in

RAT UŽIVO: Žestoka ukrajinska protivofanziva u Sjeverodonjecku, pod kontolu vratili…

RAT UŽIVO: Žestoka ukrajinska protivofanziva u Sjeverodonjecku, pod kontolu vratili…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Žestoka ukrajinska protivofanziva u Sjeverodonjecku, pod kontolu vratili…

22.55 Ukrajina bi mogla nastaviti pregovore s Rusijom nakon jačanja pregovaračke pozicije, javlja Kyiv Independent.

David Arakhamia, zastupnik i glavni ukrajinski pregovarač, rekao je da će Ukrajina moći ojačati svoju poziciju čim stigne više oružja koje su obećale zapadne zemlje.

22.35 Rusi sada kontroliraju 50 posto Sjeverodonjecka nakon ukrajinske protivofanzive, javljaju ugrajinski mediji.

Guverner Luganske oblasti Serhiy Gaidai rekao je da su ranije ruske trupe kontrolirale 70 posto grada, ali je ukrajinska vojska izvršila protunapad i neke od njih potisnula.

22:20 Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u petak da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio “povijesnu i najveću pogrešku” kada je napao Ukrajinu, zbog čega je danas “izoliran”.

“Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio povijesnu i najveću pogrešku prema svom narodu, prema sebi i prema povijesti”, rekao je Macron, stotog dana rata, u razgovoru za francuski regionalni medij.

“Mislim da je izoliran. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju, a izaći iz nje je teško”, istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik je opetovao da “Rusiju ne treba ponižavati” – što je loše primljeno na istoku Europe – “kako bismo joj, čim borbe prestanu, mogli diplomatskim putem omogućiti izlazak” iz te situacije.

22:10 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak kako između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske počinje ozbiljan sukob.

‘Prema mojim informacijama, u Ukrajini se počinje razvijati ozbiljan sukob između Zelenskog i ukrajinske vojske. Vojska kao niko drugi razumije šta znači sukob s Rusijom. Oni vide svoje sposobnosti i koliko dugo se mogu boriti. A više se ne mogu boriti. Vidite, Rusija je promijenila taktiku’, rekao je Lukašenko novinarima, prenosi ruski TASS.

21:45 Ukrajinske snage vratile su oko 20 posto teritorija koji su izgubile u Sjeverodonecku od ruske invazije, prema ukrajinskim dužnosnicima.

“Dok je prije situacija bila teška, postotak koji je držala Rusija bio je negdje oko 70 posto, sada smo ih već potisnuli za otprilike 20 posto”, rekao je na nacionalnoj televiziji Serhij Gajdaj, guverner istočne regije Luhansk.

21:20 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako ne isključuje mogućnost da posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljen za 6. i 7. juna, ugrozi posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji se očekuje 10. juna.

21:00 Srbijanski tajkun Bogoljub Karić jedini je državljanin Srbije koji je pod sankcijama Vijeća Europe u okviru sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

20:55 Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio historijsku grešku invazijom na Ukrajinu.

“Mislim, i rekao sam mu, da je napravio historijsku grešku za svoj narod, za sebe i za historiju”, rekao je Macron u intervjuu za francuske medije.

20:35 Putin je odbacio optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju.

20:10 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da počinje ozbiljan sukob između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinske vojske.

19:50  Na stoti dan invazije Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina učinila ono što se činilo nemogućim i zaustavila drugu vojsku svijeta.

“Vojska je oslobodila dio naših teritorija i nastavila odbijati okupatore. Rusija nije u stanju postići nijedan strateški cilj te je umjesto toga pokušala prebaciti svoju nemoć na civilnu infrastrukturu i ljude. Hvala svima onima zahvaljujući kojima je Ukrajina preživjela. Pobijedit ćemo”, kazao je Zelenski.

19:35 Dva Reutersova novinara ranjena su, a njihov vozač je ubijen na istoku Ukrajine kada je pucano na njihov automobil, saopćio je Reuters.

19:15 Najveća europska nuklearna elektrana, koja se nalazi u okupiranoj jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižji, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih dijelova, prema ukrajinskoj vojno-obavještajnoj agenciji.

