in

Japanska estetika, ljepota minimalizma

Japanska estetika, ljepota minimalizma
Slatka-Tajna.Eu

Iako se japanska estetika ponekad može činiti hladnom ili suviše minimalističkom za naš ukus, kada se gleda kroz historiju arhitekture i dizajna lako je za primijetiti da su kreativci iz Zemlje izlazećeg sunca često bili ispred dešavanja u ostatku svijeta. Osim toga, i sami nalazimo sve veću prisutnost minimalizma, prozračnosti i sveopće bjeline. Bilo da se to naziva skandinavskim ili japanskim dizajnom, ponekad nam svima dobro dođe da odmorimo čula i upoznamo interijer koji s vrlo malo riječi govori mnogo.

Uvod u priču

Japanski stil uglavnom obrađuje prizemnice, koje su ugodan i skroman smještaj za mladu porodicu s malim djetetom. Kao središte kuće određuje se društveni dio koji se, sasvim očekivano, sastoji od dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje. Sve tri funkcije povezane su kako bi se osigurala maksimalna jednostavnost i prozračnost, a u ovom open spaceu možemo naći isti karakter kao i u ostatku kuće -potpuni minimalizam, velike količine drva, mnogo dnevnog svjetla i vrlo malo namještaja.

Kombinacija dnevnog svjetla i drveta

Arhitektura omogućava da dnevno svjetlo maksimalno ispuni interijer. Jasno je da su najviše za to zaslužne velike staklene stijene koje se nalaze u društvenoj zoni, ali arhitekti su se dosjetili da ono može doći i sa suprotne strane gdje nalazimo velike poluskrivene prozore smještene odmah ispod krova. Rezultat je izvrstan – gomila ambijentalnog svjetla ispunjava prostoriju i na taj način se osiguralo da je kuća uvijek prozračna i kvalitetno osvijetljena, neovisno o tome koje je doba dana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










The post Japanska estetika, ljepota minimalizma appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BOJAN MAROVIĆ: Estrada je odvratna, mutna sredina

BOJAN MAROVIĆ: Estrada je odvratna, mutna sredina

Ivajlo Petev: Bili smo malo nervozni

Ivajlo Petev: Bili smo malo nervozni