in

RAT UŽIVO: Žestoke borbe vode se u Sjeverodonjecku – ‘Rusi umiru kao muhe’

RAT UŽIVO: Žestoke borbe vode se u Sjeverodonjecku – ‘Rusi umiru kao muhe’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Žestoke borbe vode se u Sjeverodonjecku – ‘Rusi umiru kao muhe’

22:40 “Lažna presuda trojici muškaraca koji su se borili u redovima ukrajinske vojske je teško kršenje i ruganje međunarodnom humanitarnom pravu, baš kao i ljudskim pravima”, rekla je danas glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova komentirajući smrtnu presudu dvojici Britanaca i Marokancu na međunarodno nepriznatom sudu samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

“Kao ratni zarobljenici muškarci koji su danas osuđeni na smrt trebali bi imati imunitet od progona i ne može im se suditi jer su učestvovali u ratu”, pojasnila je Venediktova.

“Rusija je još jednom demonstrirala koliko je otuđena od sustava utemeljenog na pravima, baš kao i da potpuno zanemaruje samu osnovu ratnog prava”, rekla je u razgovoru za BBC.

“Smrtnu kaznu je danas u Europi smatra neprihvatljivom te nekompatibilnom s fundamentalnim pravima kao što je pravo na život”, dodala je tužiteljica.

Ustvrdila je da je Ukrajina pokrenula vlastitu istragu o ovom slučaju te će poduzeti potrebne korake kako bi odgovorni za smrtnu presudu pripadnicima ukrajinske vojske bili privedeni pravdi.

22:15 U Sjeverodonjecku, ključnom gradu regije Luhansk, već danima se vode žestoke bitke ruskih snaga i ukrajinskih branitelja. Večeras je situaciju na svom Telegram kanalu opisao ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

“Rusi umiru kao muhe… u Severodonjecku se nastavljaju žestoke borbe”, napisao je Hajdaj.

“Ruski gubici su znatno veći od naših”, stoji u objavi.

Hajdaj navodi da se žestoke borbe vode i u obližnjim gradovima Hirske i Popasjanskoj.

22:00 Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podržava Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su “oslobodili” njeni vojnici, objavila je danas ruska prorežimska državna agencija TASS.

21:45  Prema Olhi Stefanishyni, zamjenici ukrajinskog premijera za europske integracije, sedam zemalja predložilo je alternativne opcije za Ukrajinu umjesto kandidature za EU.

Rekla je da te zemlje nisu u istočnoj Europi ili na Baltiku već da  glavno protivljenje ukrajinskom statusu kandidata za članstvo u EU dolazi iz tri zemlje, dodala je ne imenujući ih.

21:30 Rusija nastoji anektirati okupirana područja u Ukrajini i spojiti ih u jedan savezni okrug, javlja ruski portal “Meduza”.

Okrug će biti stvoren nakon što se održe takozvani referendumi o pridruživanju Rusiji u okupiranim dijelovima Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti, javlja ovaj portal.

21:00 Rusija vjerovatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore Zapada da smanji rusku prodaju, rekao je danas američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein.

20:25 Ruske snage “sada vjerovatno kontroliraju” grad Sjeverodonjeck i na kraju će opkoliti ukrajinske snage na tom području, rekao je jedan visoki zapadni zvaničnik, kako prenosi The Guardian.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, smatra da će teško naoružanje koje isporučuje Zapad – kao što su britanski i američki raketni bacači – stići prekasno i u premaloj količini da bi to utjecalo na ishod rata.

Također kaže kako će u Donbasu biti još mnogo borbi. Rusija, navodi, još uvijek ne postiže napredak kakvom se Moskva nadala.

19:54 Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, povlačeći paralelu između onoga što je prikazao kao dvije povijesne ruske akcije s ciljem povratka ruskih zemalja. Više o ovome pročitati OVDJE!

19:35 Broj ruskih vojnika koji su dosad ubijeni u ratu u Ukrajini mogao bi iznositi do 20.000. Tako, naime, glasi posljednja procjena ruskih gubitaka koju je BBC-ju dao visoki zapadni zvaničnik.

Ranije procjene, koje su zapadni zvaničnici iznijeli prije nekoliko sedmica, kretali su se oko 15.000. Službena procjena sad je narasla na “između 15 i 20 hiljada”.

Zapadni zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da ne želi špekulirati o broju ubijenih Ukrajinaca. No, priznao je da se ukrajinske snage suočavaju s “problemom morala” nakon intenzivnih borbi koje traju duže od 100 dana.

Tvrdi da ruskim snagama počinju nedostajati neke vrste municije, konkretno precizni krstareći projektili. No, dodao je kako Rusija i dalje ima velike zalihe tzv. “glupih bombi”.

