Categories: Biznis

U okviru projekta „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“

U okviru projekta Sparkasse banke „Nagrada Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva”, predsjednik Uprave ove banke dr.sc. Amir Softić i prof.dr.sc. Željko Šain, održali su prvi ciklus gostujućih predavanja na Ekonomskim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Sveučilišta u Mostaru. Drugi ciklus predavanja na temu „Nova regulacija bankarskog sistema“ održat će se na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. 


Gostujuća predavanja dio su nagradnog programa Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“ koji je Sparkasse Banka pokrenula u partnerstvu sa pet vodećih, javnih Ekonomskih fakulteta iz cijele BiH u aprilu ove godine. Tada je objavljen poziv za prijave visoko stručnih radova koji nude rješenja za izazove ili bolje korištenje potencijala ekonomije i bankarstva u BiH.

Projekat su podržali, te stručnu Komisiju za evaluaciju radova čine renomirani članovi akademske zajednice sa ovih fakulteta: prof. dr.sc. Željko Šain sa EF Univerziteta u Sarajevu; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan sa EF Univerziteta u Tuzli; prof. dr.sc. Igor Živko sa EF Sveučilišta u Mostaru; prof. dr.sc. Dejan Mikerević sa EF Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr.sc. Dženan Kulović sa EF Univerziteta u Zenici.

Svoje radove za nagradu mogu prijaviti članovi akademske zajednice, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija u realnom i javnom sektoru, te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije i bankarstva do 20.07.2022. godine. Detalji se mogu pronaći na https://www.sparkasse.ba/bs/press/zlatno_s_

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Cilj programa je da uveže istraživački i akademski rad sa praksom, a kako bi se promišljala i nalazila nova aplikativna rješenja za ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Na tragu te ideje, predsjednik Uprave Sparkasse Banke dr. Sc. Amir Softić je u svom predavanju studentima pojasnio korelacije između EU bankarske regulacije, monetarne i makroprudencijalne politike i poslovnog ciklusa u BiH. Istakao je da su upravo sada, u svjetlu aktuelnih izazova globalne ekonomije – od pada neto raspoloživog dohotka građana, rasta referentnih kamatnih stopa, do rastuće inflacije koju prati rast cijena nekretninašto je po sebi promjena osnovne makroekonomskeparadigme – potrebna istraživanja i empirijski podaci koji će dati neke nove odgovore na ove izazove.  

Redakcija

Recent Posts

Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu

Muž ubio suprugu, a onda sebe. Ovo je policijski izvještaj nastao 15. maja u okolini…

10 minuta ago

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

Nacija je dugo čekala da sazna da li je aktuelna učesnica “Elite”, Milica Veličković, nakon…

15 minuta ago

Traži novog trenera za Barsu

Predsjednik Barselone Đoan Laporta želi da nađe novog trenera za sljedeću sezonu. Španski mediji se…

24 minute ago

TO JE JEDNOSTANO ZADOVOLJSTVO: Maja i Stanislav progovorili o intimnom odnosu, smatra da je ponizio

U toku je emisija ‘Gledanje snimaka’. Večerašnja voditeljka je Ivana Šopić. Ona je spremna da zajedno…

1 sat ago

Francuska šalje pojačanja u Novu Kaledoniju

Francuska šalje pojačanja u Novu KaledonijuFoto: Manon Cruz / ReutersFrancuska policijska pojačanja počela su stizati…

2 sata ago