in

10 muzičkih festivala koje ne smijete propustiti ovog ljeta

10 muzičkih festivala koje ne smijete propustiti ovog ljeta
Slatka-Tajna.Eu
10 muzičkih festivala koje ne smijete propustiti ovog ljeta

Tokom dvije godine pandemije šta vam je najviše nedostajalo?

Sigurno se među stvarima koje su vam prve pale na pamet nalaze i kvalitetni muzički događaji. Nedostajali su nam koncerti, gužve, pjevanje u glas sa hiljadama ljudi, njihanje u ritmu muzike, ples uz elektronsku muziku, ili kvalitetna „šutka“ na rock and roll koncertima.

E, ovo ljeto imate priliku da sve to nadoknadite i uživate u brojnim muzičkim festivalima, koji će biti održani širom Bosne i Hercegovine.

Platforma www.odmoriubih.ba vam donosi pregled 10 muzičkih festivala koje ne smijete propustiti ovog ljeta.

1. Garden of Dreams Festival (Sarajevo)

„Garden of Dreams“ je trodnevni festival audio-vizuelne umjetnosti u Sarajevu, koji se ove godine održava 10, 11. i 12. juna, na super atraktivnoj lokaciji platoa na vrhu brda Hum u Sarajevu, kojeg krasi jedan od simbola Sarajeva – čuveni, ratnim dešavanjima devastirani TV repetitor.

Na ovogodišnjem „Garden of Dreams“, koji je tokom proteklih godina postao najveći Festival elektronske muzike u BiH, nastupit će: Kollektiv Turmstrasse, Matador, Joris Voorn, Anja Schneider, Rodriguez Jr, Henry Saiz, After Affair, Kristijan Molnar, Nebs Jack, Angelo Ferreri, The Provincials, Luke Garcia, Luka Cikic, Illusori, Megahertz, Buba…

Treba naglasiti kako je Sarajevo administrativno i turističko središte BiH, koje nudi mnoštvo sadržaja za posjetioce svih generacija.

Možete uživati u orijentalnim čarima Baščaršije, austrougarskom štihu ulice Ferhadija, predivnim pogledima na Grad sa Bijele i Žute tabije i još ljepšem iz kabine žičare koja vas vodi do pluća Sarajeva – planine Trebević. Preporučujemo i obilazak nekog od brojnih muzeja i galerija, vjerskih i historijskih građevina, te uživanje u prekrasnoj prirodi Vrela Bosne, vodopada Skakavac, olimpijskih planina oko Grada…

Više o satnici i cijenama karata saznajte na: www.gardenofdreams.ba.

2. Banja Luka Fest (Banja Luka)

U Gradu na Vrbasu od 6. do 9. jula vas čeka istinska muzička poslastica.

Drugo izdanje međunarodnog muzičkog festivala “Banja Luka Fest” na banjalučku tvrđavu Kastel i ove godine dovodi neke od najvećih zvijezda ovog regiona.

Pored toga što ćete imati priliku vidjeti jednu od najljepših tvrđava iz osmanskog perioda u BiH, u Banjaluci imate još mnogo toga za vidjeti.

Svakako prošetajte Gospodskom ulicom, obiđite Safikadin grob i prelijepe vjerske građevine, zatim se popnite na Šehitluke (Banj brdo), provozajte dajakom rijekom Vrbas, okupajte se u termalnim izvorima u Gornjem Šeheru (Srpske Toplice)…

A ove godine će na festivalskoj pozornici, pod otvorenim nebom nastupiti velika muzička imena.

Tako će Festival 6. jula otvoriti rock velikani, grupa “Bajaga i Instruktori”, dok će na zatvaranju 9. jula nastupiti Zdravko Čolić u pratnji simfonijskog orkestra.

Druge večeri nastupit će muzička diva Josipa Lisac, dok je treća festivalska večer, ona u petak 8. jula, rezervisana za svjetski poznatu, špansku muzičku zvijezdu Luz Kasal, koja je autor čuvenih muzičkih tema iz filmova Pedra Almodovara.

