in

NA FOLKLORIJADI, POVODOM 5. ROĐENDANA KUD-a “SAFIR”, U ŠVICARSKOJ: Svi zanijemili kada je 81-godišnja Emina Muminović pu

NA FOLKLORIJADI, POVODOM 5. ROĐENDANA KUD-a “SAFIR”, U ŠVICARSKOJ: Svi zanijemili kada je 81-godišnja Emina Muminović pu
Slatka-Tajna.Eu

U Švicarkoj, u gradu Luzernu, Kulturno-umjetničkog društvo “Safir“ iz pomenutog grada, organiziralo je folklorijadu, povodom pete godišnjice postojanja i uspješnog rada. Tu večer na bini su se igrama iz regiona predstavila društva „Čardak“ iz Schewbisch- Gmünda, „Merak“ iz Inglostadta, „Sevdah“ iz Frankfurta,“Đerđef“ iz grada Karlsruhe, “Behar“ iz Wetzlara, a specijalni gosti su bili KUD „Karaula“ iz Karaule“.

Karaula je došla iz BiH i oni su se tu večer predstavili sa folklornom sekcijom mladih folkloraša. Posebna atrakcija je bila kada su im se na bini pridružile seniorke društva. Najstarija među njima bila je Emina Muminović, koja ima 81 godinu, te je pobrala najviše simpatija mnogobrojne publike. Kada je Emina pustila glas na bini, niko joj nikada ne bi dao toliko godina. Ono što je zanimljivo „Karaula“ je najstarije KUD u BiH, osnovano je sada već davne i daleke 1934. godine.

Program je otvorio Amir Alurović predsjednik društva, on je odigrao „Šotu“ i to onako kako se igra u Albaniji, a igrom „Čoček“ je zatvorio folklorijadu.

Bosansko-hercegovačko-njemačko kulturno-umjetničko društvo „Sevdah“ iz Frankfurta imao je najspecifičniji i najoriginalniji nastup. Oni su se predstavili sa dvije igre „“Pod kraj stare bašće“ i „Begovska svita“. „Derdef“ se predstavio „Muslimanskim igrama iz Sarajeva i okoline“ te „Muslimanskim igrama iz BiH“. Najmlađi članovi „Čardaka“ predstavili su se „Malovaroškim običajima“. „Behar“ iz Wetzlara predstavio se „Sandžačkim igrama“.

Bila je to zaista jedna prelijepa noć. Na kraju su između domaćina i gostiju razmjenjeni i međusobni pokloni i zahvalnice.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Ajša Kapetanović uz pratnju muzičara Damira Muslića, Rašo uz pratnju Temina Buze i mladi pjevač Semir koji je bio svojevremeno i takmičar u Zvezdama Granda.

Inače pjevač Rašo prije par mjeseci objavio je prvu pjesmu „Alkohol i žene“ koja broji blizu milion pregleda. A, Temin Buza bio je nekadašnji član „Lapsus benda“. No, kada se oženio napustio je bend i rodni Kakanj, te danas sa suprugom i sinom živi u Švicarskoj.

Sve u svemu bila je ovo još jedna noć u kojoj su mladi ljudi koji žive, rade i školuju se van granica BiH, još jednom pokazali i dokazali da ipak ne zaboravljaju svoje porijeklo, porijeklo njihovih roditelja, te igrom i pjesmom nastavljaju davno započetu tradiciju njihov predaka, ali van granica domovine iz koje potječu.

Na kraju se Amir zahvalio svima, oprostio se od kluba, odnosno rukovodeće pozicije i narodne nošnje predao onima koji će nastaviti da rukovode klubom „Safir“ iz Luzerna.

Piše: Bato Šišić

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TV Liberty: Školovanje za čekanje na birou

TV Liberty: Školovanje za čekanje na birou

Iga Švjontek osvojila Rolan Garos

Iga Švjontek osvojila Rolan Garos