Obavještajni službenici ministarstva odbrane kažu da se u tvornici razvila kritična situacija u smislu osiguravanja stabilnog i sigurnog rada. Gotovo da nema rezervnih dijelova i potrošnog materijala.

18:54  Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da treba razgovarati ne o tome hoće li izbiti Treći svjetski rat, nego o tome kako ga spriječiti. “Je li Treći svjetski rat moguć? Možda je već u toku. Kakav oblik će poprimiti? To su teme o kojima mnogi raspravljaju. Umjesto da govorimo o Trećem svjetskom ratu, bilo bi nam bolje da razgovaramo o tome kako ga spriječiti”, rekla je Zaharova.

17:58 Francuski dobrovoljac poginuo je boreći se u Ukrajini, potvrdilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon ranijih medijskih objava da je u artiljerijskoj paljbi u Harkivu poginuo muškarac koji je navodno francuski državljanin. “Svjesni smo tužne vijesti da je jedan francuski državljanin poginuo tokom borbi u Ukrajini”, priopćilo je ministarstvo.

17:38 Ukrajinska policija primila je oko 50 pritužbi i otvorila 16 kaznenih istraga seksualnog nasilja koje su počinili ruski vojnici nad civilima, rekla je danas ukrajinska zamjenica ministra unutarnjih poslova.

17:02 Multinacionalni duhanski div Philip Morris upozorio je da bi pušači u Njemačkoj mogli privremeno ostati bez nekih vrsta cigareta zbog nestašice kartonske ambalaže i rata u Ukrajini.

16:42 Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu, koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu, objavio je danas visoki ukrajinski dužnosnik.

16:36 Činilo se, 24. februara, da je ruski lider očekivao da će Zelenski pobjeći iz svog glavnog grada, baš kao što je prije nekoliko mjeseci učinio predsjednik Afganistana kojeg podržava SAD, te da će se bijes Zapada smiriti, doduše s privremenim problemima zbog novih sankcija. Sto dana kasnije, kakvi god Putinovi planovi za pobjedničku paradu u Kijevu bili, odgođeni su na neodređeno vrijeme. Ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske postrojbe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučili SAD i saveznici, devastirale su ruske oklopne kolone. Ukrajinske rakete potopile su raketnu krstaricu Moskvu, ponos ruske Crnomorske flote, a ukrajinski zrakoplovi ostali su aktivni suprotno očekivanjima.

16:14 Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, oglasio se povodom sto dana ruskog napada na Ukrajinu. Na aplikaciji Telegram je napisao: “100 dana ruskog barbarskog rata kojim žele uništiti Ukrajinu i Ukrajince. Tih 100 dana je kao jedan dug, težak dan koji nikako da završi. Emocije, naporan rad, krvave bitke, gubici i smrti obilježili su te dane. Međutim, ovo je vrijeme naše hrabrosti i naše ustrajnosti. Stojimo i borimo se svi zajedno. Jedan za sve, svi za jednoga. Divimo se našim oružanim snagama. Oslobodit ćemo našu zemlju od ruskih barbara koji su na nju došli! Da, bit će teško. Ali vjerujem da će svatko od nas dostojanstveno proći kroz te kušnje. Jer ovo je rat zla i dobra. A dobro i pravda ipak pobjeđuju”, napisao je Kličko.

16:04 Na obali Crnog mora nađeno je više ozlijeđenih i uginulih delfina. Ivan Rusev, naučnik iz ukrajinskog parka prirode Tuzlivski Limani u regiji Odesi na jugoistoku Ukrajine, tvrdi da je to posljedica korištenja moćnih vojnih sonara, prenosi CNN.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










15:36 Predsjednik Zoran Milanović o Hrvatu ranjenom u ratu u Ukrajini: “Ja želim da on bude razmijenjen što prije. Ne znam o kome se radi, ali s obzirom na to da je hrvatski državljanin, dakle naš je, ako postoji bilo kakva mogućnost da ga se što prije razmijeni, da se vrati.”

14:34  Rusija je napala Ukrajinu prije 100 dana. Ruska invazija na jednu suverenu zemlju je ostavila traga i njene posljedice se osjećaju u cijelom svijetu.

