in

PRONAŠLI ALTERNATIVU RUSKOM PLINU: Egipat i Izrael dogovorili izvoz plina u Evropu

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: Leyen, Bennett

Izrael i Evropska unija će u srijedu na regionalnoj konferenciji za energetiku u Kairu potpisati sporazum o izvozu izraelskog zemnog plina u Europu, kazali su iz izraelskog ministarstva energetike, prenosi Reuters.

Iz Unije kažu da bi zbog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu Izrael mogao postati novi izvor plina za Evropu. Okvirni sporazum potpisan s Evropskom unijom (EU) bit će prvi koji će omogućiti “značajan” izvoz izraelskog plina u Evropu, saopćilo je izraelsko ministarstvo energetike.

Prema sporazumu, EU će poticati evropske firme na sudjelovanje u izraelskim i egipatskim natječajima za istraživanje, priopćilo je ministarstvo. Dio izraelskog plina već se šalje plinovodima u postrojenja za ukapljivanje na egipatskoj obali Sredozemnog mora, odakle se ponovno izvozi kao ukapljeni prirodni plin (LNG). Dužnosnici kažu kako očekuju da će se isporuke LNG-a iz Egipta u Evropu povećati prema sporazumu, iako su rekli da će vjerojatno proći nekoliko godina prije nego što se izvoz može značajno proširiti.

Egipat je također proizvođač plina, ali je njegov izvoz ograničen rastućom domaćom potražnjom. “Danas su se Egipat i Izrael obvezali dijeliti prirodni plin s Evropom i pomoći u energetskoj krizi”, rekla je izraelska ministrica energetike Karine Elharrar nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Kairu. Sporazum priznaje da će prirodni plin imati središnju ulogu na energetskom tržištu EU-a do 2030. godine. Nakon toga, očekuje se da će se korištenje prirodnog plina smanjiti u skladu s ekološkim planom da do 2050. EU postane privreda s nultom emisijom CO2.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Komšić: Uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru je posljedica politike HDZ-a

RASPISALI SE NJEMAČKI MEDIJI: Marko Osmakčić tvrdi da je produkcija krenula u lov na njega