in

Čeka nas dodatni inflatorni udar

Čeka nas dodatni inflatorni udar
Slatka-Tajna.Eu
Čeka nas dodatni inflatorni udar

Peđa Grbin: Inflatorni udar zbog nedjelovanja Vlade

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio je od Vlade da odmah produlji valjanost uredbe o najvišoj maloprodajnoj cijeni goriva i reguliranju visine trošarina kako bi se smanjio inflatorni udar. Istodobno je optužio Vladu da ćemo imati dodatni rast cijena zbog njezina nedjelovanja.

Podsjetivši da ovih dana istječe valjanost uredbe o najvišoj maloprodajnoj cijeni goriva koju je Vlada donijela prije tri mjeseca i uredbe kojom se regulira visinu trošarina, Peđa Grbin rekao je da treba odmah produljiti valjanost tih uredbi.

– Od Vlade očekujemo da već danas produlji valjanost ovih dviju uredbi i napravi kvalitetnu analizu što dalje činiti s trošarinama. Prostora za smanjenje ima, ali nema političke volje da se djeluje na vrijeme, ustvrdio je Grbin u razgovoru s novinarima.

Grbin je također podsjetio da je SDP-ov zastupnik Boris Lalovac prije nekoliko mjeseci jasno ukazao na to da je Slovenija s mjerama koje bi trebale spriječiti dodatni inflatorni udar eura počela godinu dana prije uvođenja, i to u doba kada nisu imali inflacijsku krizu kakvu mi imamo danas u Hrvatskoj.

– Vlada debelo kasni jer nije htjela prihvatiti te zahtjeve. Izgubili smo vrijeme zbog Vladinog nedjelovanja i zbog uvođenja eura imat ćemo dodatni inflatorni udar i dodatni rast cijena, a to se moglo izbjeći. Inicijative koje smo predlagali trebale su krenuti već početkom godine i po uzoru na druge zemlje koje su uvodile euro trebali smo početi s mjerama godinu dana prije uvođenja eura, ali nismo, napomenuo je čelnik SDP-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osvrćući se na kritike Vladi zašto nije krenula putem Viktora Orbana i nagodila se s Vladimirom Putinom o nižoj cijeni energenata za hrvatske građane, Grbin je rekao kako Hrvatska nije u poziciji poput Orbana, a tu je i pitanje solidarnosti.

– Mi smo prošli kroz rat i znamo što znači pomoć i potpora drugih kada te napadaju, tu moramo biti na pravoj strani povijesti, ali i voditi računa o tome kakve će utjecaje na ove mjere koje se donose na razini EU-a imati na građane, kazao je.

Dodavši je da je na Hrvatskoj kao članici EU koja je itekako izložena problemima iz ove energetske u inflacijske krize da potakne EU da djeluje.

– Kao članica Europske unije imamo pravo i obvezu inzistirati da se određena pravila EU korigiraju da pomognu našim građanima i zato mi je žao da se naš predsjednik Vlade time ne bavi više. Ako je doista tako utjecajan kao što tvrdi, onda mu ne bi trebao biti pretjerani problem stvoriti koaliciju koja će napraviti takve promjene. Ako to ne učini, onda je jedina i isključiva sitnež na hrvatskoj političkoj sceni Andrej Plenković, zaključio je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Kad sam bio ranjen i dobio četiri-pet metaka, prišao mi je Željko Komšić, pomilovao me i dao mi 100 maraka. To mu nikada neću zaboraviti” – Senzacija

“Kad sam bio ranjen i dobio četiri-pet metaka, prišao mi je Željko Komšić, pomilovao me i dao mi 100 maraka. To mu nikada neću zaboraviti” – Senzacija

NAJGORE JE KAD NE MOŽEŠ BITI S NEKIM KOGA VOLIŠ: Anđelo slomljen, Teodora bez komentara

NAJGORE JE KAD NE MOŽEŠ BITI S NEKIM KOGA VOLIŠ: Anđelo slomljen, Teodora bez komentara