13:36 Finska je s Estonijom i Latvijom dogovorila odgodu ljetnog održavanja glavnog plinovoda kako bi osigurala dovoljno plina nakon ruske obustave izvoza.

Odluku o odgodi održavanja plinovoda Balticconnector donijeli su operateri plinskog transportnog sustava Finske, Estonije i Latvije, priopćio je u četvrtak finski operater Gasgrid.

Plinovod povezuje Finsku s Estonijom i postao je ključni izvor energije za finske kompanije nakon što je Rusija u maju zatvorila plinsku ‘pipu’ budući da je Helsinki odbio novi mehanizam plaćanja u rubljama.

12:51 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevnu posjetu Srbiji 6. i 7. juna, javili su ruski i srpski mediji pozivajući se na glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

12:12 Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini, doznaje Jutarnji list, nedavno je ranjen u borbi i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku.

11:47 NATO bi trebao razmotriti davanje Ukrajini “de facto” umjesto “de jure” članstvo u savezu, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov.

“Mislim da ako govorimo o članstvu Ukrajine u NATO-u de facto, a ne de jure, to bi mogla biti dobra ideja u ovoj strategiji”, rekao je Reznikov. “Ukrajina će također biti dio strategije jer smo i mi dio istočnog krila Europe, istočnog krila zemalja NATO-a, istočnog krila EU. Mislim da će to biti win-win situacija za sve zemlje”, dodao je.

11:34 Turska je među zemljama koje nastavljaju kupovati žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, rekao je veleposlanik Kijeva u Ankari. Dodao je da je zatražio pomoć od turskih vlasti i Interpola kako bi istražili tko je umiješan u pošiljke žitarica koje prolaze kroz turske vode.

11:03 Rafinerija iz Slovačke Slovnaft najavila je da će početkom 2023. obustaviti izvoz derivata u Češku, Poljsku i Austriju. Razlog za to su europske sankcije na ruske derivate. 

10:43 Evropsko vijeće službeno je usvojilo šesti paket sankcija Rusiji zbog njezine agresije u Ukrajini, stoji u priopćenju koje je danas objavljeno. Evropsko vijeće je najviše političko tijelo Evropske unije koje okuplja šefove država ili vlada 27 država članica EU.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da je paket sankcija povećao “ograničenja sposobnosti Kremlja da financira rat uvođenjem daljnjih ekonomskih sankcija”.

08.50 Rusi su nastavili granatiranje Harkiva i Mikolajeva, bitke se vode u regiji, javlja Ukrainska pravda.

08.00 Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luganska, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju objavljenom rano jutros.

Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinska središta vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn kako bi se usredotočila na Donbas, stoji u izvješću.

Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu.

Rusija kontrolira više od 90% Luganske oblasti i vjerojatno će završiti s okupacijom u sljedećih 14 dana. Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspjehe koncentrirajući borbenu snagu na jedan dio cjelokupne vojne kampanje.

Međutim, u odnosu na izvorni plan Rusije, “ni jedan od strateških ciljeva nije postignut”, dodaje se izvještaju.

07.00 Ukrajinska 54. mehanizirana brigada nastavlja nanositi gubitke ruskoj vojsci na potezu Marinka, u Donjeckoj oblasti.

06.00 Ruske snage bore se da uspostave “trajnu kontrolu” na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.

Institut navodi da ruske snage “nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese”.

05.00 100 dana nakon početka invazije Ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone; Ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote…

Krajem marta ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići, javlja CNN.

04.00 Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

“U regiji Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupiranog teritorija”, objavila je jedinica Teritorijalne odbrane Azov Dnipro kasno sinoć na Telegramu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na Herson s nekoliko vidikovaca prema sjeveru prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji, ali čini se da su Ukrajinci zauzeli brojna sela u sjevernom dijelu Hersona i učvrstili mostobran preko rijeke Ingulec.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novi Sad, srpska Atena / Bljesak.info

Novi Sad, srpska Atena / Bljesak.info

Zmajevi spremni za utakmicu, trening posmatrao Vico Zeljković

Zmajevi spremni za utakmicu, trening posmatrao Vico Zeljković