in

HRT: Zasad ima goriva – od sutra jeftinijeg

HRT: Zasad ima goriva – od sutra jeftinijeg
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Zasad ima goriva – od sutra jeftinijeg

Cijene goriva

Foto: HRT / HTV

Iako je danas trebalo poskupjeti gorivo, cijene na benzinskim postajama ostale su iste. Od sutra će biti i malo niže jer je Vlada smanjila trošarine i ograničila marže. Nova cijena eurodizela bit će 13,08 kuna, a za litru eurosupera trebat će izdvojiti 13,50 kuna. Da nisu donesene mjere litru eurodizela već danas bismo plaćali čak 15,80 kuna, a samo nekoliko lipa manje litru eurosupera. No, sad je u prvi plan došlo pitanje – hoćemo li se suočiti s nestašicom naftnih derivata. Na takvu mogućnost upozoravaju neki distributeri.

Nakon što su jučer upozorili da se suočavaju s nedostatkom dizela i benzina na tržištu danas iz Petrola poručuju da imaju dostatne zalihe goriva za normalnu opskrbu. 

– Što se tiče kratkoročnih isporuka, od dobavljača imamo potvrđene sve planirane količine naftnih derivata za mjesec lipanj. Zato smatramo da nema nikakve potrebe da kupci mijenjaju svoje redovne navike za opskrbu gorivom, priopćeno je iz Petrola.

Iz Ine također poručuju da kupci ne trebaju biti zabrinuti jer kompanija na svim svojim maloprodajnim mjestima osigurava dovoljne količine svih vrsta derivata.

– INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s Mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti, stoji u priopćenju INA-e.

A ministar Marić podsjeća da se Vlada nakon prvobitnog zamrzavanja cijena goriva ipak odlučila ući u sustav trošarina i marži upravo kako se ne bi ugrozila opskrba

– Da Vlada nije i ovaj puta, a i prethodni puta reagirala, govorimo, a ja ću pojednostaviti, govorimo o razlici od dvije kune po litri, bilo benzina, bilo dizela. Međutim mi smatramo da ovakav set mjera koji traje, ovo je sada na mjesec dana, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija dalje. Zaista vjerujemo i mislimo da ne bi tu trebalo doći do nekakvih poremećaja, uz dužno poštovanje prema njihovoj argumentaciji ,rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Iako se i dalje očekuje pritisak na maloprodajne cijene, sustav opskrbe je siguran, tvrde i u Ministarstvu gospodarstva.

– Hoće li će goriva biti ili ne – mi apsolutno stojimo pri tome da će goriva biti. Naši dobavni pravci su više manje Mediteransko tržište kad govorimo o derivatima. Dobra je stvar što Inina rafinerija radi, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi u Hrvatskoj imamo oligopolsku strukturu kad je riječ o tržištu nafte, ljutio se tko ili se ne ljutio. Mi nemamo tržište savršene konkurencije, ne samo mi da nemamo, ako nemate savršenu konkurenciju ili barem približno nečemu modelski gledano onda zakon ponude i potražnje (ne funkcionira) pokazuje nešto drugo, smatra prof. dr. sc. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

I šef opozicije smatra da distributeri nemaju razloga negodovati i da opskrba nije ugrožena, nego da je riječ o pritisku na Vladu.

– Tvrtka koja kontrolira INA-u, MOL u Mađarskoj subvencionira cijenom goriva mađarske potrošače. E, onda, uz sve dužno poštovanje, odakle im obraza da u Hrvatskoj gdje izvlače naftu po iznimno povoljnim uvjetima, vjerojatno povoljnijima nego bilo tko bilo gdje drugdje u svijetu, prijete nestašicom goriva. Dakle, mislim da se ovdje prije svega radi o jednom pokušaju pristiska da Vlada od rijetkih stvari koje je napravila dobro odustane, uvjeren je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

A mnogi prijevoznici odustaju od posla jer svi troškovi nezaustavljivo rastu.

– Do ove godine smo imali povrat dijele trošarine koji se smanjenjem trošarine prema nafti smanjuje i nama – tako da smo dosada na 50% te trošarine. Novim smanjenjem trošarine ćemo još pasti na niže i to nam stvara probleme, istaknuo je Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Traže ukidanje parafiskanih nameta i kažu da, ako gospodarstvo ne bude jako, svakim danom i cijene goriva bit će još veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Srbija zbog manje kartona otišla na Evropsko prvenstvo

Srbija zbog manje kartona otišla na Evropsko prvenstvo

Palačinke od speltinog brašna

Palačinke od speltinog brašna