in

RAT UŽIVO: Ukrajina – ‘Razmotrit ćemo gašenje najveće nuklearke u Europe ako Rusi potpuno preuzmu kontrolu’

RAT UŽIVO: Ukrajina – ‘Razmotrit ćemo gašenje najveće nuklearke u Europe ako Rusi potpuno preuzmu kontrolu’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajina – ‘Razmotrit ćemo gašenje najveće nuklearke u Europe ako Rusi potpuno preuzmu kontrolu’

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fumutnawiaabsqu.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fumutnawiaabsqu.jpg”,”caption”:””,”bg”:”595a5c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/ea3d61cf-2139-40bb-8589-71d9ca3ee16b.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/ea3d61cf-2139-40bb-8589-71d9ca3ee16b.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e9dadc”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulxas6x0ae0xvw.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulxas6x0ae0xvw.jpg”,”caption”:””,”bg”:”797874″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulhsnawaae3_qf.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulhsnawaae3_qf.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c1c9d6″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulnx3uwqaa_ueo.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulnx3uwqaa_ueo.jpg”,”caption”:””,”bg”:”312f28″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulasemwiaawrdz.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/fulasemwiaawrdz.jpg”,”caption”:””,”bg”:”414a3c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/ful6pvfwiaik8om.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/06\/ful6pvfwiaik8om.jpg”,”caption”:””,”bg”:”31373b”}]

15:52 Reuters izvještava da bi Ukrajina razmotrila isključivanje svoje nuklearne elektrane Zaporižje, koja se nalazi na ruskom okupiranom teritoriju, ako Kijev potpuno izgubi kontrolu na tom mjestu. Citiraju ukrajinsku agenciju Interfax koja je razgovarala s pomoćnikom ukrajinskog premijera. “Sve dok se izvršavaju kontrolne naredbe i dok se održava uobičajeni režim u nuklearki, mi ne stajemo. No, također se razmatra scenarij u kojem bi elektrana potpuno izmaknula našoj kontroli te da je onda zaustavimo”, rekao je. Zaporižja je najveća nuklearka u Europi.

14:55 Ruske snage na istoku Ukrajine pokušavaju prodrijeti na jug i zauzeti Kramatorsk i Slavjansk, ključne gradove Donjecka, rekao je guverner te regije.

14:13 Očekivalo se da će EU službeno usvojiti nove sankcije na sinoćnjem sastanku. Ali diplomati kažu da je ključni problem u tome što Mađarska ne želi poglavara Ruske pravoslavne crkve i Putinovog saveznika, patrijarha Kirila, dodati na popis sankcioniranih.

Patrijarh je nepokolebljivi zagovornik ruske invazije na Ukrajinu, dok u isto vrijeme tvrdi da Rusija “nikada nikoga nije napala”.

13:25 U Rusiji je danas pokopan general-bojnik Botašev koji je prije desetak dana oboren iznad istočne Ukrajine dok je upravljao vojnim avionom SU-25. Kako je objavio ruski BBC oboren je Stingerom s ramena.

12:28 Ministarstvo odbrane u Moskvi priopćilo je da su njihove zračne snage oborile ukrajinski avion Suhoj SU-25 u regiji Mikolajiv. Moskva također tvrdi da je ubila 240 ukrajinskih vojnika i uništila 39 komada vojne opreme.

11:35 Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedan je od brojnih evropskih čelnika koji su pozdravili odluku danskih birača da se pridruže odbrambenoj politici EU-a. Na jučerašnjem referendumu oko 67 posto birača podržalo je taj potez.

10.25 Ukrajinski operater bespilotnih letjelica promatra rezultat svog rada na ispravljanju topničke vatre nakon uspješnog gađanja ruske mete.

09.30 Rusija je u Ukrajini već ubila 261 dijete, 17 djece pronađeno je mrtvo u Mariupolju , javlja Ukrainska pravda.

09.00 U raketnom napadu kod Lavova tokom noći je ranjeno pet osoba Regionalni čelnik Maksym Kozytskyi rekao je da je napad u srijedu kasno navečer značajno oštetio željezničke objekte zbog čega su mnogi vlakovi kasnili. Nitko nije teže ozlijeđen, rekao je.

Gađana su dva okruga, uključujući Stryi južno od grada Lavova i Sambir na jugozapadu.

08.35 Prema obavještajnom izvještaju britanskog ministarstva odbrane, Rusija je preuzela kontrolu nad većim dijelom Severodonecka.

