Categories: Novosti

MILORAD DODIK POTPISAO KAPITULACIJU: Odgađa se primjena zaključaka o prenosu nadležnosti!

Milorad Dodik se privremeno povlači iz priče o prenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske. Stranke vladajuće koalicije predložile su Narodnoj skupštini RS usvajanje seta zaključaka, a jedan od njih, onaj deveti, predviđa odgodu primjene zaključaka o prenosu nadležnosti za šest mjeseci, javlja portal “Istraga”. 

“Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10.12. 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima”, navedeno je u devetom zaključku čije su usvajanje predložili šefovi klubova SNSD-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, DEMOS-a, Socijalističke partije i NPS-a.

prijedlog Zaključka o “proloniranju” prenosa nadležnosti

S obzirom na to da ove političke partije imaju potrebnu natpolovičnu većinu, izglasavanje ovog zaključka je više nego izvjesno.

Podsjećamo, krajem prošle godine, NSRS je usvojila informacije i zaključke kojim je, formalno, započet proces prebacivanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta Republika Srpska. Za ove informacije glasalo je  49 poslanika, inače članova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

U pitanju su informacije u oblasti odbrane i sigurnosti, zatim pravosuđa i indirektnih poreza.

NSRS je, naime, tada zadužila Vladu RS da “povuče saglasnost na taj Sporazum, te nalaže Vladi da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje zakon o VSTV-u Republike Srpske”.

Kada se usvoje ti zakoni, državni zakoni će prestati da važe na teritoriji Republike Srpske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zaključci koji se prolongiraju

Skoro identični zaključci su predloženi i u okviru Informacije o prenosu nadležnosti u vezi sa pitanjima iz oblasti odbrane i sigurnosti.

“NSRS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputio na razmtranje i usvajanje NSRS zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti”, navedeno je u trećem predloženom zaključku.

Zaključci čija se primjena prolongira

Sličnim zaključcima se reguliraju i pitanja u vezi sa indirektnim porezima, odnosno pitanja iz nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon toga, Vlada RS je pripremila, a Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o lijekovima Republike Srpske koji je trebao stupiti na snagu krajem juna. Međutim, resorni ministar Alen Šeranić u ponedjeljak našao se na crnoj listi SAD-a, a u obrazloženju odluke o sankcionisanju je navedena upravo rušenje Agencije za lijekove BiH.

Osim ovog zakona, Narodna skupština RS je usvojila u nacrt Zakona o VSTV-u Republike Srpske. Javna rasprava je davno trebala biti okončana, ali do juna ove godine Vlada RS nije dostavila Narodnoj skupštini RS prijedlog Zakona o VSTV Republike Srpske.

Redakcija

Recent Posts

Bećirović zahvalio Njemačkoj za podršku u borbi protiv negiranja genocida

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, zahvalio…

29 minuta ago

Marej ne želi da se pravda

Denver naredne noći od 04.00 igra drugi meč polufinalne serije plej-ofa na Zapadu sa Minesotom.…

30 minuta ago

Novi jeziv snimak nasilja između Tare i Danila: Ona ga moli da izađe iz stana, on lomi sve i nasrće na nju

“Zašto me udaraš? Evo usnimila sam”, vrištala je ona. Nakon što je Tara Simov objavila…

37 minuta ago

Trendi pedikure za ovo ljeto

Mjesecima smo skrivali naša stopala u cipelama, čizmama i patikama i mogli smo sebi dopustiti…

2 sata ago

U HDZ-u optimistični oko pregovora: Sve će biti u redu

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Foto: Emica Elvedji / PIXSELLTreći tjedan nakon…

3 sata ago

Poznato ime novog trenera Vest Hema

Fudbalski trener Đulen Lopetegi postigao je dogovor sa Vest Hemom, i od naredne sezone biće…

3 sata ago