Više o Festivalu, terminima koncerata i cijenama ulaznica na www.banjalukafest.com.

3. OK Fest Tjentište (Foča)

Na nestvarno lijepoj lokaciji predjela Tjentište, u Nacionalnom parku Sutjeska, i ove godine će biti održan OK Fest, i to od 15. do 17. jula.

Pored cjelodnevnog muzičkog programa, posjetioci OK Festa-a mogu uživati i u raftingu kroz najdublji evropski kanjon, onaj kojeg je u gotovo netaknutoj prirodi prosijekla rijeka Tara, ali i doživjeti uzbuđenja šetajući planinskim stazama po obroncima planina Maglić, Volujak i Zelengora.

A ako to nije dovoljno, uživajte u spektakularnom pogledu sa vidikovaca na Perućicu, jednu od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Na tri festivalska stagea posjetitelje će zabavljati brojni domaći i svjetski izvođači.

Prvog dana, 15. jula, na glavnom stageu nastupaju “Apocalyptica”, “Goblini” “Nikola Vranjković” i “E play”, a drugog dana “Dubioza kolektiv”, “Zoster”, “Neno Belan & Fiumensi” i “Urban & 4”.

Trećeg dana na glavnoj pozornici nastupaju Kiril Djaikovski, S.A.R.S., “Psihomodo pop” i “Silente”.

Pored glavog tu su i tri sporedna stagea, na kojima će nastupati “Let 3”, Edo Majka, “Orthodox Celts”, “Sunshine”, M.O.R.T, “After Affair” i mnogi drugi.

O cijenama ulaznica i terminima svirki saznajte više na www.okfest.net.

4. Festival umjetnosti Kaleidoskop (Tuzla)

U Tuzli se ove godine ponovo održava Festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”. Ovogodišnji, 12. po redu, bit će održan od 26. do 30. jula 2022.

Tuzla, poznata i kao Grad soli, nadaleko je čuvena po svojim slanim Panonskim jezerima, jedinstvenim u Evropi.

Osim toga u ovom gradu možete uživati u lijepo uređenim parkovima, šetalištu Slana Banja, muzejima, galerijama, arheološkom parku…

Na ovogodišnjem “Kaleidoskopu” publika će imati priliku slušati bendove iz Tuzle, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske, prisustvovati muzičkim radionicama, street-art izložbama i brojnim drugim događajima.

Na ovogodišnjem “Kaleidoskopu” nastupit će 17 izvođača: “Urban&4”, Edo Maajka, “Letu štuke”, “Osvajači” i Emir Hot, Frenkie, “Zona isključenja”, “Zoster”, “Urban Instinct”, “Gomora”, “Only Attitude Counts”, “Contusio”, “Reluktant”, “Nula plus”, “Nije važno”, “E-play”, “Soul Alternative” i “Despotic Bullet”. Kao i na prethodnim “Kaleidoskopima” ulaz na sve događaje je besplatan.

Više o samom Festivalu i rasporedu događaja možete saznati na njihovoj stranici www.kaleidoskop.ba.

5. BiH Color Festival (Brčko)

Na sjeveru BiH, u pitomom gradu smještenom na obali Save, ove godine će po šesti put biti održan „BiH Color Festival“.

Bogat muzički program i sjajna atmosfera festivala 29. i 30. jula garantuju odličan provod.

Brčko svakako vrijedi posjetiti, jer su pored Save tu i njezine brojne pritoke, koje možete istraživati kajakom ili na njima uživati u ribolovu. U neposrednoj blizini centra grada nalazi se izletište i šetalište Ficibajer, koje pruža mogućnost kampiranja, sportske rekreacije i ribolova.

„BiH Color Festival“ inspirisan je poznatim indijskim praznikom boja „Holi“ i po uzoru na njega svaki puni sat muzičari bacaju boje, što upotpunjuje ugođaj i oduševljava sve posjetioce.

Prema riječima organizatora za ovogodišnji festival pripremljeno je čak 40.000 vrećica boje.