– Glavna cesta prema džepu Severodonecka vjerovatno je ostala pod kontrolom ukrajinskih snaga, ali Rusija i dalje ostvaruje napredak, što im omogućuje velika koncentracija topništva, naveli su.

– To međutim nije prošlo bez gubitaka na ruskoj strani, saopćilo je ministarstvo.

07.45 Snimka ukrajinskih vojnika tokom borbe u blizini hotela Myr u sjevernom Severodonjecku, Luganska oblast.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.30 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. 

Ukrajinska protuofanziva u Hersonskoj oblasti privukla je pozornost ruskih snaga na tom području. Ukrajinske snage izvele su niz organiziranih protunapada usmjerenih na naselja na istočnoj rijeci Ihulets koja je vrlo blizu ključnih autocesta.

Rusi su odgovorili tako što su uništili mostove koje su Ukrajinci koristili u jednom od tih protunapada i druge mostove preko rijeke. Ukrajinske snage su vjerojatno još uvijek dovoljno blizu autoceste da poremete njezino korištenje kao glavnog opskrbnog puta, potencijalno potkopavajući sposobnost Rusa da izdrže protuofenzive sa sjevera.

Sve veće nezadovoljstvo i bijes u Rusiji

Ruski vojni blogeri izražavaju sve veću zabrinutost i bijes zbog ukrajinske protuofanzive u područjima koja su ruske snage odbacile kao prioritet i koncentrirale se na Severodonjeck. 

Proruski Telegram kanal “Dmitriyev” (preko 100.000 sljedbenika) izvijestio je da su ukrajinske snage u potpunosti sposobne nanijeti “bolne udarce” ruskim snagama u Hersonskoj, Harkivskoj i Zaporoškoj oblasti zbog nedostatka adekvatne ruske obrambene snage u tim područjima.

Bivši časnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin tvrdi da će ukrajinske snage “napipati slabosti” u ruskoj obrani u Hersonskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri zapravo kritiziraju rusko vojno zapovjedništvo zbog ugrožavanja teritorijalnih dobitaka na drugim područjima i fokusiranja isključivo na istok.

Otrovni dim u Severodonjecku

Ruske snage su navodno 31. maja pogodile tvornicu za proizvodnju gnojiva “Azot” u Severodonjecku i izazvale širenje otrovnog dima dušične kiseline.

Proizvodni pogon bio je ekonomski značajan resurs za Severodonjeck i regiju Luhansk i bilo bi mudro za ruske snage da zadrže i preuzmu kontrolu nad proizvodnim kapacitetima tvornice. 

Ruske snage su na sličan način uništile željezaru Azovstal u Mariupolju, koja je imala velik industrijski značaj za Ukrajinu i koju su ruski okupatori mogli ekonomski iskoristiti da je nisu uništili. 

Ruske će snage vjerojatno nastaviti uništavati proizvodnu infrastrukturu i kontinuirano potkopavati ekonomske koristi za koje su se nadali da će dobiti od okupiranih teritorija.

06.30 Ruski hakerski napad je u ožujku na jedan dan srušio svu ukrajinsku zaštićenu komunikaciju, rekao je za državnu rusku agenciju RIA Novosti haker iz ruske grupe RaHDIt.

05.30 Ukrajinski predsjednik Zelenski tvrdi da je 200.000 djece među Ukrajincima koji su prisilno odvedeni u Rusiju. Dodao je da je do sada u ratu ubijeno 243 djece, 446 je ranjeno, a 139 se vodi kao nestalo.

“Svrha ove kriminalne politike nije samo krađa ljudi već i natjerati one koji su deportirani da zaborave na Ukrajinu i da se ne mogu vratiti. Ukrajina se ne može osvojiti, naš se narod neće predati i naša djeca neće postati vlasništvo okupatora”, poručio je Zelenski.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠTA GOD DA IZJAVIM ISPADNE LOŠE: Nikolina Pišek se oglasila nakon špekulacija o Vidojevoj smrti

ŠTA GOD DA IZJAVIM ISPADNE LOŠE: Nikolina Pišek se oglasila nakon špekulacija o Vidojevoj smrti

JEDVA BI ČEKALI DA PREVARIM JOVANU: Stefan Karić optužen da je imao intimne odnose sa Marijanom

JEDVA BI ČEKALI DA PREVARIM JOVANU: Stefan Karić optužen da je imao intimne odnose sa Marijanom