in

RAT UŽIVO: Rusija objavila da je uništila veliku količinu oružja koju su Ukrajini poslali SAD i Evropa

RAT UŽIVO: Rusija objavila da je uništila veliku količinu oružja koju su Ukrajini poslali SAD i Evropa
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija objavila da je uništila veliku količinu oružja koju su Ukrajini poslali SAD i Evropa

15:32 Tri ruska projektila pogodila su Priluki, grad u regiji Černihiv, rekle su ukrajinske vlasti.

Još nema informacija o mogućim žrtvama.

14:52 Još uvijek nije identificirano skoro 1.200 tijela, uključujući neka pronađena u masovnim grobnicama, rekao je čelnik ukrajinske nacionalne policije.

14:23 Wikimedia je podnijela žalbu na sudsku odluku kojom se zahtijeva uklanjanje informacija vezanih za rusku invaziju Ukrajine.

Moskovski sud kaznio je Wikimediju s 5 milijuna rubalja (88.000 dolara) jer je odbila ukloniti iz članaka na ruskom jeziku ono što on smatra da su dezinformacije. Među njima su “Ruska invazija na Ukrajinu”, “Ratni zločini tijekom ruske invazije na Ukrajinu” i “Masakr u Buči”.

“Ova odluka podrazumijeva da izvorna, provjerena informacija na Wikipediji koje nije u skladu sa stajalištem ruske vlade predstavlja dezinformaciju”, rekao je Stephen LaPorte, pomoćnik glavnog savjetnika u Zakladi Wikimedia, a prenosi Sky News.

Wikipedia je jedan od rijetkih preostalih glavnih izvora informacija na ruskom jeziku za Ruse nakon zatvaranja mnogih medija u Moskvi.

13:35 Finski predsjednik Sauli Niinisto tvrdi da obje strane u ratu u Ukrajini koriste teže naoružanje, s tim da Rusija upotrebljava i termobarične bombe.

12:17 Rusija je danas objavila da je uništila veliku količinu oružja i vojne opreme u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Navodi da su dio tog oružja Ukrajini poslali SAD i Evropa.

Kazala je da su visokopreciznim raketama pogodili opremu isporučenu ukrajinskim snagama u blizini željezničke stanice Udačne, piše Sky News.

Moskva je jučer iznijela sličnu tvrdnju rekavši da je uništila vojno skladište u kojem se nalazilo oružje koje su Ukrajini donirale zapadne zemlje.

10:42 Sky News je jučer razgovarao s gradonačelnikom Sjeverodonjecka Oleksandrom Striukom.

Kazao je kako Rusija pokušava “stvoriti uslove pod kojima može slobodno ući u grad uz minimalan napor”.

To pokušavaju postići masovnim granatiranjem i zračnim bombardiranjem. Ali zasad ne uspijevaju. Naše se oružane snage uspijevaju oduprijeti i održati crtu odbrane“, rekao je Striuk.

Kazao je da u posljednja tri dana nije došlo do velikih promjena na bojištu.

Nešto više od trećine grada je pod kontrolom Ukrajine, a nešto manje od dvije trećine pod kontrolom Rusije.”

Jutros je guverner regije Luhansk rekao da je 70% Sjeverodonjecka u ruskim rukama.

09:47 Mihajlo Podoljak, jedan od ključnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je spisak oružja koje, kako tvrdi, treba Ukrajini kako bi okončala rat.

“Bit ću izravan: Kako bismo okončali rat i izbacili ruske trupe iz Ukrajine, trebamo sljedeće teško oružje:

1000 haubica kalibra 155 mm
300 MLRS-ova (višecijevnih bacača raketa)
500 tenkova
2000 oklopnih vozila
1000 dronova

“Sastanak Kontakt grupe ministara odbrane bit će održan u Briselu 15. juna. Čekamo odluku”, napisao je Podoljak.

09.05 Rusi su u ratu već izgubili 213 zrakoplova, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

09.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U izvještaju se navodi da su se tokom vikenda nastavile žestoke borbe za istočni grad Sjeverodonjeck, gdje su uništena dva važna mosta.

“U narednim mjesecima operacije prelaska rijeka će vjerovatno biti među najvažnijim faktorima koji će odlučivati o toku rata”, stoji u izvješću.