19:15 Evropska komisija predložila je državama članicama EU-a sporazum s Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza prirodnog plina iz istočnog Sredozemlja, objavio je Reuters, pozivajući se na nacrt dokumenta od 7. juna koji je dobio na uvid.

18:48 Ukrajinska vojska objavila je, nakon bitke koja je trajala više od 14 sati, da je uništila jedinicu elitnih ruskih vojnika. Detaljnije o ovom događaju pročitati OVDJE!

18:28 Ukrajinske vojne žrtve iznose od 100 do 200 ljudi dnevno, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. BBC navodi da se radi o dosad najvišoj procjeni ukrajinskih žrtava koja je objavljena. U razgovoru za BBC Mihajlo Podoljak rekao je da je jedan od glavnih razloga za tako visok broj žrtava “nesrazmjer snaga između ukrajinske i ruske vojske”.

17:38 Britanska šefica diplomacije Liz Truss je, komentirajući današnju smrtnu presudu suda proruske Narodne republike Donjeck dvojici britanskih zarobljenika, rekla da se radi o “farsi”. “Ta presuda nema apsolutno nikakav legitimitet”, ustvrdila je Truss.

17:28 Ruska prorežimska agencija RIA Novosti javlja kako će, danas osuđeni Britanci i Marokanac “u skladu sa zakonima Narodne republike Donjeck biti strijeljani”. Podsjetimo, dva Britanca i jedan Marokanac danas su osuđeni na smrt na međunarodno nepriznatom sudu samoproglašene Narodne republike Donjeck, čiju neovisnost priznaje samo Rusija. Predsjednik suda je, javlja RIA, rekao da osuđenici imaju rok od mjesec dana za žalbu. Uz to, sudac je prilikom izricanja presude rekao da je Pinner “prepoznat kao terorist u Ujedinjenom Kraljevstvu te je tražen zbog sudjelovanje u neprijateljstvima u Iraku i Siriji”.

17:08  Britanska vlada je “duboko zabrinuta” zbog smrtnih presuda Aidenu Aislinu i Shaunu Pinneru, koji su zarobljeni dok su se borili na ukrajinskoj strani, poručeno je iz ureda britanskog premijera Borisa Johnsona. U saopćenju za javnost glasnogovornik Borisa Johnsona je rekao: “Duboko smo zabrinuti zbog ovoga. Kao što smo i ranije govorili, ratne zarobljenike ne bi trebalo iskorištavati u političke svrhe.”

16:48 Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako očekuje da će Ukrajina uskoro dobiti status kandidata za članstvo u EU.

16:24 Sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck osudio je na smrt dva britanska i jednog marokanskog dobrovoljca koje su ruske snage zarobile u Mariupolju, objavili su ruski prorežimski mediji.

15.50 Ukrajinski zapovjednik kaže da se borbe u Severodonjecku, ključnom gradu regije Luhansk, vode od kuće do kuće.

Petro Kuzik, zapovjednik pukovnije Nacionalne garde pod nazivom Sloboda, rekao je da se borbe u Severodonjecku odvijaju pod teškim baražama ruske artiljerije koje ugrožavaju vojnike na obje strane.

“Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu. Jučer je bio uspješan dan za nas. Krenuli smo u protunapad i u nekim područjima smo ih uspjeli potisnuti jedan ili dva bloka. U drugima smo ih potisnuli za jednu ili dvije kuće”, rekao je Kuzik.

15.35 Ujedinjeni narodi (UN) objavili su da se broj civila koji su se zbog rata u Ukrajini sklonili u evropske zemlje približava cifri od pet miliona.

U saopćenju na web-stranici Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice iznesene su posljednje brojke o civilima koji su napustili zemlju od 24. februara, kada je počeo rat u Ukrajini.

Navodi da je broj ukrajinskih tražitelja azila primljenih u 44 evropske zemlje zaključno sa 7. junom iznosio 4,8 miliona. Najmanje 3,2 miliona tih izbjeglica dobilo je privremenu zaštitu.

15.30 Ukrajinci od početka rata potiv ruskih okupatora koriste borbeni dron Bajraktar turske proizvodnje. Sad je u proizvodnju krenuo novi minijaturni projektil koji je kompatibilan s Bajraktarom.

Mini-projektil “Bozok”, kojeg može koristiti Bajraktar, ima puno učinkovitiju bojevu glavu i bolji domet, navodi BBC.

15.15 Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak, jutros oko 10 sati zajedno sa bliskim saradnicima prešao je ukrajinsku granicu. Namjera mu je da se iz prve ruke uvjeri kakva je stvarno situacija u toj zemlji u kojoj više od tri mjeseca bukti rat.

