in

Burek kao ‘provokacija’ za dobre vibracije

Burek kao ‘provokacija’ za dobre vibracije
Slatka-Tajna.Eu
Burek kao ‘provokacija’ za dobre vibracije

Prikupljen je cijeli iznos za kupovinu kombija navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je zapaljen u subotu 11. juna, na oko dva kilometra od stadiona u Podgorici, tokom utakmice reprezentacija Crne Gore i BiH, u takmičenju Lige nacija, UEFA.

Policija još zvanično nije potvrdila da automobil pripada navijačima već je saopštila da utvrđuju okolnosti pod kojima je došlo do požara na kombiju.

Dan nakon incidenta, crnogorski navijači okupljeni u grupi “Ultra CG” su pokrenuli akciju prikupljanja novca za kupovinu kombija poručujući da “nećete tako kući odit, iz ove časne i junačke zemlje”.

“Novac je prikupljen zahvaljujući donaciji jedne crnogorske porodice iz Berlina. Za nekoliko dana odlazimo u Zenicu da se sretnemo sa Fanatikosima (navijačima BiH)”, rekao je vođa navijača “Ultra CG”, koji je želio da ostane anoniman.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) nije želio da kaže koliko je novca tačno uplaćeno, ali je dodao da je donacija veća od potrebne za kupovinu automobila pa će ostatak uplatiti na račun Doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj, u opštini Herceg Novi.

Prethodno je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izrazio spremnost da donira novac za kupovinu kombija, uz kako je na naveo „ponovljeno izvinjenje našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine zbog paljenja kombija“.

Na kraju utakmice, dok su bh. navijači napuštali stadion, crnogorski su im skandirali “Burek sa sirom”, Podgorica, 11. jun

‘Burek sa sirom’

Navijači Crne Gore najavaljuju put u Zenicu za nekoliko dana, gdje će, kako nam je kazao njihov vođa, otići sa burekom sa sirom:

“Nosimo burek sa sirom i pare, a očekujemo doček sa najboljim ćevapima u Zenici.”

Ova poruka je aluzija na navijanje tokom same utakmice koje je postalo hit u regiji i tema komentara gradonačelnika Podgorice i Sarajeva.

Naime, na kraju utakmice, dok su bh. navijači napuštali stadion, crnogorski su im skandirali “Burek sa sirom” pošto se u Bosni tradicionalna pita burek smatra samo i jedino ako je sa mesom. U ostalim balkanskim zemljama on se može praviti i sa sirom, zeljem, krompirom…

Ova navijačka “provokacija” ubrzo je postala hit na mrežama, portalima i medijima, ali i tema šaljivih tvitova koje su razmijenili gradonačelnici Podgorice Ivan Vuković i Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačenica glavnog bosansko-hercegovačkog grada je odgovorila da je ta utakmica bila povrda prijateljstva dvije države.

Navijanje – često poligon ekstremizma

Navijanje u Podgorici u suprotnosti je sa onim što se često može vidjeti i čuti na balkanskim fudbalskim stadionima, gdje se kroz slogane i transparente podržavaju ratni zločinci i genocid u Bosni i Hercegovini.

Sociolog Andrija Đukanović za RSE kaže da ga raduje ponašanje navijača na utakmici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, naročito zbog toga što se radilo o susretu koji se tumačio kao visokorizičan zbog svega onoga što je prošlost odnosa ove dvije zemlje i građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

“Smatram da je ovo što se desilo na meču naše reprezentacije primjer kako treba da izgleda zdravo navijanje i kakav odnos treba da vlada među onima koji dođu na stadion. Nažalost, nijesmo navikli na ovakvo ponašanje navijača i uvijek se sa dozom straha očekuju susreti između država bivše Jugoslavije”, kaže Đukanović.

On podsjeća na brojne utakmice u regionu koje su slale drugačije poruke:

“Znamo i da su navijači često isticali stavove koji nemaju puno veze sa sportom te da su pripadnici ovih grupa izražavali krajnje nacionalističke i šovinističke stavove”.

Tako su navijači Partizana na utakmici Super lige protiv Novog Pazara, u avgustu 2021, skandirali Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica”, zbog čega je reagovao i američki Stejt department.

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini (1992 – 95).

Osamdesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije počinje da se organizuje navijačka supkultura čija je zvanična ideologija nacionalizm.

Njihovi sukobi nagoveštavali su građanski rat i raspad države, koji je uslijedio.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Vodovod Mostar više neće tolerirati ilegalne priključke, startaju s isključenjima / Bljesak.info

Vodovod Mostar više neće tolerirati ilegalne priključke, startaju s isključenjima / Bljesak.info

Slađana Mandić ima hit: “Sati” u kafanskoj atmosferi – Hayat Production

Slađana Mandić ima hit: “Sati” u kafanskoj atmosferi – Hayat Production