in

Je li ovo najčišći i najsigurniji grad na svijetu? / Bljesak.info

Je li ovo najčišći i najsigurniji grad na svijetu? / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Je li ovo najčišći i najsigurniji grad na svijetu? / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doha je za mnoge jedan od najljepših, najčišćih te najsigurnijih gradova na svijetu, a mi se lako s time možemo složiti. Kao glavni grad Katara (gotovo 3 milijuna stanovnika), sa svojih 350 tisuća stanovnika jedan je od manjih gradova Bliskog istoka, a smješten je na obali Perzijskog zaljeva.

Uzmete li u obzir da je prije manje od 200 godina na tom području bila pustinja, možemo zaključiti da je grad zahvaljujući nafti vrlo brzo postao veliko središte regije. Budući da se u studenom i prosincu ove godine u Kataru, pa i u Dohi, treba održati Svjetsko prvenstvo u nogometu, samo nam preostaje pričekati i vidjeti kako će se grad dalje razvijati, ali će zbog toga barem nakratko postati centar svijeta.

Foto:Getty Images / Doha

Zasad vam donosimo šest atrakcija koje jednostavno morate posjetiti ako se nalazite u Dohi.

Katara Cultural Village

Riječ Katara do 18. stoljeća koristila se za označavanje područja na kojem se danas nalazi Katar, a upravo je ono odabrano kao ime kulturnog sela otvorenog 2010. godine. Danas se u Katari nalaze brojni uredi vladinih i nevladinih organizacija, jednako kao i glazbena akademija te brojne galerije i muzeji. Ovdje se nalazi i velik otvoreni amfiteatar u kojem se organiziraju brojna događanja, kino, konferencijske dvorane te pomorski muzej u kojem možete saznati više o pomorskoj povijesti države, piše punkufer.hr.

Iako relativno nov dio grada, ovdje ćete osjetiti dašak povijesti jer su sve zgrade napravljene u tradicionalnom stilu, a zanimljiv je i sustav vanjske klimatizacije koji se brine da vam prilikom posjetite Katari neće biti previše vruće. Tu je, naravno, i predivna pješčana plaža koja nije dostupna za kupanje, no pruža predivnu šetnicu i pogled na grad.

Foto:Getty Images / Doha

Souq Waqif

Kako svaki arapski grad ima svoju zanimljivu tržnicu, tako je ima i Doha. Iako je po mnogočemu drugačiji koncept staroga grada, on ima neke karakteristike kao i svaki drugi. Ovdje ćete pronaći bazar, brojne dućane, restorane i kafiće.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cijeli dio grada obnovljen je prije desetak godina te izgleda kao da je izgrađen jučer, no ipak, ovaj je dio grada najstariji, stariji više od 100 godina. Čisto, kulturno i fino mjesto za turistički obilazak. Poželite li pojesti dobar obrok, svakako vam savjetujemo posjet restoranu Damasca, koji se nalazi odmah na ulazu u Souk.

The Pearl

Ako vas fascinira neobična gradnja, onda je The Pearl jedno od mjesta na svijetu koje morate posjetiti. Iako iz zraka izgleda fascinantno, iz blizine je ovaj umjetni otok izgrađen u obliku bisera sasvim običan kvart. No nije on baš običan.

Ovdje ćete pronaći restorane, kafiće te dućane koji će vam isprazniti novčanik prije negoli ste ga i otvorili. Svakako posjetite Pearl u večernjim satima i uživajte na jednoj od brojnih terasa. Otok je izgrađen s ciljem gradnje stambene zone za 45 tisuća osoba jer je najveći nedostatak u gradu upravo manjak stambenih objekata za sve doseljenike koji potragu za boljim životom završavaju u Dohi.

Museum od Islamic art

Smješten na umjetnom otoku odmah nasuprot Cornichea, Muzej islamske umjetnosti pravo je čudo arhitekture. Okružuje ga predivan vrt koji je jedan od najljepših parkova u Dohi (ako ne i jedini pravi). Muzej se prostire na više od 45 tisuća četvornih metara, a otvoren je 2008. godine.

Foto:Getty Images / Doha

Marsa Katara Restaurant

Iako netipična atrakcija, ovaj restoran smješten je na molu dugačkom gotovo 200 metara, s kojeg se pruža pogled na sve strane grada. S desne strane vidjet ćete Pearl, dok će se s lijeve strane iz mora izdizati neboderi Cornichea. Dođete li ovdje po danu, možete uživati u brojnim vodenim atrakcijama kao što je jet-ski, a svakako se zadržite do večeri, kada će vas orijentalna glazba, miris nargile i dobra hrana odvesti na nezaboravno putovanje uma.

Rooftop barovi

Ako ste krenuli u Dohu u nadi za noćnim životom, nećete imati prevelik izbor. Noćni život u Dohi se svodi na hotele visoke kategorije koji na vrhovima nebodera imaju svoje barove. Za preporuku su svakako The Club u hotelu Sr. Regents, Crystal bar u hotelu W Doha te Aqua Lounge u hotelu Marriott Marquis CC Doha.

U koji god bar otišli, nemojte zaboraviti ponijeti svoju putovnicu te više novca od planiranog jer ćete, primjerice, jedan mali Heineken platiti 20 eura, dok ćete za koktel izdvojiti oko 80 do 120 rijala, što je 150 do 220 kuna. No jednom se živi, tako da i pivo s pogledom iz bara sa 60. kata iz te perspektive svakako vrijedi 20 eura, a vjerojatno i više za vrijeme Mundijala.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mijenjao bih sve nagrade za reprizu finala LŠ

Mijenjao bih sve nagrade za reprizu finala LŠ

U DRUŠTVU DJEVOJKE: Džanan Musa se opravio nakon operacije

U DRUŠTVU DJEVOJKE: Džanan Musa se opravio nakon operacije