Prva destinacija, kako navode u LSV biće svakako Kijev, a plan mu je da posjeti i ratom zahvaćena područja, da razgovara sa ljudima i lično se uvjeri šta se tamo stvarno događa, a ne da se sa stvarnim stanjem upoznaje iz medija.

15.00 Kada su ukrajinske snage u martu ponovno preuzele kontrolu nad Katjužankom, selom sjeverno od Kijeva koje je bilo pod ruskom okupacijom više od mjesec dana, zatekle su uništenu lokalnu školu. Puno opreme bilo je ukradeno, a ono što je ostalo bilo je uništeno.

U školskom dvorištu nalazilo se improvizirano groblje, a duž nogometnog igrališta iskopani su duboki rovovi. No unutar jedne učionice nađena je poruka na ploči koja je bila upućena učenicima i ispod koje je stajao potpis – Rusi. 

“Djeco, žao nam je zbog ovog nereda. Pokušali smo spasiti školu, ali bilo je granatiranja. Živite u miru, čuvajte se i ne ponavljajte greške koje su napravili vaši stariji. Ukrajina i Rusija su jedan narod!!! Mir, braćo i sestre!”

14.50 Britanski premijer Boris Johnson rekao je da rastući troškovi života u Velikoj Britaniji ne bi trebali biti razlog za odustajanje od podrške Ukrajini.

Johnson je rekao da, iako je rat povisio cijene, napuštanje Ukrajine bilo bi “moralno odbojno”.

14.40 Europska komisija najavila je još 205 miliona eura pomoći Ukrajini zbog humanitarne krize u zemlji.

“Ovim se ukupna humanitarna pomoć EU kao reakcija na rat povećava na 348 miliona eura, od čega je 13 miliona namijenjeno Moldaviji za podršku raseljenim osobama koje dolaze u zemlju”, rekao je Balazs Ujvari, glasnogovornik za budžet i ljudske resurse, humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

14.20 U samoproglašenoj “Luhanskoj Narodnoj Republici” (LPR), jednoj od odcijepljenih regija Ukrajine, stanovnici su dobili novog zamjenika premijera. Vladislav Kuznjecov ranije je bio zamjenik guvernera ruske Kurganske regije. Njegovo imenovanje objavljeno je putem prokremaljske web stranice Gazeta.ru.

LPR je jedno od dva područja pod kontrolom separatista u Ukrajini – osnovan je 2014. nakon ruske aneksije Krima. Drugo je Narodna Republika Donjeck (DPR).

14.00 Najmanje dvije osobe su poginule, a četiri povrijeđene u dva raketna napada ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov.

Ruske snage uništile su kontrolni punkt na ulazu u grad i obližnju civilnu infrastrukturu u sinoćnjim raketnim napadima na Harkov, na istoku zemlje.

U saopćenju ispostave Glavne uprave ukrajinske državne službe za hitne slučajeve u Harkovu navodi se da su dvije osobe poginule, a četiri povrijeđene u raketnim napadima izvedenim sinoć oko 23 sata.

13.40 Gazprom neće obustavljati isporuke plina drugim europskim klijentima, nakon zatvaranja plinske ‘pipe’ Bugarskoj, Finskoj i Poljskoj, objavio je glasnogovornik Kremlja, istaknuvši da model plaćanja plina u rubljama funkcionira po planu.

Ruski plinski div obustavio je isporuke budući da su tri zemlje odbile novi model plaćanja u rubljima. Bez plina ostali su i danski Orsted, nizozemska GasTerra i Shell Energy za ugovore o opskrbi klijenata u Njemačkoj. Upitan treba li očekivati obustavu isporuka i drugim kupcima u Europi, Dmitrij Peskov odgovorio je na redovnoj konferenciji za novinare:  “Ne.”

13.10 Ukrajina otežava izvoz žitarica jer ne uklanja mine iz svojih crnomorskih luka, kaže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužujući Kijev za “militarističku retoriku”.

Lavrov kaže da bi Ukrajina trebala deblokirati luke i da je to “vrlo jednostavno”. “Ruska vojska već više od mjesec dana svakodnevno proglašava koridore sigurnog prolaza koje može koristiti bilo koji brod bez preduvjeta, prepreka ili opasnosti za sebe”, kaže Lavrov.

12.45 Ukrajinsko ministarstvo odbrane je objavilo da je vojska protuofenzivom vratila dio teritorija u regiji Herson na jugu zemlje. 

Ministarstvo nije dalo više detalja, no rečeno je kako su ruske snage „doživjele gubitke u ljudstvu i naoružanju“, minirale su teritorij pri povlačenju i postavile zapreke kretanju ukrajinskih snaga.

12.15 Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija za BBC je kazao kako će Rusija uskoro imati punu kontrolu nad regijama Luhansk i Donjeck.

