in

RAT UŽIVO: U borbama u Ukrajini poginuo prvi češki državljanin

RAT UŽIVO: U borbama u Ukrajini poginuo prvi češki državljanin
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: U borbama u Ukrajini poginuo prvi češki državljanin

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu8xxjbxeaafasq.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu8xxjbxeaafasq.jpg”,”caption”:””,”bg”:”455035″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu86czfwuaacsne.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu86czfwuaacsne.jpg”,”caption”:””,”bg”:”42484f”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu8rxaxwuaaq5ih.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu8rxaxwuaaq5ih.jpg”,”caption”:””,”bg”:”727279″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu89kawxwaarrx-.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fu89kawxwaarrx-.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4f5141″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/von_der.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/von_der.jpg”,”caption”:”(Foto: Twitter)”,”bg”:”43484f”}]

18:05 Rusko granatiranje hemijske tvornice Azot u Sjeverodonecku izazvalo je snažan požar te istjecanje tona nafte, kazao je guverner te pokrajine Serhij Hajdaj. U izjavi za televiziju Hajdaj nije precizirao je li i ugašena vatra u tvornici u kojoj su se sklonile stotine civila.

Rekao je da se u borbe vode neprekidno u Sjeverodonecku, gradu na istoku Ukrajine za koji promatrači prognoziraju da će postati drugi Mariupolj u smislu ljudskih gubitaka i razaranja prije pada u ruske ruke nakon herojskog otpora.

17:35 U Ukrajini je poginuo češki državljanin, izjavio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky, potvrdivši medijske napise o prvoj žrtvi među češkim dobrovoljcima koji se bore u toj zemlji.

“Mogu potvrditi informaciju da je u regiji Donjeck u Ukrajini poginuo češki državljanin”, rekao je Lipavsky novinarima.

“Tijelo bi sutra trebalo biti prevezeno u Harkivsku regiju.”

17:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se projekt Evrope ne može dovršiti bez Ukrajine.

Zelenski se u Kijevu sastao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Komisije Evropske unije (EU), a nakon sastanka zajedno su se obratili medijima.

“Evropski projekat sigurno se ne može dovršiti bez Ukrajine”, rekao je Zelenski, govoreći o procesu članstva Ukrajine u EU.

16:35 Ukrajinski dužnosnici kažu da njihovoj vojsci ponestaje municije  jer su konstantno u intenzivnim topničkim borbama.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajev na južno, ratištu, rekao je da su borbe postale “topnički rat”. Dodao je da je ruska vojska mnogo moćnija, dok ukrajinskim vojnicima ponestaje granata, prenosi agencija AFP.

15:55 Odgovor Moskve na jačanje NATO snaga u Poljskoj bit će razmjeran, upozorilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi novinska agencija Interfax.

Ta je agencija citirala Olega Tjapkina, šefa odjela ministarstva vanjskih poslova zaduženog za odnose Rusije s Europom, koji je rekao: “Odgovor će, kao i uvijek, biti proporcionalan i primjeren, s namjerom da se neutraliziraju potencijalne prijetnje sigurnosti Ruske Federacije.”

15:20 Hemijska tvornica Azot u Severodonjecku, u koju su se sklonile stotine civila, i dalje je pod kontrolom Ukrajine, rekao je guverner te regije nakon što su separatistički izvori koje podupire Rusija objavili da je ondje zarobljeno i oko 300 do 400 ukrajinskih boraca.

14:55 Rusija je uručila svoje prve pasoše stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije.

14:14 Ruske snage srušile su tri ukrajinska ratna aviona, tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

Ruska vojska srušila je dva aviona MiG-29 u južnom gradu Mikolajivu i jedan borbeni avion Su-25 u Harkivu, na sjeveroistoku Ukrajine, navodi se u priopćenju ministarstva.

Civili nastavljaju bježati od intenzivnih borbi u istočnoj Ukrajini dok se ruske i ukrajinske snage upuštaju u žestoku bitku za ključne gradove i sela u regijama Luhansk i Donjeck.

13:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je putem videopoziva na azijskom sigurnosnom skupu u Singapuru da ishod rata u Ukrajini neće utjecati samo na njegovu zemlju već na budućnost međunarodnog poretka.

12:05 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovo je posjetila Kijev kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarala o napretku Ukrajine prema članstvu u Evropskoj uniji te o obnovi njegove zemlje.

“Ponovo sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom”, napisala je u objavi na Twitteru. Rekla je da će se razgovarati o zajedničkim naporima potrebnim za obnovu zemlje i o napretku koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu.

11:34 Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij “nije htio čuti” američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju.

11:07 Hiljade ljudi u Donbasu na istoku zemlje ostavljaju sve što imaju kako bi pronašli sigurnost.

Oleksij, koji se evakuirao iz Lisičanska, rekao je reporteru Sky Newsa: “Više nemamo dom. Nismo sretni zbog toga. Ali barem smo sigurni i zdravi.”

Ljudmila, koja se sa sinom evakuirala iz Donbasa, kazala je: “Recite mi, molim vas, što biste vi učinili da ste na mom mjestu? Biste li ostali kod kuće? Sve je razbijeno, svi prozori… Što biste učinili?”

10.45 Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo fotografije likvidiranih ruskih generala.

10.00 Četiri osobe poginule pod ruševinama kuće nakon granatiranja, javlja Ukrainska pravda.

09.00 Rusi pucaju na oblasti Donjecka i Luganska, ima ranjenih civila, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

08.00 Ukrajinski ATGM Stugna-P 24. mehanizirane brigade pogađa ruski MT-LB u Luganskoj oblasti.

07.30 Snimci teških gubitaka ruske vojske u oblasti Harkiv.

07.00 Rusija je nevladinu organizaciju koja se bori za istrage navoda o mučenju proglasila stranim agentom. Rusko ministarstvo pravosuđa je ažuriralo svoju crnu listu i na nju uključilo Odbor protiv mučenja, organizaciju povezanu s UN-om.

Ova organizacija, koja je osnovana prije 22 godine, pozivala je vlasti da istraže navode o mučenju koje provode ruske sigurnosne snage i tražila uvođenje preventivnih mjera.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČICA PODLEGLA TRENDU: Rada želi povećati grudi

PJEVAČICA PODLEGLA TRENDU: Rada želi povećati grudi

VIKI MILJKOVIĆ ZA “EXPRESS”: Znam da nerviram Bosanca i Bekutu

VIKI MILJKOVIĆ ZA “EXPRESS”: Znam da nerviram Bosanca i Bekutu