in

Kako skuhati najkremastiji griz na mlijeku

Kako skuhati najkremastiji griz na mlijeku
Slatka-Tajna.Eu

Griz na mlijeku s kakaom – omiljeni obrok koji neodoljivo podsjeća na djetinjstvo!

Mlijeko, malo pšeničnog griza i malo šećera zaslužni su za jednostavno, ali ukusno jelo ili desert u kojem uživaju sve generacije. Nekad smo znali i pripremali samo jednu vrstu griza – onaj pšenični, pripremljen na mlijeku i začinjen s malo šećera i kakaa. Danas na policama supermarketa možemo pronaći različite vrste griza: rižin, kukuruzni, pirovi i heljdin.

Griz je zapravo grubo mljevena žitarica. Pšenična krupica dobiva se istim postupkom mljevenja kao i brašno, no granulat je nešto veći, od 0,3 do 1 milimetra. Sitne male granule pšenice kuhaju se u vodi ili mlijeku, nekoliko minuta, dok ne omekšaju, ne zgusnu se i postanu kremaste konzistencije.

Uz ove dodatke učinit ćeš ga još ukusnijim!

Griz na mlijeku možeš fino začiniti na mnoge različite načine. Jedan od klasika je zasigurno kakao, a mi ti preporučujemo i dodavanje kockice bijele ili tamne čokolade za kuhanje. Grizu također možeš dodati pekmez, šumsko voće, orašaste plodove ili med. Drugim riječima, možeš mu dodati sve što dodaješ i ostalim žitaricama, zobenim pahuljicama ili riži na mlijeku. Vanilija i cimet su također izvrstan dodatak grizu. Orašasti plodovi ili grožđice također. Jednostavno nema granice – pusti mašti na volju i uživaj!

Griz na vodi? Koje sve alternative možeš koristiti?

Za pripremu griza najčešće se koristi mlijeko. Međutim, ako želiš, možeš koristiti i vodu, to ovisi u potpunosti o tebi i tvojim preferencijama. Također, možeš eksperimentirati s mlijekom: kravlje zamijeniti kokosovom, bademovim ili zobenim mlijekom koji će grizu podariti zanimljivu aromu i okus.

Kako se kuha griz?

Za pripremu griza zaista ne trebaš imati posebne kulinarske vještine. Jednostavno je: prokuhaj tekućinu, a zatim u vruću tekućinu dodaj griz. Griz je potrebno dodavati postepeno, neprekidno miješajući, dok se potpuno ne uklopi u tekućinu.

Griz se kuha kratko, samo nekoliko minuta, odnosno dok se kaša ne zgusne. Imaj na umu da je griz potrebno neprestano miješati kako bi izbjegla stvaranje grudica.

Možeš li se griz skuhati unaprijed?

Odgovor je i da i ne! Tehnički možeš napraviti veću količinu, a zatim dio samo podgrijati, ali bit će puno teže postići glatku i ujednačenu konzistenciju. Naime, griz će nakon nekog vremena postati grudast i (pre)gust, a taj problem češ teško riješiti miješanjem i podgrijavanjem.

Griz je najbolji svježe pripremljen. Priprema je toliko jednostavna i brza da zaista nema potrebe raditi ga unaprijed, čak i ako ga kuhaš svako jutro. Međutim, u slučaju da ti ostane malo, možeš ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na peći. Dodaj malo mlijeka ili vode da se razrijedi i umuti ga pjenjačom što je moguće ravnomjernije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Recept i omjeri za griz na mlijeku

Sastojci:

-1 l mlijeka

-10 ravnih kašika pšeničnog griza

– 5 kašika šećera

-prstohvat soli

-1 kašika maslaca

– kakao za posipanje

Dakle, na 1 dl mlijeka ide 1 ravna supena kašika pšeničnog griza i pola kašike šećera.

Priprema:

  1. Mlijeko zagrij u loncu do vrenja.
  2. Kada mlijeko zavrije, smanji vatru i polako sipaj pripremljeni griz u mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom, kako se ne stvorile grudice.
  3. Nastavi kuhati pet minuta neprestano miješajući.
  4. Kada se griz zgusne, makni ga s vatre i umiješaj kašiku maslaca i šećer.

Uživaj!

 

Izvor : Miss7.24sata.hr

(A.Č.)

The post Kako skuhati najkremastiji griz na mlijeku appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rudnicima za uvezivanje staža za 194 radnika 7,3 miliona KM

Rudnicima za uvezivanje staža za 194 radnika 7,3 miliona KM

Nedavno produžio, pa danas raskinuo ugovor sa banjalučkim Borcem

Nedavno produžio, pa danas raskinuo ugovor sa banjalučkim Borcem