in

Električnim vozilom od Sarajeva do Ptuja za 19,90 KM

Električnim vozilom od Sarajeva do Ptuja za 19,90 KM
Slatka-Tajna.Eu
Električnim vozilom od Sarajeva do Ptuja za 19,90 KM

Udruženje za elektromobilnost BiH koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH je na poziv Društva e-mobilnost Slovenija, prisustvovalo 9. Međunarodnom strukovnom simpoziju, koji se održao od 03. – 05.06.2022.godine u Ptuju, Slovenija.

Za doživljaj više i promociju elektromobilnosti u BiH, predstavnici Udruženja za elektromobilnost su zahvaljujući Porsche BH na relaciji Sarajevo- Ptuj-Sarajevo, imali priliku testirati ID3, i prezentirat u okviru sajamskog dijela simpozija.

9. Međunarodni strukovni simpozij okupio je brojne entuzijaste, članice Društva e-mobilnost Slovenija, goste i zvanice iz tri zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovačka). Cilj  simpozija je bio na prenosu znanja i iskustva razvoja elektromobilnost u Sloveniji i zemljama regije, stručnim prezentacijama o  skladištenju baterije, e-avioni, e-čamci, te modificarana e-vozila.

U ime Privredne/Gospodarske komore FBiH prisutne je pozdravio Mirsad Jašarspahić, predsjednik Komore FBIH, te se ovom prilikom zahvalio predsjedniku Društva e-mobilnost Slovenije, gosp. Ignacu Završniku na izvrsnoj organizaciji i umrežavanju koje će doprinijeti udruživanjem snaga u daljnjem razvoju elektromobilnosti u zemljama regije.

Stanje elektromobillnosti u BIH i ostvarene male, ali bitne pomake, naročito pomak sa entuzijazma na prepoznavanje elektromobilnosti kao nove poslovne prilike i pokretanje ekonomije prisutnim u ime Udruženja za elektromobilnosti predstavili su Anela Karahasan i Armin Hodžić.

anela

Od posebnog interesovanja su bile prezentacije donosioca odluka iz Slovenije – Ministarstva infrastrukture i Eko fonda, dok panel diskusija „Izazovi u razvoju infrastrukture“ koja je okupila predstavnike kompanija Petrol, MOL Slovenija, MOON, i donosioce odluka Elektro Ljubljana i Ministarstvo infrastrukture je zaokružilo daljni pravac i izazove razvoja elektromobilnosti, ukazujući da različiti akteri vide drugačije perspektive i potencijalne barijere u razvoju elektromobilnosti, ali da samo zajedničkim snagama, iste se mogu prevazići i predvidjeti na vrijeme.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










privredna

Osim stručnog dijela, 9. Međunarodni strukovni simpozij, okupio je i istinske zaljubljenike električnih vozila, skutera, motocikala, isporučioce opreme, koji su bili izloženi na glavnom trgu Ptuja. Dio atmosfere možete pogledati u galeriji fotografija. 

Brojna interesovanja prisutnih upućena su predstavnicima Udruženja za elektromobilnost o pređenom putu na relaciji Sarajevo-Ptuj električnim ID3. Prevashodno se odnosi na broj i mjesto punjenja električnog vozila, trasu puta, način vožnje, potrošnju, cijenu koštanja itd. Ono što se treba napomenuti je da su predstvanici Udruženja na korištenju imali najjači model ID.3 modela odnosno ID.3 Pro S sa baterijom kapaciteta 77kWh.

Put prilikom dolaska u Ptuj od 503 km, pređen je sa samo jednim punjenjem u Slavonskom Brodu, na „sporom“ AC punjaču snage 43 kW za 90 minuta, te pri povratku iz Ptuja na brzom punjaču snage 50 kW za 60 minuta na cjelokupno punjenje vozila.

Način vožnje nije se značajnije razlikovao od načina vožnje vozila sa SUS motorima obzirom da se cijelom trasom puta vozilo prema zakonskim ograničenjima brzine. Obzirom da je u pitanju potrošnja električne energije i da ista nije pretrpjela veće promjene u cijeni u prethodnom periodu, obračunato prema sadašnjim cijenama, put do Ptuja i natrag do Sarajeva koji iznosi otprilike 1000 km, koštao je 19,90 KM ne računajući putarine i vinjete.

Kada je u pitanju konfiguracija terena, put se većim dijelom sastojao od brzih cesta i autoputa, negdje oko 70%, gdje je potrošnja puno veća, tako da prosječna potrošnja bi mogla biti dosta niža ukoliko je više lokalnih i sporijih cesta.

U pogledu cjelokupne udobnosti, upoređivanje sa vozilima sa SUS motorima je gotovo pa nemoguće. Ovo se prvenstveno odnosi, na ono šte se prvo i primjeti, na nivo buke u vozilu, prilikom pokretanja, a naročito vožnje. Nivo buke je zanemarivo mali što veoma prija da dužim putovanjima, a što se primjeti odmah pri korištenju vozila.

Obzirom da su električna vozila, posljednja riječ tehnologije, opremljena su posljednjim najnovijim tehnologijama koja vozaču pružaju mnoštvo sistema podrške što i samu vožnju čini puno sigurnijom i opuštenijom.

Na kraju izvanrednog produženog vikenda, čestitke upućujemo Društvu e-mobilnost Slovenija na odličnoj organizaciji i umrežavanju koje će u narednom periodu doprinijeti u zajedničkim aktivnostima i razmjeni znanja i iskustva, ali i organizaciji sličnog događaja i u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona, a u cilju promocije i razvoja elektromobilnosti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako nanijeti rumenilo da izgleda kao da ste malo preplanuli

Kako nanijeti rumenilo da izgleda kao da ste malo preplanuli

Odigrao sezonu iz snova, došao na krov Evrope i danas dobio najbolju moguću nagradu

Odigrao sezonu iz snova, došao na krov Evrope i danas dobio najbolju moguću nagradu