in

Predstavljamo: Krenuo iz Breze, završio u Njemačkoj

Predstavljamo: Krenuo iz Breze, završio u Njemačkoj
Slatka-Tajna.Eu
Predstavljamo: Krenuo iz Breze, završio u Njemačkoj

Breza je desetak godina nakon rata slovila kao jedan od najsportskijih gradova u BiH.
U nekoliko sportova brezanski su klubovi igrali u elitnom rangu. Na travnjaku Rudara pada li su papirnati favoriti, kao što su Željo, Sloboda, Sarajevo, Velež…

Rudar je imao reprezentativce u skoro svim selekcijama BiH. Rad u mlađim selekcijama bio je na najvišem nivou.Jedan od desetine talenata, koji su nogometnu abecedu savladali u Rudaru bio je Akif Kovač. Koji trenutno igra u Njemačkoj, u klubu SG Barockstadt Fulda Lehnerz.

Kovač je za portal Sportske.ba govorio o svom nogometnom putu, o ambicijama, trenerima, o bh.reprezentaciji…

-Karijeru sam počeo u Rudaru iz Breze, u gradu u kojem sam rođen. Kao malog dječaka, s pet godina otac me odveo na trening i tu sam napravio svoje prve fudbalske korake – prisjeća se Akif Kovač.

Predstavio je ukratko svoj klub.

– Moj sadašnji klub je trenutno Sg Barockstadt Fulda Lehnerz. Ljudi u klubu i oko kluba su jako fini, sposobni, posvećeni klubu. To je gradski i najveći klub u gradu Fulda, koji broji nekih 100 hiljada stanovnika i zaljubljenika fudbala i jedan je od najjačih klubova Hessena. Što se tiče infrastrukture uslovi su odlični; iamo jedan prelijep stadion, koji broji nekih 17 hiljada sjedećih mjesta, sa dodatnim kopleksom i trening centrima. U koji se još investira 20 miliona €. Klub je fantastičan, sa velikim ambicijama za koji će se svakako čuti i u vrhu njemačkog fudbala-uvjeren je bh.nogometaš.

Do povrede je bio standardan, pouzdan i među najboljima u timu.

– Što se tiče protekle sezone sigurno da sam zadovoljan, s obzirom da smo prvaci. Bolje nije moglo. Bili smo na korak do DFB-pokala. S moje lične strane imao sam manjih problema sa povredama. Sada je sve iza mene. Učinkom sam, sve u svemu, zadovoljan.

Ima ponuda, ambiciozan je, željan izazova…

– Ponuda imam, ali sa klubom razgovaram oko novog ugovora. Moje i ambicije kluba su iste. Sigurno želim da sa njima idem ka vrhu. Još stepenicu više.

Kao svaki nogometaš i on je imao sportskog uzora. Akif otkriva svog igračkog idola.

– Igrački idol mi je Raul Gonzalez Blanko. Igrački i karakterom legenda je fudbala. Kao mali sam uživao gledajući takvog igrača.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U mojoj porodici niko se nije bavio fudbalom. Zvuči pomalo nestvarno, ali ja sam u porodici i među familijom jedini u fudbalu.

Sve što sam postigao to je zahvaljujući podršci moje porodice.

Bh.internacionalac prati reprezentaciju BiH. Raduje se svakom uspjehu našeg državnog tima, iako ih baš i nema u posljednje vrijeme.

– Naravno, našu reprezentaciju uvijek rado pratim i nadam se da ćemo, ipak izboriti plasman na neko od velikih takmičenja. Zadnju utakmicu sam gledao protiv Luxemburga,
čini mi se, kad smo pobijedili 1 – 0. Ko drugi nego Edin Dzeko bio je strijelac u tom meču.

Kovač zahvaljuje svim trenerima, koji su ga vodili. Dvojicu ne zaboravlja.

– Kroz moju karijeru bilo je puno trenera. Sad da ih sve ne nabrajam, neke ću zaboraviti i neka mi ne zamjere. Između ostalih, trenirao me Nermin Bukva i legenda fudbala, sigurno, a to je bivši igrač Čelika, Sarajeva i reprezentacije BiH Senad Begić-odaje Akif zahvalnost svojim učiteljima.

Regional liga je izuzetno jaka, dobro posjećena.

– Trenutno ćemo igrati Regional ligu, s klubovima poputKicker Ofenbach,SSV Ulm, Hessen, Kassel, s B timovima Hoffenheima,Stuttgarta, Mainza…Nadam se dobrim igrama i uspješnoj sezoni, kako za mene tako i za moj klub- izjavio je za Sportske.ba Akif Kovač

Grgica Kovač, Stefan Kovač, braća Robert i Niko Kovač bili su vrsni nogometaši. Ne sumnjamo u kvalitet Akifa Kovača. Za godinu dvije, možda zaigra u “cvajti” .

(Sportske.ba)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prija “poršeom” stigla na pijacu, pa sama teglila kese: Evo kako se ponašala prema prodavcima! – Senzacija

Prija “poršeom” stigla na pijacu, pa sama teglila kese: Evo kako se ponašala prema prodavcima! – Senzacija

SEKA ALEKSIĆ POKAZALA NOVI KOKOŠINJAC: “Volim životinje i selo”

SEKA ALEKSIĆ POKAZALA NOVI KOKOŠINJAC: “Volim životinje i selo”