11.55 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

11.30 Mnoštvo tijela izvučeno je iz razrušenih zgrada u “beskrajnom karavanu smrti” unutar razorenog grada Mariupolja, objavile su vlasti u srijedu, dok strah od globalne krize s hranom eskalira zbog nesposobnosti Ukrajine da izveze milione tona žita kroz svoje blokirane luke.

Istovremeno, ukrajinske i ruske snage žestoko su se borile za kontrolu nad Sjeverodonjeckom, gradom koji je postao fokus moskovske kampanje za osvajanje istočnog industrijskog centra Ukrajine, poznatog kao Donbas.

Kako su se borbe nastavljale, ljudska cijena rata nastavila je rasti. U mnogim zgradama u Mariupolju pronađeno je po 50 do 100 tijela, kazao je pomoćnik gradonačelnika u lučkom gradu na jugu koji drže Rusi.

Petro Andryščenko napisao je na Telegramu da se tijela u “beskrajnoj karavani smrti” odvoze u mrtvačnicu i druga mjesta. Najmanje 21.000 mariupoljskih civila ubijeno je tokom višesedmične ruske opsade, procjenjuju ukrajinske vlasti, prenosi AP.

11.00 Svjetska ekonomija naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posljedice pretrpjet će Europa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

10.40 Guverner Luhanska Serhij Hajdaj kazao je da bi zapadno oružje, pod uvjetom da bude dostavljeno, bitku za Severodonjeck u dva-tri dana završilo u korist Ukrajine, prenosi AFP. Artiljerija bi, kaže, dala vatrenu moć koja je potrebna Ukrajincima da potisnu ruske snage. “Naše specijalne jedinice grad onda mogu očistiti u dva, tri dana”, rekao je Hajdaj.

09.55 Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka

09.30 Ruska invazija na Ukrajinu jedna je od globalnih kriza koje su izazvale najveći porast troškova života u jednoj generaciji, rekao je UN u srijedu.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da se svijet suočava s “novom stvarnošću” tri mjeseca od početka ukrajinskoga rata, koji pojačava posljedice klimatskih promjena, covida-19 i krize nejednakosti u svijetu.

Oko 1.6 milijardi ljudi u 94 države teško je izloženo najmanje jednoj dimenziji krize, prema najnovijem izvještaju Globalne grupe za odgovor na krize (GCRG) o ukrajinskoj krizi.

09.00 Stalni predstavnik Rusije pri UN-u izjavio je da Moskva napreduje u Ukrajini i da će istočne regije Donjecka i Luhanska biti “oslobođene vrlo brzo”, prenosi BBC.

“Čini mi se da ima pomaka. Niko nije obećavao rezultat za tri dana ili sedam dana. Sada neki stručnjaci uvjeravaju da je ruska vojna operacija zastala i da ide puno sporije od planiranog. Ali napretka ima, nastavlja se i to je jasno kao dan”, rekao je za BBC Vasilij Nebenzia.

08.45 Topničke jedinice ukrajinske 28. mehanizirane brigade granatiraju ruske ukopane položaje na južnom frontu.

07.30 Glavni stožer Ukrajine o situaciji na frontu: Rusi udarili na Kramatorsk, tražeći slabosti Oružanih snaga u Severodonjecku, izveli neuspješne napade.

07.00  Turska je započela masovnu proizvodnju Bozoka s laserskim navođenjem, koje je vrlo kompatibilno s ukrajinsko-turskim Bayraktar TB2. Ukrajina je savršeno okruženje i pruža mogućnosti za testiranje, javlja Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Slika

06.00 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je bitka za grad Severodonjeck na istoku zemlje brutalna te da će odrediti sudbinu Donbasa, piše Reuters.

Kako nisu uspjeli zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev, Rusi tvrde da sada žele “u potpunosti osloboditi” Donjeck i Lugansk. Reuters navodi da su proruski separatisti prije početka rata u Ukrajini kontrolirali oko trećinu Donbasa.

“Ovo je vrlo brutalna bitka, jako teška, vjerojatno jedna o najtežih u ovom ratu”, rekao je Zelenski u srijedu. “Severodonjeck ostaje epicentar sukoba u Donbasu… Tamo se odlučuje o sudbini našeg Donbasa.”

05.00 Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne finansije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge.

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na press konferenciji.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
ŠTA JE SEDAM BANKI: Mile Kitić zapjevao sa kandidatima “Nikad nije kasno”

ŠTA JE SEDAM BANKI: Mile Kitić zapjevao sa kandidatima “Nikad nije kasno”

DESIO SE PEH: Mahir Mulalić uputio izvinjenje zbog pjesme koju nije realizovao

DESIO SE PEH: Mahir Mulalić uputio izvinjenje zbog pjesme koju nije realizovao