Na Festivalu, kojeg je prošle godine posjetilo više od 3.500 posjetitelja, ove godine će nastupiti Edo Maajka, Nipplepeople, Vojko V, ZOI…

Više o programu, satnici i cijenama na stranici www.bihcolorfestival.com.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










6. Music & More Summer Fest (Trebinje)

Ukoliko ste mislili kako će ljubitelji klasične muzike ostati uskraćeni, grdno ste se prevarili.

U predivnom Trebinju, koje diše duhom Mediterana i ove godine će, od 1. do 14. avgusta biti održan Festival klasične muzike “Music & More Summer Fest”.

Osim festivalskih programa, u Trebinju možete uživati i u šetnji starom gradskom jezgrom, ili dokoličareći pokraj rijeke Trebišnjice, kao i ponudi brojnih izletišta, parkovima, vožnji rijekom, ali i kupanju u otvorenim bazenima, te bogatim sadržajima turističkog kompleksa „Grad Sunca“.

Prekrasno Trebinje ove godine će po četvrti put biti centar dvosedmičnog takmičenja, u kojem će uživati publika, ali i sami učesnici. Jer, “Music & More SummerFest” pruža priliku studentima da uče i sarađuju sa nekim od najboljih imena klasične muzike.

Koncerti će biti održani na nekoliko lokacija: Trgu Slobode, bašti Platani, Amfiteatru hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, Platou Muzeja Hercegovine, Vili Lastva…

Više o samom Festivalu i rasporedu koncerata na www.musicandmoresummerfest.com.

7. Mostar Summer Fest (Mostar)

Mostar Summer Fest održava se od 4. do 6. avgusta u najvećem, a mnogi će reći i najljepšem gradu Hercegovine.

Mostar je širom svijeta poznat po Starom mostu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, ali nezaobilazna je i stara gradska jezgra, sa brojnim historijskim građevinama vrijednim posjete.

Možete uživati i u šopingu na staroj pijaci Tepi, prošetati do nekog od modernih tržnih centara, odvesti se do Vrela Bune…

Mostar nudi i brojne opcije za avanturiste, kao što su spuštanje niz dugački zip-line, kajaking niz Neretvu, a oni najhrabriji mogu isprobati i skok sa Starog mosta.

Za posjetu Mostaru vam ne treba poseban razlog, ali doživljaj Grada na Neretvi dodatno možete začiniti posjetom Mostar Summer Festu, čije će ovogodišnje izdanje biti održano u Sportskom centru Kantarevac.

Posjetioci, kojih je prošle godine bilo više od 10.000, ove će godine uživati u nastupima “Prljavog Kazališta”, “Galije” i “Psihomodo Popa”. Za ljubitelje dobrih gitarskih rifova tu su i “Repetitor” i duo “Buč Kesidi”. Ukoliko, pak, više volite hip-hop neće vas razočarati Smoke Mardeljano, Krankšvester, Frenkie, Kontra & Indigo i Živac Maradona, dok moderni zvuk donose Z++ i Muha.

Za prepoznatljivi ritam irske muzike zaduženi su “Orthodox Celtsi”, duh istinskog EKV-a rekreirat će “EKV project band Deca iz vode”, dok će “Sm4llpox” na pozornicu donijeti moderni alter rock.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 4. augusta., ulaz će biti besplatan za sve posjetioce, a kako i gdje kupiti ulaznice za ostale večeri saznajte na stranici www.mostarsummerfest.com.

8. Imperium Festival (Bihać)

Ovaj Festival elektronske muzike bit će održan na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u Bihaću, od 5. do 7. avgusta.

“Imperium Festival 2022”, na Gradskoj otoci i obalama rijeke Une, ove godine dobija dodatni naziv “Freedom”, kao simbol promoviranja jedne od najbitnijih univerzalnih vrijednosti – slobode.

Prema riječima organizatora, slobodu ćemo ove godine slaviti sa nekim od najpoznatijih imena elektronske muzike, kao što su: Mahmut Orhan i Cristian Varela, uz nastupe Paola Barbata i jednog od najboljih bh. DJ-eva – Bonjaskog.

