in

U utorak sa zapada naoblačenje, pa pljuskovi, gdjegod i nevrijeme

U utorak sa zapada naoblačenje, pa pljuskovi, gdjegod i nevrijeme
Slatka-Tajna.Eu
U utorak sa zapada naoblačenje, pa pljuskovi, gdjegod i nevrijeme

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon pljuskovitog i gromovitog početka ponedjeljka, djelomice sunčano poslijepodne i veći dio utorka najstabilnije su što nam atmosfera nudi sve do vikenda.

S prolaskom frontalnog poremećaja potkraj utorka i tijekom srijede osjetno će osvježiti, uz često umjeren sjeverni vjetar u unutrašnjosti te još jaču buru na Jadranu, koja će oslabjeti tek u subotu. Bit će jako promjenjivo, lokalno će pasti veća količina kiše, a moguće je nevrijeme. Od petka postupno toplije i sve stabilnije. Za vikend opet vruće.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetio je i na još jedan povijesni događaj za hrvatsku meteorologiju, posebice pomorsku – postavljanje prve od pet novih meteorološko-oceanografskih plutača:

“O vjetru, morskim strujama i valovima uskoro ćemo znati još više – kod Viškog kanala na 100 metara dubine ovih je dana vješto usidrena prva od pet meteorološko-oceanografskih plutača koje DHMZ postavlja za mjerenje na otvorenom moru teritorijalnih voda Hrvatske – prvi put u našoj povijesti.”

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak najprije sunčano pa sa zapada naoblačenje, pljuskovi, gdjegod i nevrijeme

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U utorak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano. Vrlo je mala vjerojatnost za poneki pljusak. Ujutro u Posavini lokalno može biti magle. Vjetar slab, sredinom dana umjeren istočni. Ujutro od 15 do 18 °C, a danju od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano u prvom dijelu dana. Ujutro mirno, ponegdje može biti i magle. Popodne na zapadu promjenjivo, lokalno malo kiše, a prema kraju raste vjerojatnost za izraženije pljuskove i grmljavinu. Ujutro oko 15 °C, danju od 25 do 28 °C.

Sunčan početak dana i na zapadu zemlje. Potom umjerena naoblaka, a osobito u Istri i Gorskom kotaru uz lokalno jači razvoj oblaka može biti izraženijh pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, a podno Velevita i bura, povremeno s olujnim udarima. Najviša temperatura od 24 °C u gorju do 29 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji i u utorak sunčano i danju često vruće nakon još jedne duž obale tople noći. Nakon samo lokalne umjerene bure ujutro, popodne će zapuhati umjeren vjetar s mora, na otvorenom malo do umjereno valovitom moru sjeverozapadnjak.

Poneki oblak moguć je popodne na krajnjem jugu Hrvatske, no prevladavat će sunčano vrijeme uz tek slab do umjeren vjetar s mora te ujutro prolazno ponegdje buru. Najniža temperatura od 21 do 24 °C, a najviša između 29 i 32 °C.”.

I dalje promjenjivo

“Promjenjivo i nestabilno potrajat će barem do petka u većini unutrašnjosti. Pritom će mjestimična kiša biti češća u srijedu i četvrtak kad je moguće i nevrijeme, a u petak će barem neki krajevi ostati suhi. U srijedu će uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar osjetno osvježiti.

Na Jadranu idućih dana promjenjivo, izmenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a pljuskovi će biti češći u popodnevnim satima. Moguće su nevere. Bit će svježije, osobito s jakom burom koja će u sunčaniji petak rastjerivati oblake.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BH Telecom 11. međunarodni fudbalski turnir “Igraj fudbal, živi život” počinje u petak

BH Telecom 11. međunarodni fudbalski turnir “Igraj fudbal, živi život” počinje u petak

Nije samo Kebi propao privatni biznis i ovi pjevači su morali staviti ključ u bravu

Nije samo Kebi propao privatni biznis i ovi pjevači su morali staviti ključ u bravu