in

MINISTARSTVO ODBRANE BiH POTVRDILO: Bevandin Nacrt budžeta ugrožava projekat nabavke helikoptera za Oružane snage BiH i…

MINISTARSTVO ODBRANE BiH POTVRDILO: Bevandin Nacrt budžeta ugrožava projekat nabavke helikoptera za Oružane snage BiH i…
Slatka-Tajna.Eu
MINISTARSTVO ODBRANE BiH POTVRDILO: Bevandin Nacrt budžeta ugrožava projekat nabavke helikoptera za Oružane snage BiH i…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/bevcov_2_1_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/bevcov_2_1_1.jpg”,”caption”:”(Foto: Arhiv)”,”bg”:”242325″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/photo_1653301721626_1_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/photo_1653301721626_1_1.jpg”,”caption”:”Vjekoslav Bevanda (Foto: Slobodna Bosna)”,”bg”:”64452c”}]

HDZ-ov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda svojim je Nacrtom budžeta institucija BiH ugrozio funkcioniranje i razvoj Oružanih snaga BiH.

Naime, prema dokumentu koji je Bevanda uputio Vijeću ministara BiH, Ministarstvo odbrane BiH ukupno je zahtijevalo da se im se za nabavku nabavu opreme dodijeli iznosi 394.370.000 KM.

Ali od traženih 394 miliona KM, Bevanda je Nacrtom budžeta za 2022.godinu za Ministarstvo odbrane, na stavci – nabavka opreme, predvidio ukupni iznos od 2.164.000 KM.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da zbog Bevandinog Nacrta budžeta neće biti finansirani brojni projekti. Evo i koji.

“Višegodišnji projekt ,Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH sa razdobljem realizacije 2016-2018.godina“,iznos sredstava koji nedostaje 5.844.000 KM“, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Dalje, višegodišnji projekt nabavke helikoptera za MO i OS BiH čija se nabava realizira udruživanjem sredstava u Foreign Military Sales (FMS); 5 mil. $ (8.150.000 KM) osigurano je donacijom iz programa vojne pomoći na temelju Sporazuma između Vlade SAD i Vlade BiH o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Zaključno sa 31.12.2021.godine iz proračuna je osigurano 8.874.800 KM. Ostaje nefinancirano 47.975.200 KM uz napomenu da je Odlukom Vijeća ministara BiH propisano da dinamika financiranja  iz proračunskih sredstava u narednom razdoblju uvjetovana usvojenim Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH za srednjoročno razdoblje”, ističu u Ministarstvu odbrane BiH.

Osim ova dva navedena projekta, Bevandinim nacrom udružen je “višegodišnji projekt – nabava opreme za izvršenje zadataka pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe“ koji iznosi 1.777.000 KM“.

Zbog Bevandinog Nacrta, ugrožen je i “višegodišnji projekt koji ima odluku Vijeća ministara o odobravanju, ali ne i financiranju
projekta ,,Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti helikoptera“ iznosi 9.000.000 KM”.

Istraga.ba podsjeća da je 26. maja objavila da je plan HDZ-a da Bevanda predloži, za probosanske stranke, neprihvatljivi budžet i da tako usvajanje budžeta fakturiše strankama sa sjedištem u Sarajevu. Tada smo naveli da, unatoč usvojenim budžetskim i fiskalnim okvirima Bevandin budžet bi se, prema informacijama Istrage, najviše mogao odraziti na Oružane snage BiH. Potvrda ove priče stigla je vrlo brzo kada je Vjekoslav Bevanda utvrdio Nacrt budžeta i dostavio ga na razmatranje Vijeću ministara BiH. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt, dokument ide u Predsjedništvo BiH gdje se utvrđuje Prijedlog budžeta. Prijedlog, potom, ide u parlamentarnu proceduru, a moraju ga usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko Vijeće ministara BiH usvoji ovaj Nacrt, on će biti dostavljen Predsjedništvu BiH koje ima pravo da mijenja odrđene stavke. Prema trenutnom odnosu snaga, Šefik Džaferović i Željko Komšić mogu preglasati Milorada Dodika u usvojiti Prijedlog prema kojem bise povećali izdaci za Oružane snage BiH. No, onda je izvjesno da SNSD-ovi kadrovi (ali i drugi kadrovi iz Republike Srpske) zbog povećanja budžeta Oružanim snagama BiH ne bi podržali Budžet u Parlamentu.  To bi, opet, značilo, dodatno ugrožavanje Općih izbora 2022. godine, koji su već ugroženi “smanjenjem” budžeta za Centralnu izbornu komisiju BiH.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Održan Tech Boost Stars u Sarajevu: Beehold je najbolji regionalni startup

Održan Tech Boost Stars u Sarajevu: Beehold je najbolji regionalni startup

Grujićka i Gobelja na vjenčanju kritikovali obezbjeđenje: Nesposobni ste, džaba smo vas toliko unajmili! – Senzacija

Grujićka i Gobelja na vjenčanju kritikovali obezbjeđenje: Nesposobni ste, džaba smo vas toliko unajmili! – Senzacija