Velik dio ruske bojišnice u Donbasu trenutno se nalazi zapadno od rijeke Siverskij Donec.

“Kako bi postigla uspjeh u ovoj fazi ofenzive u Donbasu, Rusija će ili morati zaobići ukrajinske branitelje ili forsirati prelaske preko rijeke”, stoji u izvještaju.

08.35 Haubice M777 koje su isporučile SAD koje nanose gubitke ruskim agresorima. U koordiniranom napadu ukrajinskih SOF-a i topničkih postrojbi uništena su 3 ruska MLRS-a BM-21 Grads.

07.35 Još jedan video američkih dobrovoljaca tokom vatrenog okršaja u Ukrajini. 

  06.30 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedjelju je navečer rekao da se ukrajinski branitelji srčano bore za svaki metar grada Sjeverodonjecka, piše Reuters.

Ruski su vojnici uništili još jedan most na rijeci Severski Donjec koji Sjeverodonjeck povezuje s obližnjim  mjestima. Civili koji se nalaze u gradu sada isti mogu napustiti na jedan jedini način.

Sjeverodonjeck postao je epicentar borbe za kontrolu nad Donbasom, regijom na istoku Ukrajine. Rusi su zauzeli većinu grada čije su pojedine dijelove razrušili tokom sukoba s Ukrajincima.

– Nije se promijenio ključni taktički cilj okupatora: pritišće Sjeverodonjeck, tamo traju žestoke borbe za svaki metar – rekao je u nedjelju Zelenski te dodao da Rusija u Donbas pokušava poslati rezerviste.

06.00 Guverner Luhanska: Ako i treći most bude uništen, Sjeverodonjeck će biti odsječen. 

Guverner istočne regije Luhansk Serhij Hajdaj objavio je da su ruske snage uništile dva mosta prema Sjeverodonjecku, gradu za koji se već tjednima vode žestoke borbe. 

“Treći most je pod neprestanom vatrom. Star je i u kritičnom stanju, kamioni ne mogu preko njega zbog visokog rizika od kolapsa. Ako i ta ruta bude uništena, Sjeverodonjeck će biti odsječen”, napisao je Hajdaj.

Image

05.00 Švedski think tank: Rat je povećao tenzije među nuklearnim silama

Ruska invazija na Ukrajinu i zapadna podrška Ukrajini povećale su tenzije među devet država naoružanih nuklearnim oružjem, stoji u zaključima istraživanja štokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI). 

Broj komada nuklearnog oružja neznatno je pao između siječnja 2021. i siječnja 2022., ali švedski think tank navodi da ukoliko se nešto odmah ne poduzme, taj broj bi mogao početi rasti prvi put u više desetljeća.

Wilfred Wan, ravnatelj SIPRI-jevog programa za oružje masovnog uništenja, u godišnjem izvješću think tanka rekao je: “Sve države s nuklearnim naoružanjem ili povećavaju ili unaprjeđuju svoje arsenale, a većina njih zaoštrava nuklearnu retoriku i sve više naglašava ulogu koju nuklearna oružja igraju u njihovim vojnim strategijama.”

“To je vrlo zabrinjavajući trend”, dodao je.

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu s ukupno 5977 nuklearnih bojevih glava, što je 550 više od SAD-a. Te dvije zemlje posjeduju više od 90% svjetskog nuklearnog arsenala.

No i Kina je usred velike ekspanzije te se procjenjuje da ima oko 300 novih silosa za nuklearne projektile.

SIPRI je objavio da je broj nuklearnih bojevih glava od siječnja 2022. do siječnja 2021. globalno pao s 13.080 na 12.705. Oko 3732 nuklearnih bojevih glava spremno je za upotrebu na projektilima i zrakoplovima, a oko 2000 – od čega gotovo sve pripadaju Rusiji ili SAD-u – u stanju je visoke pripravnosti.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Delonte Vest primijećen kako prosi na ulici

Delonte Vest primijećen kako prosi na ulici

OD ANE KORAĆ AUTO ZA PRVI ROĐENDAN! Starleta obradovala Luninu kćerkicu

OD ANE KORAĆ AUTO ZA PRVI ROĐENDAN! Starleta obradovala Luninu kćerkicu