostvare taktički napredak tu i tamo. Ukrajinci se drže. Mislim da Rusi nemaju kapacitet postići te grandiozne ciljeve”, dodao je.

05.00 Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u borbama s ruskim postrojbama u istočnom gradu Sjeverodonjecku i u regiji Harkiv i treba joj proturaketno oružje, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom kasnonoćnom javljanju Zelenskij je istaknuo da je Ukrajini suvremeno proturaketno naoružanje potrebno sada. Poručio je da nema opravdanja da zemlje partneri odgađaju isporuke oružja.

Neke ruske rakete izmiču obrani i uzrokuju žrtve, rekao je Zelenski. “Najžešće se bitke, kao i do sada, vode u Sjeverodonjecku i obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni”, istaknuo je.

“No moramo biti jaki, to je iznimno važno za Donbas. Što više gubitaka neprijatelj ondje pretrpi, manje će snage imati za nastavak agresije”, dodao je.

Ukrajina bilježi “bolne gubitke” i u regiji Harkiv istočno od Kijeva, gdje Rusija pokušava ojačati položaje nakon što je nedavno potisnuta, rekao je također Zelenski. “Na tom se području borbe nastavljaju i mi se moramo nastaviti boriti, moramo se žestoko boriti”, naglasio je ukrajinski predsjednik.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BOSANSKO DRUŽENJE U LUKSEMBURGU: Pjesmama im “dušu lomili” Sanela Muminović i Mujče Durić

BOSANSKO DRUŽENJE U LUKSEMBURGU: Pjesmama im “dušu lomili” Sanela Muminović i Mujče Durić

TEODORU DŽEHVEROVIĆ KRITIKUJU: Da li se ti presvlačiš?

TEODORU DŽEHVEROVIĆ KRITIKUJU: Da li se ti presvlačiš?