in

U Čapljini proslavljen kineski praznik ”Festival zmajevih čamaca” / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni Kineski praznik ”Festival Zmajevih čamaca” je proslavljen je i u Čapljini u baznom kampu Kineske firme China State Construction Eng.Corp.Ltd koja izvodi radove na izgradnji Autoceste na Koridoru Vc.

Inače Festival Zmajevih Čamaca je tradicionalni kineski praznik koji pada na peti dan petog lunarnog mjeseca, što je krajem svibnja ili lipnja po gregorijanskom kalendaru. U 2022. Festival Dragon Boat pada 3. lipnja (petak). Kina će imati 3 dana državnih praznika od petka (3. lipnja) do nedelje (5. lipnja).

Festival Zmajevih čamaca jedan je od četiri najveća tradicionalna kineska festivala, zajedno sa Proljetnim festivalom, Danom čišćenja grobnica i Festivalom sredine jeseni.

Foto: PR / Festival zmajevih čamaca u Čapljini

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kineski naziv festivala je ”DUAN WU JIE”. Ovaj festival se održava u spomen pjesnika i ministra Qu Yuana iz stare države Chu. Festival obilježava njegovu smrt. Zbog careva nepovjerenja i njegovog proganstva, Qu Yuan je počinio samoubojstvo, utopivši se u rijeci Miluo.

Priča se da su lokalni ljudi, koji su mu se divili, jurili u svojim čamcima kako bi ga spasili, ili barem izvukli njegovo beživotno tijelo. Kaže se da je to porijeklo utrka zmajevih čamaca. Kada se njegovo tijelo nije moglo pronaći, bacili su kuglice ljepljive riže u rijeku kako bi ribe pojele rižu umjesto njegovog tijela. Zbog toga se na festivalu prave rižine kuglice.

Svečana proslava u baznom kampu kineske tvrtke u Čapljini je trajala duboko u noć u prisustvu brojnih sudionika, uposlenika i gostiju i iz drugih gradova gdje su svi aktivno sudjelovali u proslavi, sportskim nadmetanjima i zabavi uz dobru glazbu i hranu do duboko u noć.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zbog ovog snimka poznatoj sportistkinji muškarci nude razne vrste usluga

OVO SE GODINAMA ZATAŠKIVALO: Sašu Popovića takmičari pokušali da prevare