Pored njih nastupit će i niz drugih izvođača na moderno opremljenom stageu, sa izuzetno kvalitetnim produkcijom.

Bihać je turističko središte Unsko-Sanskog kantona, sa mnogo zanimljivih i zabavnih sadržaja, kao što su: rafting niz Unu, posjeta muzejima, starim utvrđenim gradovima, ugostiteljskim objektima sa tradicionalnim jelima, kao i uživanje u bavljenju rekreativnim ili avanturističkim sportovima.

Više o Festivalu, satnicama i kupovini ulaznica na www.imperiumfest.ba.

9. Ljubuški Jazz Fest (Ljubuški)

Ljubitelji jazza uživat će u ljupkom gradu u Hercegovini, u kojem će od 13. do 27. avgusta biti održan “Ljubuški Jazz Fest”.

Ljubuški je smješten na rijeci Trebižat, koja pravi neke od najljepših slapova koji se mogu vidjeti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a najpoznatiji su Kravica i Koćuša.

Pored svojih prirodnih ljepota, Ljubuški je poznat i po značajnoj kulturnoj i historijskoj baštini, bogatoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, te brojnim mogućnostima za aktivni odmor.

Ovu ponudu posljednjih nekoliko godina obogatio je “Ljubuški Jazz Fest” koji osim zabavnog ima i edukativni karakter.

‘Spiritus movens’ Festivala su sedmodnevne radionice, na kojima se mladima koji pokazuju interes i sklonost prema jazz-u, pruža prilika za edukaciju.

“Ljubuški Jazz Fest” prvi je Festival u BiH, a vjerovatno i šire, koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične muzike, na šta su organizatori izuzetno ponosni.

Na Festivalu će 21. avgusta publiku zagrijati “Cubismo”, koncertom u Gradskom parku Ljubuški, a “Ljubuški Jazz Fest“ će zatvoriti Jonathan Kreisberg Trio, nastupom na istoj lokaciji 27. avgusta. Između će biti održani brojni koncerti polaznika jazz radionica.

Više o Festivalu, sadržajima i kupovini karata na www.ljubuskijazz.com

10. Desant na Jajce (Jajce)

Od 25. do 27. avgusta u posljednoj prijestolnici Bosanskog kraljevstva, predivnom Jajcu, bit će održano treće izdanje Art festivala „Desant na Jajce“.

Reprize filmova sa 28. Sarajevo Film Festivala, izložbe, koncerti „Dubioze Kolektiv“, grupe „Skroz“, Damira Imamovića, DJ Buraka Yetera, DJ dua After Affair, hip-hop ekipe FM Jam iz Tuzle… su samo neki od sadržaja ovog zanimljivog događaja.

Jajce je grad od iznimnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Pored toga što je bilo prijestolnica posljednjeg Bosanskog kralja – Stjepana Tomaševića, okrunjenog papinskom krunom, što bi prevedeno na jezik današnjice, bio prvi akt međunarodnog priznanja BiH, u Jajcu su na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, ratne 1943. godine, udareni temelji „Titove Jugoslavije“.

Sa svojih 30 nacionalnih spomenika pod zaštitom države, Malim i Velikim Plivskim jezerom, spektakularnim Plivskim vodopadom u samom centru Grada, Jajce je biser kulturno-historijske i turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Više o Festivalu, sadržajima i kupovini karata uskoro na www.visitjajce.ba.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVOG DEČKA RADE MANOJLOVIĆ NERVIRA HARIS! Ne odustaje od pjevačice, stalno je zove

NOVOG DEČKA RADE MANOJLOVIĆ NERVIRA HARIS! Ne odustaje od pjevačice, stalno je zove

ĐEMILA TALIĆ-GABRIEL JE NEKADA ORGANIZIRALA KONCERTE U AUSTRALIJI: Halid me je naučio mnogim životnim lekcijama

ĐEMILA TALIĆ-GABRIEL JE NEKADA ORGANIZIRALA KONCERTE U AUSTRALIJI: Halid me je naučio mnogim životnim lekcijama